Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2009 20:27 - Поредни скандали: Янев и Абаджиев разкриват далавери в НАП-Бургас. Ревизоро огласява митничари с прякори, замесени в контрабанда.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 794 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.02.2009 20:39


Независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев подадоха в понеделник сигнал за злоупотреби в Националната агенция за приходите (НАП) до новия изпълнителен директор на приходното ведомство Красимир Стефанов. Той го оглави след като предшественичката му Мария Мургина подаде оставка, която бе светкавично приета от премиера Сергей Станишев. Оставката на Мургина бе съпроводена от порой от публикации за огромни злоупотреби с ДДС, които не може да са били извършени без покровителството на висши служители в НАП.

Според новия сигнал на Янев, който е лидер на партия "Ред, законност, справедливост", високопоставен регионален служител на агенцията, който, по думите на депутата, "управлява приходната агенция не само в Бургас, а и в Сливен и Ямбол”, е осъществявал имотни сделки с недвижими имоти главно по Черноморието. Сигналът сочел, че сделките били движени от съпруга на "висшата данъчна служителка". За по-малко от 1000 лв., например, бил закупен имот, собственост на земеделското министерство, който имал реална стойност от няколкостотин хиляди лева.

"Ако органите на реда не вземат мерки, до 10 дни ще изнесем фактите пред журналистите", закани се Янев, който пръв даде гласност на скандала с източването на ДДС. След като депутатът разгласи, че в скандала е замесена Мургина, последва признанието на прокуратурата, че се извършва разследване срещу "неизвестни служители в НАП", предшествано от действия на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) срещу приходното ведомство.

В понеделник директорът на НАП Красимир Стефанов заяви пред двамата депутати, че е разпоредил проверка по сигнала. Той пое ангажимента, ако бъдат установени нарушения, "всички виновни да бъдат незабавно санкционирани".

Янев не пожела да изнесе името на високопоставената служителка на НАП, но тя сама се разпозна. Пред БНР директорката на НАП в Бургас Румяна Дулева категорично отхвърли твърденията на Янев.

"Работата на приходната администрация, особено по разкриването на неплатени данъци и осигуровки, поражда сериозно недоволство сред много кръгове и среди, а ние имаме сериозни разкрития в тази област. Бих искала хората да се замислят над това", заяви Дулева пред кореспондент на радиото.

Тя каза още, че не може да отговори на въпроса защо името й се свързва с покупката и продажбата на имоти по Южното Черноморие, тъй като е "директор на НАП и не се занимава с купуване и продаване на имоти".

От НАП в Бургас знаели кой е източникът на данните срещу Румяна Дулева. Според БНР това бил собственикът на известна фирма, на която предстои да бъде връчен ревизионен акт за 500 000 лева.

Заради неизплатените данъчни задължения ще бъдат запорирани сметките на фирмата, а това ще доведе до нейния фалит. От НАП Бургас обаче не желаят да разкрият името на бизнесмена и на фирмата му заради данъчно-осигурителната тайна. Сигналът до Яне Янев бил изпратен именно от собственика на тази фирма и в данъчната дирекция в Бургас разполагали с писмото му.

Според двамата депутати информацията за имотните сделки на фирмата на съпруга на Румяна Дулева – Иван Дулев пък била иззета от публичния регистър на Агенцията по вписвания. Там били отразени сделките за покупко-продажбата на 4-5 имота през последните пет години. Нито един от тях обаче не бил терен или хотел по Южното Черноморие

Според шефката на НАП Бургас въпросният имот, за който съобщава Яне Янев, бил изоставена постройка в странджанско село, закупена не за 1000, а за цели 50 000 лева.

НАП в Бургас заедно с приходното поделение в Силистра е сред сочените от двамата депутати примери за крупни нарушения и намеса на политици и бизнесмени в работата на служителите.



Бившият шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро обяви пред bТV редица прякори на митничари, които са замесени в контрабанда. Заедно с това той даде и допълнителни жокери като разкри някои от характеристиките на хората, които се крият зад тези прякори.

В момента имаме ръководител, който е на 70 г. На митница “Калотина” е изпратен човек, който е на 74 г. и сега желае да стане митнически инспектор, каза Димитров. Там имаше един Пингвина, който в това студио се разбра какви ги е вършил. Всички знаят, че той е един от зам.-началниците на митницата. Пингвина пък е кумец на Дебелия и е наречен така, защото бил нисък и ходел като пингвин, разкри още Ревизоро.

Наред с тях той изреди и Цайса, който бил бос, но с фалшива диплома от Виетнам. Марадона бил нисък, трътлест и къдрав. В пъзела са още и Рейнджъра и Кратунката. Последният според ексмитничар номер 1 ръководел митницата в Кюстендил. Там имало и един Фози - протежета на местна депутатка от БСП и на една дама, която е дясната ръка на Станишев, добави той. Емил Димитров попита управляващите защо никой не се заинтересувал кой е Касиера. Според Ревизоро има проблем със събираемостта. Той смята, че през последните години нищо ново не се е случило в митниците. Най-важните граници за контрабандата са неевропейските граници на България, добави Ревизоро.

От своя страна председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова премиера Станишев да даде обяснение за това, което се случва в митниците. Възстановяват се контрабандни канали по границите с Турция, Македония и Сърбия, добави той. Има доста уволнения през последните месеци, които нямат аргументация, отбеляза още Цветанов.

“Нямам нищо общо с назначенията на Фози и шефа на кюстендилската митница Кирил Калфин. Аз с кадруване в митницата не се занимавам”, обяви пред “Всеки ден” червеният народен представител от областния град Мая Манолова. Тя посъветва Емил Димитров-Ревизоро да попита за тези лица хората, които са ги назначили на работа в периода 1997-2001 г. “Ако трябва да бъдат направени някакви промени в митницата, нека бъдат направени. Аз съм за това всички, които са вършили престъпления, да си понесат отговорността”, коментира още Манолова. Тя добави, че ако Емил Димитров има някакви конкретни данни, трябва да ги предостави на компетентните органи.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996397
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031