Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2009 17:35 - Военният министър се похвали че е единственият, на когото бюджетът му стига
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Самолет "Спартан"

Военният министър Николай Цонев обяви в понеделник, че е купувана скъпоструваща техника за армията, която не носи никакви "бойни способности".

По думите му основният проблем в министерството е лошото планиране, а не липсата на средства.

"През последните години във военновъздушните сили са сключени договори за над 1 милиард лева, но не са придобити никакви бойни способности. Тези, които планират, би трябвало да предвиждат повече средства за военната подготовка, а не за закупуване на техника, която не ни носи никакви способности", разясни министър Николай Цонев пред БНТ.

По този начин Цонев, който е министър от квотата на НДСВ, индиректно обвини предшествениците си, които също бяха във властта от квотата на НДСВ – Николай Свинаров (сега лидер на БНД) и Веселин Близнаков. По тяхно време бяха подписани многомилионни договори за закупуването на хеликоптери, за товарни и учебни самолети. Някои от сделките след това станаха обект и на прокурорски проверки.

От италианската компания “Аления Аеронавтика” през 2006 година бяха закупени транспортни самолети “Спартан“ за 91 млн. евро. Година по-рано за 358 млн. евро бяха закупени 18 вертолета от френската компания "Юрокоптер". През 2003 година пък бяха купени 7 учебни самолета "Пилатус" за 33.2 милиона евро. В същото време авиацията не може да стартира конкурса за закупуване на многоцелеви изтребители, които са крайно необходими, и пилотите продължават да летят на старите руски машини МиГ-29.

"Закупената техника може да се използва, но не ни носи способност. Като страна член на НАТО трябва на определен етап да имаме определени бойни способности, за да бъдем съвместими с колегите от другите армии. Финансовата част в МО трябва да бъде оптимизирана, управлявана мениджърски и няма да има никакви проблеми", отбеляза Цонев.

Към момента изплащането на вноските по договорите с "Аления" и "Юрокоптер" са основно перо в бюджета на военното министерство. Според неофициална информация военните обсъждат дали има възможност да намалят броят на хеликоптерите и самолетите по тези договори.

Цонев посочи още, че към момента модернизацията на въоръжените сили е замразена, тъй като в условия на световна финансова криза "не бихме си позволили неразумно да харчим финансови средства". В края на месеца ще бъдат ревизирани приоритетите в модернизацията.

Иначе Цонев, който наскоро отчете, че за седем месеца е приключил реформата в българската армия, която се точи петнайсетина година, каза, че е единственият министър, на когото бюджетът стига, и се справя с всички армейски проблеми, без да иска допълнителни средства. 
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=148854&srcpos=4



Тагове:   МУ,   министър,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039622
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930