Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2009 22:12 - Журналисти от медиите на Ирена Кръстева: Вече работим за султан
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1018 Коментари: 0 Гласове:
0



“Оказахме се поданици на истински султан от приказките на Шехерезада.” Така се шегуват тия дни журналистите от изданията, които бившата шефка на тотото Ирена Кръстева скоростно напазарува през последната година.
Мистерията около парите, с които се осъществяват шеметните медийни сделки се поизясни, след като миналата седмица българската фондова борса съобщи, че султанът на Оман е купил 30% от Корпоративна търговска банка (КТБ). Както е известно трезорът финансира всички покупки на Кръстева. С негова помощ за малко повече от година тя се сдоби с вестниците “Телеграф”, “Монитор”, “Политика”, “Експрес”, “Меридиан мач”, великотърновският “Борба”, ТВ7 и шест седми от най-голямата печатница на Балканите ИПК “Родина”. Говори се за покупка и на “Стандарт” и “Новинар”. Според осведомени източници оферта е била отправена и на ВАЦ за “24 часа”, но тя била отхвърлена.
По време на безпрецедентното пазаруване основната интрига бе чии са парите. Повечето слухове твърдяха, че са на ДПС. Основанията за твърденията бяха следните: преговорите за придобивките всъщност са се водили не от Кръстева, а от сина й Делян Пеевски – зам.- министър на извънредните ситуации от квотата на ДПС и от мажоритарния собственик и шеф на КТБ Цветан Василев, смятан за много близък до партията на Доган. В самото ДПС пък наричаха фирмата, чрез която Кръстева пазаруваше - “Нова медийна група” (вече закрита), нова царичинска дупка.
С официалната поява на султана на Оман като собственик на банката, на преден план излезе и царската връзка. Султан Кабус бен Саид е личен приятел на Симеон Сакскобургготски. Царят вкара капиталите му в България още докато беше премиер и оттогава нататък арабският монарх смело пазарува из България. Покрай Сакскобургготски към върховете от кроткото си чиновническо битие се изстреля и Ирена Кръстева. НДСВ даде старт и на милионите на държавния служител Пеевски.
Всички участници в тази история забогатяват като герои от приказките на Шехерезада. Накрая в нея се появи и автентичен наследник на персонажите от “1001 нощ” – султан Кабус. Оман е една от земите, за които разказва Шехерезада, там е роден и оттам е започнал пътешествията си Синдбад Мореплавателя, там е управлявала Савската царица. А пък бен Саид и днес е приказно богат – десети сред монарсите в света според сп. “Форбс” с лични 1,1 млрд. долара и още стотици на държавата си.
Но да разкажем за героите подред.

Приказка първа – от коректор в БАН до медиен могул

През 80-те години Ирена Кръстева (родена на 22 юли 1955 г.) е била коректор в издателството на БАН. Напуска около избухването на демокрацията, като твърди, че работи в частна фирма. Според бившия й съпруг и баща на Делян Пеевски - Славчо Пеевски, тогава те двамата направили издателство и издавали списания. В търговските регистри наистина има издателска фирма, но само на негово име.
Тогава се случило първото чудо – Ирена и синчето й се запознали с гръцки милиардер. Като видял Делян, човекът хлъцнал – детето било пълно копие на починалия му от левкемия син. И развързал кесията.
Документиран факт е, че според регистрите Делян е купувал апартаменти от гърци .
Второто чудо е приятелството й с Галя Дичева – пресаташе на Симеон Сакскобургготски у нас. Изведнъж Кръстева става началник – първо на държавен спортен имот, а през 2002 г. – на Българския спортен тотализатор. Между синовете им Дилян и Росен също се ражда здрава мъжка дружба. Двамата правят младежкото НДСВ. Издават сайта “Новото време”, който дълго се смята за официален орган на царската партия. Приятелството им е толкова крепко, че за един рожден ден Делян подарява на Росен мерцедес, според публикации в пресата.
Без да има официален бизнес, само с държавната заплата Кръстева се сдобива с три апартамента в София, твърди в. “Капитал” след проверка в имотните регистри.
Другата й страст по това време става марковото уиски. Свидетели разказват как наследникът й в тотото намерил до кабинета си цяла стая, пълна с кашони от скъпото питие.
След дълги скандали, съдебни дела и взаимни обвинения между Кръстева и простреляния по-късно съпруг на Весела Лечева Манол Велев Ирена напуска тотото.
За да се яви в средата на 2007 година като едър купувач на медии. Служители в първите закупени от нея издания разказват, че по това време тя вече се изявявала като експерт освен по уискито и по още едно питие – арабски чай. Говорела с вещина за арабските навици и се хвалела как посреща гостите от далечните земи по техен си обичай.

Приказка 2 : На 21 ще съм милионер

Славчо Пеевски разказвал на приятели, че синът му имал бизнес нюх от малък. От 10-годишен въртял успешна търговия със съучениците си. На 14 намерил едно старо колело, стегнал го сам-самичък и го продал за солидна за онова време сума. Тогава казал на баща си :”На 21 години ще съм направил първия си милион.”
На 21 години той става парламентарен секретар на министерството на транспорта в правителството на Сакскобургготски. А също и директор на борда на Пристанище Варна. Вдига се скандал, защото няма нужното образование и е свален от поста.
Около него избухват още скандали – фирма на секретарката му изведнъж се сдобива с апетитни спортни имоти, дадени й от министерството на спорта, оглавявано от Васил Иванов Лучано – пряк началник и приятел на Ирена Къстева.
Промяната в материалния статус на Пеевски се вижда с просто око, пише в. Капитал”. Дори само от имотната му декларация става ясно, че за три години (2002 - 2004) той е придобил три луксозни имота в столицата, сред които мезонет в кв. "Павлово", друг апартамент в центъра на София и къща с двор в Бояна. Въпреки че вписаните в нотариалните актове цени се разминават в пъти с пазарните стойности на подобни имоти, изчисленията показват, че те едва ли могат да бъдат купени само със заплата от държавна служба. Според декларацията му Пеевски е платил за трите имота общо 152 263 лева, което означава, че само за финансирането на покупките той трябва да е получавал минимум 4300 лева на месец, изчислява вестникът.
При идването на власт на тройната коалиция Пеевски прескача от НДСВ в ДПС и става зам.-министър на бедствията и авариите.
Ресорът му е държавният резерв. Около скандала с шефа на следствието Ангел Александров и бившия министър на икономиката Румен Овчаров Пеевски е свален от поста. После Станишев го връща под натиска на ДПС по собствените му признания.
Пеевски продължава да е зам.-министър, но активно участва в бизнеса на майка си.

Приказка 3 Султанът - благодетел

В България капиталите на султан Кабус бен Саид пристигнаха по покана на личния му приятел Симеон Сакскобургготски още по времето, когато той бе министър-председател.
След убийството на банкера Емил Кюлев, който бе в основата на любимия царски проект “Супер Боровец”, инвестициите там зациклиха. А Сакскобургготски бе вложил в него върнатите му хиляди декари гори.
И тогава на помощ се появи султанът. Негови представители дойдоха в България на тайни преговори, продължили шест месеца. И през юли 2007 г. бе официално обявено, че Кабус бин Саид ще строи "Супер Боровец", купил дял от 33,5%. "Супер Боровец" предвижда изграждане на 653 815 кв. м апартаменти, хотели и търговски площи, инфраструктура, включително 36,5 км ски писти. Строителството трябва да завърши през 2012 г. и ще струва 566 млн. евро.
Междувременно султанът взе 8% от петролопровода Бургас-Александруполис, в който ще инвестира 700 млн. евро. Поиска да влезе и в АЕЦ “Белене” като обеща 4 млрд. евро вложения в енергетиката на България.
Така Оман изведнъж може да се окаже най-големият инвеститор в България. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции у нас през 2007 и 2008 г. са по около 5 млрд. евро.
А султанът наистина живее като в приказка на Шехерезада. Свалил баща си от власт, разработил нефтените находища и забогатял.
Гаражът му е като изложението в Детройт - мерцедеси “Пулман”, “Ферари” и “Ламборгини” на тон, кервани от джипове за сафари в пустинята. Притежава 155-метрова яхта на стойност над 500 млн. долара. Носи династичното му име “Ал Саид” и е четвъртата по големина в света и първа по лукс заедно с тази на шейха на Дубай. На борда й има дори театър и огромна градина. Султанът притежава и два лични Боинг 747. Самолетите и хеликоптерите му се сменят на две години.
Миналата година оманският владетел шашна Палермо, като за кратката си почивка там похарчи към 3 млн. долара. Огромната му свита зае трите най-скъпи хотела в града. Той раздаваше за бакшиши часовници ролекс на обслужващия персонал. Тъй като много обича Сицилия, султанът решил да си построи там суперлуксозен хотел за 100 млн. евро. Проектът включва и голф-игрище. Това ще бъде най-скъпият хотел в Италия и ще е готов през 2012 година.
Султанът, твърди световната мълва, е почитател на крепката мъжка дружба. Наистина, никъде в световната преса не се споменава за сюрия жени около него, както се пише за събратята му от тази част на света. Споменава се само, че когато е бил на 36 г. се оженил за своя братовчедка, но след две години се развел, защото не му родила наследник. Оттам нататък вече 30 години съпруги няма. Няма и наследник, което е повод за интриги в двора му.

Султанът обича медиите. В Оман ги е създал той. Вярно – главно държавни са, има два-три частни британски проекта, но пък Кабус бен Саид по закон има право на цензура върху всички.
Та явно колегите от новата българска медийна империя правилно са се ориентирали да се кланят на султана.

Ислямската връзка – това вече не е приказка

Кабус бен Саид е праведен мюсюлманин. В столицата си Мускат той е построил грандиозна джамия върху 44 хил. дка, която носи неговото име. По същия начин той се грижи и за българските мюсюлмани.
Първо се разбра, че е дарил 380 хил. долара за възстановяване на Томбул джамия в Шумен. По-късно обаче стана ясно за по-раншно по време, но пък много солидно дарение.
В края на миналата година Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи посети кмета на София Бойко Борисов да го уведоми, че мюфтийството придобило 27 дка в “Малинова долина”, където възнамерява да строи затворен мюсюлмански комплекс с голяма джамия, ислямски университет, общежития-хотели и пр. Националистите вдигнаха грандиозен скандал. Запитани откъде са парите, от главното мюфтийство разказаха как през 2001 г., на форум на организацията „Ислямска конференция“ Мустафа Хаджи се оплакал, че софийската джамия е недостатъчна за нуждите на столичните мюсюлмани. Тогава частни дарители от Обединените арабски емирства и султанът на Оман превели средства на “Научно-изследователски център за ислямска история, изкуство и култура” към организацията Ислямска конференция със седалище Истанбул. Първият транш от средствата, в размер на 500 000 щатски долара, били преведени на Главно мюфтийство. С част от тях бил купен теренът от 27 дка в кв. "Малинова долина". Другите средства и следващите траншове от дарението щели да отидат за построяването на ислямския център.
Самият султан също си е купил 37 дка в “Малинова долина”, където смятал да строи затворен комплекс.

ДПС-връзката

Мюфтията Хаджи е човекът на ДПС в безбройните препирни за водач на мюсюлманската религия у нас.
Почетен консул на Оман в България е Стоян Денчев – бивш зам.шеф на ДПС и “Мултигруп”.
Кабус бен Саид направи още едно интересно дарение – 300 000 долара за преодоляване на щетите от наводненията у нас. За него особена заслуга имал тогавашният зам.-министър на външните работи от ДПС Петър-Феим Чаушев, казаха от Червения кръст.
Председател на комисията за разпределяне на дарението бе Делян Пеевски, а министерството на бедствията и авариите се сдоби с четири високопроходими и специално оборудвани джипа. Министър Емел Етем ги получи и прати специален адрес на султана от името на правителството (без то да знае, твърдят злобни медии) и каза, че България има верни приятели по света, които никога няма да ни изоставят.
Няма. Както признава консулът Денчев султанът ще продължи да инвестира, защото България е неговият вход за Европа.
Ето така кръгът се затваря.
Жанета Минчева, БЛИЦ
http://www.blitz.bg/category/16


Тагове:   медиите,   султан,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036133
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930