Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 21:23 - Пловдивски студенти обвиниха в корупция военното министерство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 974 Коментари: 1 Гласове:
0



Студенти от Пловдивския университет ""Паисий Хилендарски"" обвиниха военното министерство в корупция и поискаха оставката на министъра отбраната Николай Цонев. В четвъртък стотици бъдещи висшисти излязоха на протестно шествие в Пловдив с искане министерството да се откаже от плановете си да продаде имот до сградата на учебното заведение и да го предостави безвъзмездно на университета, за да бъде застроен със студентски общежития.

""Спрете търга! Стига корупция. Министърът трябва да си помисли дали децата на България нямат право на място, където да живеят“, призоваха студентите.

Протестът бе подкрепен от университетите в града, които прекратиха учебните занятия, за да помогнат на студентите да изразят позицията си.

Спорният имот е от 17 декара и се намира на бул. ""Пазарджишко шосе“. Търгът за продажбата му е насрочен за 26 март.

Военният министър Николай Цонев е категоричен, че няма да спре продажбата и да се поддаде на ""рекета"" от страна на учебното заведение. Според брокери на недвижими имоти цената на имота може да мине пет милиона лева. С парите от продажбата МО планира да закупи апартаменти за нуждаещите се военнослужещи.

Протестиращите студенти обаче твърдят, че е невъзможно Министерството на отбраната да реши проблемите на военнослужещите с един единствен терен, който пък е от изключителна необходимост за изграждането на общежития. Организаторите на протеста обясниха, че близо 7 000 студенти в Пловдив са принудени да живеят на свободен наем и очакват подкрепа от колегите си в града. Според ректора на учебното заведение проф. Иван Куцаров инатът на министъра и бързите действия за продажбата на имота говорят, че се преследват други цели и интереси.

От Министерството на отбраната обаче заявяват, че не може да има дебат по статута на имота, който е тяхна собственост и ще бъде продаден на обявения търг, който е напълно законен. Зад искането на университета, който некоректно използва студентите, пък прозирали икономически интереси.

""Уважаваме исканията на студентите, но те не трябва да са насочени към нас, а към ръководството на университета и местните власти, които с години не са направили нищо, за да осигурят общежития“, коментираха пред Mediapool от Министерството на отбраната.

От министерството съобщиха още, че ПУ ""Паисий Хилендарски“ настоява от години да получи и друг техен имот в района от 11 дка, въпреки че разполага със собствена земя, на която при желание могат да бъдат построени сгради. В същото време в Пловдив има регистрирани 2000 военнослужещи, които живеели на свободен наем и се нуждаят от жилища.

Цонев планира да изхарчи 24 млн. лева за закупуването на апартаменти за нуждите на служителите и военнослужещите до края на мандата на правителството. Средствата трябва да бъдат осигурени от продажбата на военни имоти с отпаднала необходимост и с част от компенсационните суми, които се предоставят на военните, плащащи квартирен наем.

 

 





Гласувай:
0



1. анонимен - клетниците
28.02.2009 02:38
Любопитно е на какви индуктивни принципи се базира 'единното мнение на студентите' и от кога, в ПУ, студентите се занимават с брокерски мониторинг и разполагат с информация за администриране на университета?! Това е поредният случай, в който една институция иска да си създаде доверие като "очерни" друга институция, очаквайки, че някой друг ще реши собствените й проблеми.
Работата на министър Цонев в подкрепа на неговите подчинени би трябвало само да послужи като пример - както на макро, така и на микро ниво - на управляващите относно това, което в бизнеса отдавна е възприето като корпоративна принадлежност и лоялност към собствения бранш. Нека да си спомним като контрапункт например учителската стачка и поведението на министър Вълчев, което беше напълно против и в ущърб на неговите подчинени.
Вместо да се тиражира като някакъв "смъртен грях" с ефтините медийни подхвърляния за "скрито-покрито" (от съмнителни сделки едва ли се е оттървала и най-развитата икономика, което не означава всяко конструктивно намерение по необходимост е "конфликт на интереси" или референтното партизанско име "далавера"), би трябвало по-скоро твърдата позиция на министъра да се посочи като такъв позитивен пример за защита интересите на подчинените.
Що се касае до, бих го нарекал, "мрънкането" на университетската управа на ПУ, маскирано с карнавалния костюм на студентски протест, то най-добре би било да прерастне в конструктивна критика по отношение на собствената инициативност и управленски способности.
Просвещенската функция на държавата отдавна е исторически саркофаг, а с това и идеята, че тя трябва да обгрижва и финансира по необходимост образователните структури. Ако някаква инерция все още има в България да се мисли тази "задълженост", то е видимо без нужда от особени зрителни увеличители, че разчитащите на подобно мислене институции все повече губят качество, конкурентност, жизнеспособност и съвсем естествено: западат, умират... и добре, че е така.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000435
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031