Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2009 07:29 - Шефът на "Търговска лига" обвини заместник-министър в искане на подкуп
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 618 Коментари: 0 Гласове:
0



В интервю за "Интернешънъл хералд трибюн" Тихомир Каменов - шефът на големия дистрибутор на фармацевтични продукти "Търговска лига", обвинява зам.-министъра на здравеопазването Емил Райнов, че му е поискал месечен подкуп от 2.8. млн. евро
Каменов писал до Европейската комисия, че здравеопазването в България и пропито от корупция и конфликт на интереси. "Корупцията е навсякъде, вкючително в САЩ и Европа, но фундаменталната разлика при България е, че тук тя е много по-брутална", казва Каменов, който допълва, че е потърсил намесата на Европа, защото е изчерпал законовите възможности в родината си.  

Изданието посочва, че публикацията съвпада с публикуването на междинния доклад на Еврокомисията, в който се твърди: "През последните месеци не е произнесена присъда по нито един прочут процес за организирана престъпност." Авторите Стивън Касъл и Дорийн Карвахал посочват, че Каменов е присъствал в Давос по повод Световния икономически форум. Тогава той е връчил писмо от 6 страници на европейския комисар по правосъдие и вътрешни работи Жак Баро. 

Мишел Черчоне, говорителка на Комисията, потвърждава наличието на писмото с обвинения срещу Райнов, определен от вестника като съветник на премиера Сергей Станишев. В отговор българските власти отхвърлят обвиненията на Каменов и заявяват, че той използва драматични твърдения за корупция, за да воюва с предвожданото от социалисти правителство, понеже то му отказало разрешение за възстановяване на средства за лекуване на хора в новооткрита кардиоклиника, притежавана от "Търговска лига". 

"Фирмата не изпълни изискванията за получаване на акредитация, необходима за възстановяване от обществените фондове на разходи в три от неговите болници" се казва в отговор на постоянното представителство на България в ЕС. В текста се казва още: "Ако фирмата има доказателство за своите сериозни обвинения, защо не ги предаде на прокуратурата? Ако компанията не ги предостави незабавно, създава се впечатление за опит да незаконен натиск в преследване на собствени интереси". "Търговска лига" твърди пред изданието, че е държала 20% от бълргарския пазар за лекарства до 2006 г., когато отказала да дава подкпупи. След това делът й се свил до 4%, а лекарственият списък, реимбурсиран от държавата - с две трети. 

Тони Веков, изпълнителен директор на поделение на "Търговска лига" в безапелационен тон споделя, че се срещнал с Райнов и негов представител, като и двамата открито повдигнали въпроса за “комисионна” в брой. "Не искаха банков превод, защото не желаеха да остава някакъв документ. Сделката беше такава: ако искате договори със здравната каса, ще трябва да си плащате", казва Веков пред "Интернешънъл хералд трибюн". 

Според изданието Райнов е бил сред първите назначени от Станишев, след като той пое премиерския пост през 2009 г. освен че остана съветник на премиер, в добавка бе направен и председател на Националната здравноосигурителна каса. Изданието посочва още, че след като Каменов отказал подкупа из София се появили билбордове с Райнов като Чичо Сам, сочещ с пръст, и с думите "Взех ви парите за здравеопазване, сега искам живота ви". Жени Бумбарова, финансов директор на НЗК, заяви, че Райнов е отрекъл обвиненият в искане на подкуп. “Познаваме много добре “Търговска лига”. В момента, в който интересите им се окажат неподплатени, започват да се оплакват в медиите. Правеха го и с предишния министър на здравеопазването, а сега прехвърлиха нещата върху Райнов”, заяви тя. /БЛИЦ



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030519
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930