Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2009 17:09 - Брюксел повтаря критиките към България в по-мек тон
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0



Еврокомисията представи в Брюксел редактиран и смекчен окончателен вариант за междинния доклад за свършеното от България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Документът е технически, сведен само до 6 страници констатации и стремежът е бил да отпаднат всякакви оценъчни твърдения, което се отчита позитивно от управляващите в София.

Докладът съдържа познатите критики за недостатъци в борбата с корупцията, особено по високите етажи на властта, и организираната престъпност, съобщи електронното издание Mediapool.

"Няма присъди над добре известни криминално проявени лица, които отдавна са в полезрението на службите”, се казва в документа.

При представянето в четвъртък говорителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер не отрече, че до последния момент докладите за България и Румъния са били обект на разговори с властите в двете страни.

Настоящият доклад съдържа технически актуализирана информация за по-съществените промени, настъпили в България през изминалите шест месеца.

Той не съдържа оценка на постигнатия напредък. Съобщението, прието от ЕК на 23 юли 2008 г., остава валидна основа за оценка на постигнатия напредък, следващата оценка ще е през лятото на т.г., се казва в документа.

Дотогава България трябва да докаже, че е установила стабилна съдебна система , която може да се справи с организираната престъпност и с корупцията. Отбелязано е, че са нужни повече резултати в борбата срещу корупцията под формата на обвинения и присъди.

Акцентирано е върху забавеното прилагане на приетия закон за конфликт на интереси, отбелязва се и неустановеният парламентарен контрол над ДАНС, необходимостта от реформа в досъдебната фаза, неясното партийно финансиране, купуването на гласове и т. нар. заменки на земи.

Комисията настоява за "прозрачни и отчетни правила на разделение между ДАНС и МВР във връзка с използването на специални разузнавателни средства и за обема на парламентарния контрол върху дейността на ДАНС”.

Низходяща тенденция в борбата с корупцията

"Данните за всички предприети действия по случаи на корупция показват низходяща тенденция през втората половина на 2008 г. в сравнение с първата половина на годината. Тази негативна тенденция изглежда продължава през ноември и декември 2008 г.", се казва в доклада.

Без напредък в наказателното преследване на мафията

От Еврокомисията признаха, че много са се старали да не пропуснат позитивното, като работещия вече инспекторат към ВСС и дейността на смесените екипи ДАНС – МВР-прокуратура срещу престъпността и корупцията.

"Следващите стъпки трябва да бъдат обвинения срещу членовете на наблюдаваните криминални групировки”, препоръчва ЕК.

По отношение на борбата с тежките престъпления, прането на пари и конфискуването на имущество на престъпници се посочва, че "представената от българските власти статистика не отчита съществена промяна през 2008 г. в наказателното преследване, включително на съдебна инстанция, на организираната престъпност. През последните месеци липсват важни съдебни решения по знакови дела за организирана престъпност."

"Въпреки направените предложения от съдебната власт и от външни експерти Наказателният кодекс все още не е преработен, а изключително тромавото наказателно производство не е достатъчно рационализирано", констатира ЕК.

Предупреждава се за евентуални проблеми с изменения закон, който задължава съдилищата да прилагат съкратена процедура, която автоматично води до налагане на наказание под правния минимум, ако подсъдимият признае фактите и поиска прилагането на тази процедура, независимо от тежестта на извършеното престъпление. Преди 1 януари 2009 г. съдиите можеха да решават дали да уважат подобно искане на подсъдимия.

ЕК ще следи отблизо какви са последиците от тази поправка и ще оцени дали тази разпоредба е отстъпление по отношение на правната защита срещу тежки престъпления, включително измами и корупция по високите етажи.

Твърде малко от сложните дела стигат до съд

ЕК констатира, че все още не са предприети действия по посочените елементи на неефективност в досъдебната фаза. Твърде малко от сложните наказателни дела стигат до съда. Делата продължават да се връщат на прокуратурата или да се бавят, като това често се дължи на превратно прилагане на процесуалните норми

В доклада се посочва още необходимостта от "важни закони в областта на замяната на земи, конфликта на интереси в държавната администрация, финансирането на политическите партии и отнемането на имущество, придобито по престъпен начин.”

"Властите трябва да положат повече усилия и за пресичане на практиката да се купуват гласове. Обнадеждаващи са инициативите на гражданското общество за предотвратяване на изборни измами", отбелязва ЕК.

Търговският регистър намалява прозрачността за фирмите

Посочен е риск с влизането в сила на Закона за търговския регистър да се намали прозрачността на информацията по отношение на собствениците на активи на дружества. Търговският закон не налага изискване за регистриране на промените при придобиването и прехвърлянето на акции, които настъпват след първоначалното регистриране на дружеството. Комисията ще следи отблизо това положение, което рискува да затрудни ефективното финансово разследване.

Настоящият междинен доклад за България не засяга контрола и усвояването на еврофондовете.

Той отразява усилията, положени от различните власти, но те трябва да бъдат продължени и разширени, за да резултатни, каза говорителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер.

ЕК очаква докладът да бъде поставен в подходящия контекст и правилно разбран, вместо да се търсят определения дали е критичен или негативен, коментира говорителят на ЕК Марк Грей.

Докладът на ЕК за Румъния не отчита напредък, а връщане назад. Констатира се, че правосъдието в северната ни съседка е "силно политизирано”, а парламентът често спъва разследвания на високопоставени политици за корупция.

Междинен доклад на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка


image

Докладът на Европейската комисия съвсем ясно признава усилията и резултатите, постигнати от българските институции, които отговарят за функционирането и реформата в правосъдната ни система. Това каза премиерът Сергей Станишев в специално изявление в Министерски съвет, посветено на техническия доклад на ЕК в областта на правосъдието, огласен днес.
    
Станишев подчерта, че правителството ще запази темпа на реформите, предаде електронното издание BGFactor.
    
Министър-председателят Сергей Станишев изтъкна, че в документа са намерили място всички действия в последните шест месеца и в основата на добрите резултати, констатирани от ЕК, е общото координирано отговорно и ангажирано усилие на всички български институции. 
    
“Преди всичко докладът изтъква, че всичките институции, които бяха или сериозно реформирани или създадени преди по-малко от година не само са постигнали сериозен функционален капацитет, но също така допринасят много решително и положително за доброто функциониране на съдебната и правоохранителна система като цяло”, посочи той. 
    
“Докладът ясно дава окуражителен сигнал към българската администрация и към българската държава, да се продължи по този път”, посочи той и благодари на служителите в администрацията, свършили огромна по обем работа. По думите му - това е обективно отчетено в доклада.
МВР, прокуратурата, ДАНС, съдиите, ВСС, и особено инспекторатът работят координирано и постигат резултати. 
    
Станишев посочи, че докладът очертава и проблемите, по които трябва да концентрираме усилията си през следващите месеци. 
    
По думите му, тези места в съдебната ни система, които трябва да бъдат реформирани съвпадат и с нашата оценка. 
    
Той посочи, че това не е случайно и че има откровено и ангажирано сътрудничество от страна на ЕК и благодари за конструктивната съвместна дейност. 
    
Моето желание е да се засили и структурира това сътрудничество на място в София още по-конструктивно и по-прагматично, посочи той. 
На министъра по европейските въпроси вече е възложено да изготви новия график за действията, които трябва да бъдат осъществени преди годишния доклад на ЕК. 
    
Днес следобед е първото заседание на министър Грънчарова с ресорните министри и председатели на агенции и представители на съдебната власт за подготовка на този нов план за действие. 
    
Ще се стремим и ще постигнем още резултати. Правителството е твърдо и безрезервно решено да запази темпа на реформите, каза премиерът. По думите му – най-лошото би било сега да се самоуспокоим и да се отпуснем. “Няма да отстъпим и няма да се върнем назад”, заяви той.
Работим упорито всеки ден, за да осъществим необходимите промени за модернизиране на България и за да постигнем тези високи стандарти, които очакват българските граждани, които ни поставят и нашите партньори от ЕС, каза Станишев.
    
Той посочи, че страната ни в момента е от малкото икономики в ЕС, която отчита икономически растеж.
    
Главната амбиция и цел на правителствения план за икономически стимул е да осигурим на нашата страна, на хората буфер от негативните последствия на световната икономическа криза, да запазим растежа, да поддържаме положителния бизнес климат и да защитим работните места на хората и техните доходи, посочи Станишев. 
    
Затова наред с мерките за кредитиране на бизнеса, наред с програмата на правителството за подобряване на инфраструктурата на страната са предвидени рекордни увеличения на мерките в системата на социалната защита – пенсиите, майчинството, другите социални плащания. По думите му, в сегашния момент на глобална икономическа несигурност парите, които се използват за инфраструктура и за социалните и обществени системи ще помогнат на нашата икономика.
    
Много от тези финансови ресурси идват от ЕС и въпреки критиките и несполуките в някои области, през които преминахме, с тях се строят и ще се строят училища, болници, културни институции и пътища, посочи той и подчерта ползите от членството ни в ЕС, както и усилията да се подобри работата в усвояването на европейските фондове. Също имаме реални резултати, те няма да отслабнат за нито един момент, каза Станишев.
    
По думите му, за да продължава и още по-успешно да се развива този процес е необходимо управление, което да бъде предсказуемо и да продължи да заздравява институциите и да води България в тези сложни времена на глобална икономическа криза.
    
"Управление, което се осъществява от нашето правителство. Може би с повече проблеми и предизвикателства от това, което очаквахме, но вече повече от три години достатъчно успешно. Благодарение на това и българските граждани в днешния момент усещат последствията от глобалната икономическа криза много по-слабо от гражданите на далеч по-силни, големи европейски страни и икономики. Моята амбиция и отсега нататък както и до този момент е да продължим по този път и гарантирам, че България ще се развива стабилно, успешно и в икономически, и в социален план напред”, завърши премиерът.


Тагове:   България,   Брюксел,   тон,   Мек,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996711
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031