Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 18:47 - ЕНП и ПЕС договарят следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0



Представители на Европейската народна партия (ЕНП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) водят преговори, които да подпомогнат бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ след изборите, научи “Всеки ден”. Според информация на “Всеки ден” в преговорите участва Винченцо ди Пало, който в момента е лобист в ЕНП. Преди това той е бил координатор на партията за Източна Европа и е идвал в България за основаването на ГЕРБ. Една от целите на тайните разговори е социалистите да си гарантират оставането във властта след парламентарния вот.

Червеният евродепутат Кристиан Вигенин призна пред “Всеки ден”, че в Европарламента наистина се коментира неофициално как би изглеждал един съюз между ГЕРБ и БСП. “Доколкото знам, ЕНП имат добро мнение за Станишев, те не изключват подобна коалиция, защото това би означавало огромно мнозинство и стабилност в държавата”, обясни той.

“Знам, че депутати от БСП обикалят около централата на ЕНП да се молят да направим коалиция”, съобщи пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него обаче това би означавало партията му да излъже избирателя. “И ръководството на ЕНП, и ние знаем, че това е самоубийствено за ГЕРБ. Но БСП съзнават, че провалът им е пълен, и единствените, с които могат да направят нормално управление, сме ние. И царят, и Доган нямат повече ресурс”, добави той. Борисов е убеден, че БСП са готови и с дявола да се коалират, само Станишев да е премиер и да е на власт. “Така че това е поредният им опит да спасят кожите, като обикалят и търсят такава подкрепа”, каза още кметът. Той съобщи, че още преди месеци ГЕРБ били уведомени за това, че червените правят всичко възможно такава коалиция да се случи. “Но аз лично уведомих ръководството на ЕНП, че с най-корумпираното правителство в историята на България е абсурдно да се прави коалиция”, заключи Борисов.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пък отрече някой да води подобни разговори. “ГЕРБ не е упълномощавала когото и да било от евродепутатите ни да водят каквито и да било разговори”, категоричен беше той. Цветанов припомни, че партията отдавна има решение да не участва в управлението с БСП или ДПС, независимо от цената. “Стабилност за бъдещето на държавата не може да минава през призмата на БСП, тя превърна страната ни в най-бедната и най-корумпираната в ЕС”, добави той.

Евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева също отрече пред “Всеки ден” да е водила преговори с Винченцо ди Пало. За разлика от нея, Цветанов си спомни, че познава Винченцо ди Пало, който е идвал за основаването на ГЕРБ.

Междувременно депутати споделиха, че от Страсбург вече препоръчали на ГЕРБ да не се коалира с “Атака”, защото такъв съюз би бил неприемлив. Останалите сигурни партии за Народното събрание са БСП и ДПС.

Няма как ПЕС и ЕНП да седнат да се договарят за това какво да бъде бъдещото българско правителство, коментира пред “Всеки ден” зам.-председателят на ДСБ Даниел Митов. Той каза, че няма информация за такива преговори. Звучи ми фантасмагорично и невъзможно, каза той. Няма как да предположа, че социалисти и десни на европейско ниво ще седнат на една маса да си говорят кой ще управлява България след 6 месеца, добави Митов.

Главният секретар на СДС Иван Сотиров също заяви, че няма информация за подобни преговори и не може да коментира. Коалициите, които ще се правят в България, трябва да се решават в България, каза обаче той.
http://www.vsekiden.com/?p=45365



Тагове:   БСП,   между,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036511
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930