Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 21:21 - Берлускони ще насърчава културния туризъм на италианците в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 471 Коментари: 0 Гласове:
0



image
"Нашите намерения са да разширяваме отношенията между Италия и България. Ние разговаряхме с президента Първанов по всички международни проблеми и споделяме пътищата за тяхното решаване. Уговорихме си среща, на която да обсъдим общата енергийна политика на Европа и увеличаването на туризма, особено на културния туризъм на италианците в България. Ние споделихме оценките за начина, по който трябва да функционира ЕС и потвърдихме горещото приятелство, което свързва нашите правителства и нашите две страни." Това заяви италианският премиер Силвио Берлускони след разговорите в четвъртък следобед с президента Георги Първанов, който е на официално посещение в Италия, предаде БТА.

"Смятам за много важни решенията, които ще бъдат взети на предстоящия енергиен форум по отношение на сигурността на енергийните доставки в Европа. Ние очакваме много интензивно участие на италианските фирми и в частност на ЕНИ, особено в изграждането на "Южен поток", които ще осигури големи количества газ за цяла Европа", заяви президентът Първанов.

"Също така намираме за много интересна офертата, която ни направи [италианската компания] "Едисон" за отсечката, свързваща Гърция в проекта ИТДЖИ [ITGI -международна връзка Турция - Гърция - Италия]. Аз високо оценявам идеята, лансирана от премиера Берлускони да се засили присъствието, включително и в медиите, на България като изключително интересна туристическа дестинация. На свой ред поемаме ангажимента да улесним италианските туроператори и италианското присъствие в българския туризъм", заяви още президентът Първанов.

Той заяви, че очаква газовите компании на България и Италия да участват активно в изграждането на проекта „Южен поток” и съобщи новината, че италианската „Едисон” строи връзката Комотино – Благоевград, която ще позволи страната ни да има достъп до газопреносната система на Гърция.

Българският държавен глава подчерта, че участието на Италия в енергийната среща на върха в Пловдив през пролетта на тази година е важно, но, че и България, и средиземноморската държава не просто участват в дебата за енергийната сигурност на Европа, а имат реален принос за нейното случване.

Берлускони не отмени разговорите си с българския гост и официалния обяд в негова честа, въпреки че 65-годишната му сестра Мария-Антониета почина тази нощ, предаде Дарик радио. След срещата си с Първанов Берлускони отпътува за Милано, за да се поклони пред тленните останки на сестра си.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029543
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930