Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2009 16:35 - ФБР взело на прицел Ковачки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 571 Коментари: 0 Гласове:
0



Силовите ведомства коментираха с изненада "новината", че ФБР разследва бизнесмена Христо Ковачки. При нас не са пристигнали такива данни. Категорично нямаме информация за подобно нещо, заяви за БЛИЦ говорителката на ДАНС Зоя Димитрова по повод информациите, че енергийният бос Христо Ковачки е разследван от ФБР за финансови измами.

От Националната следствена служба съобщиха за БЛИЦ, че също нямат подобна информация и при тях не са подавани данни от ФБР за престъпления на Ковачки.

Не вярвам в това, това е пълен абсурд. Питайте ФБР. За това нещо трябва да се произнесат институциите, от които идва тази информация. Това заяви за БЛИЦ говорителката на Ковачки Десислава Филипова. Тя не знае бизнесменът да има и някакви американски партньори към този момент. 
Нашите компании са български, вие знаете кои са ни компаниите. Възможно е някоя от компаниите, които се занимават с бързо оборотни стоки, като "Сторко", възможно е някоя от тези компании, които имат международни пазари или като "Траял" в Сърбия да имат контрагент американска компания, но затова никой не разследва. Затова казвам, че според мен е абсурд, но хората, които го твърдят и институциите, които се предполага, че разполагат с такава информация, трябва да застанат открито и да кажат има ли такова нещо или няма, заяви още Филипова.


По-рано днес депутатът и лидер на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев внесе в прокуратурата сигнал, че повече от 15 олигарси са участвали в схема и са източвали ДДС чрез швейцарски банки. В близките седмици той смята да подаде друг сигнал за източване на милиарди в чужбина. Янев съобщи, че разполага с данни, че от ФБР са донесли материали в прокуратурата за родни олигарси.
Олигарсите получавали пари от Швейцария, за да си развиват бизнеса тук. Схемата била досущ схема за пране на пари, но Яне Янев отказа да коментира дали с тези пари са се спонсорирали партии. Той заяви само, че има замесени политици.

Бизнесменът Христо Ковачки бе привлечен като обвиняем за данъчни измами в особено големи размери, припомни БЛИЦ. Тогава съдът му определи рекордната парична гаранция в размер на 300 000 лева, която в последствие бе намалена на 200 000 лв. Обвинение бе повдигнато и срещу зета на Ковачки Никифор Вангелов.

В случай, че бъдат признати за виновни, държавата може да отнеме на Христо Ковачки и Никифор Вангелов притежаваните от тях дялове в няколко десетки фирми и консорциуми, показва фирменият регистър ДАКСИ.
Соченият за енергиен бос Христо Ковачки официално е собственик на 13 дружества, чрез които държи дялове в още няколко десетки фирми.
Чрез "Ел Ем импекс", на която е едноличен собственик, има дялове от "Пенсионно осигурително дружество Топлина", "Нова Деница", "Лазерни и оптични технологии", ТЕЦ "Марица 3"-Димитровград, "Мина Чукурово" и още десетина компании. Чрез последната има акции и в "Консорциум енергия МК", който контролира мините "Бели брег", "Станянци", "Ораново" и "Мини открит въгледобив". Консорциумът наскоро стана собственик и на ТЕЦ "Бобов дол". Отново чрез "Мина Чукурово" Ковачки е съдружник с "Минстрой холдинг" и "Булгаргаз" в "Издателство Земя 93".
Чрез друга своя фирма "Лимтрейдинг" Ковачки контролира и "Фармагруп 2006".

Според фирмените регистри Вангелов е фактическият собственик на няколко от компаниите, които са гръбнакът на схемата от фирми, гравитиращи около Ковачки.
Вангелов притежава 100% от три фирми - "Минна компания" ЕООД, "Шарк Къмпани" ЕАД и "Ридон" ЕООД.
"Минна компания" от своя страна е собственик на пернишката "Ораново МК" и на притежаваната от дружеството концесия за "Мини Бобов дол" до 2010 г.
Вангелов държи и 50% от "Въгледобивна компания" ООД, която е сто процента собственик на "Въгледобив Бобов дол". Зетът на Ковачки е член на Управителния съвет на Професионален футболен клуб "Миньор-Перник" и притежава контролния пакет акции. /БЛИЦ



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996466
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031