Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2009 19:48 - Военният министър обвини Пловдивския университет в рекет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 739 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.02.2009 19:52


image

Военният министър Николай Цонев влезе в поредна ""битка"" за имоти на пловдивска територия. Цонев обясни във вторник, че е ""абсолютно незаконно, несъобразно и нерегламентирано"" Пловдивският университет ""Паисий Хилендарски“ да има апетити към армейски имот с отпаднала необходимост вместо той да бъде продаден и с тези средства да бъдат закупени апартаменти за нуждаещите се бойци. Университетът претендира имотът да му бъде предоставен за строеж на студентски общежития, както е заложен в Подробния устройствен план.

""Няма да допусна някой да гледа в моята кошница дали имам имоти или нямам"", заяви Цонев в авиобаза "Граф Игнатиево", където откри нов спортен център.

В отговор на твърдия отказ на военния министър да предостави терена, студентите от учебното заведение обявиха, че ще започнат стачни действия. Ректорът на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров коментира, че бързината, с която действат хората на военния министър за продажбата на парцела и отказът му за преговори, навежда на мисълта, че се преследват други цели и интереси. Според Цонев пък университетът не разполага със средства за строеж на общежития.

Въпросният терен, който се намира на бул. "Пазарджишко шосе" и е с площ 17 дка. Планирано е той да бъде продаден на търг на 26 март.

""Имотът е с подробен устройствен план. Вместо да бъде продаден, а стойността му е доста над 1 млн. лева, и да бъдат закупени десет апартамента на крайно нуждаещи се военнослужещи, местната власт ме кара да го предоставям безвъзмездно“, разясни Цонев и добави, че многократно е обяснил на областния управител и на общината, че имотът е собственост на МО.

Военният министър заяви още, че е недопустимо чрез обществен натиск да се противопоставят студентите на военните. Според него подобно поведение е "правене на политика на гърба на българските военнослужещи, които са деполитизирани".

""Политиците в МО, в мое лице, сме готови да поемем битката. Изключително некоректно е да се ползват студентите, защото ние нямаме право на стачка. Може правителството да бъде свалено, но аз ще постигна целите си. Не бих позволил никой да рекетира министерството на отбраната. Абсолютно незаконен рекет"", заяви силно афектиран Цонев.

Министърът планира да изхарчи 24 млн. лева за закупуването на апартаменти за нуждите на служителите и военнослужещите до края на мандата на правителството. Средствата трябва да бъдат осигурени от продажбата на военни имоти с отпаднала необходимост и с част от компенсационните суми, които се предоставят на военните, плащащи квартирен наем.

Цонев вече влезе в имотен спор с пловдивската администрация. Тогава той отряза искането на общината да получи безвъзмездно сградата на бившия щаб на Втора армия в центъра на града и други имоти. 


Студентите на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” започват протестни действия срещу решението на Министерство на отбраната да продаде на търг терена, отреден за построяване на общежития на учбеното заведение. ”Ако до няколко дни няма решение на проблема ще поискаме и оставката на министъра на отбраната Николай Цонев, защото в случая се нарушава обществен интерес, обясни зам.-ректорът доц. Запрян Козлуджов. Той припомни, че университета от осем години води преговори с военното министерство за преостъпване на парцела, който е отреден за студентски кампус още с Подробния устройствен план на общината и с решение на Министерския съвет . 
Студентите и преподавателите настояват да бъде спрян търгът, насрочен за 26 март, позовавайки се и на последните промени в Закона за устройство на територията , приети преди седмица от Парламента. Те ще отправят апел лично към премиера Сергей Станишев и към политическото ръковоство на НДСВ,от чиято квота е военния министър, да бъде защитен интересът на академичната общност. „Бързината с която действат хората на министър Цонев, да се продаде парцела, а и отказа му да преговоряме, ни навеждат на мисълта, че тук се преследват други цели и интереси, заяви ректорът на университета проф. Иван Куцаров. Той подчерта, че само 11% от студентите биват настанявани в общежития, което е доказателство, че не само университета , а всички висши училища в Пловдив имат нужда от нов сграден фонд. 
В четвъртък студентите организират протестно шествие, от сградата на ректората до новия корпус на бул България, а ако исканията им не бъдат изпълени ще блокират Пазарджишко шосе, съобщи Анелия Дакова, председател на Студенския съвет на университета. Тя уточни,че действията им са подкрепени не само от ръковоството на ВУЗ-а, но и от цялата академична общност в града както и от Националното представителство на студенските съвети в страната.




Гласувай:
0



1. анонимен - общежития военни студенти
25.02.2009 12:24
Що настройват военни срещу студенти? Студентите искат да живеят в евтини общежития, ама нали и военните искат това? Протестът няма да реши въпроса им, има юристи, съд. Кво е правило ръководството на ПУ толкова години? Да се търсят и други начини да се уреди жилищния въпрос на студентите, едва ли чак пък да няма други терени в Пловдив?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030147
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930