Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2009 22:22 - САЩ: Транзит на кокаин и хероин през България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 985 Коментари: 0 Гласове:
0



България си остава транзитна страна за пратки на хероин и кокаин, както и производител на незаконни наркотични вещества, се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ за контрола върху наркотиците в света в частта му, посветена на България. На кръстопътя на балканските транзитни пътища България е изложена на незаконен трафик не само на наркотици, но и на хора, на контрабандна стока и на пари, се казва в документа.

Хероинът, разпространяван в Европа, преминава през България от Югозападна Азия, по пътя на северните Балканите. Химическите вещества, използвани за производството на хероин, преминават през България до Турция и до Близкия изток. Марихуана и кокаин също преминават през България. В доклада се отбелязва, че в България се произвежда канабис, главно за вътрешни нужди.

През миналата година българското правителство е започнало значителна реформа на правоохранителните си органи и са заловени пратки с наркотици. Това са част от заключенията, съдържащи се в доклада на Държавния департамент на САЩ за контрола върху наркотиците в света в частта му, посветена на България.

Българското правителство показа готовност да сътрудничи в усилията за борба с трафика на наркотици като работи с американските агенции в тази насока. Правителството протегна ръка и към съседните страни за сътрудничество в борбата с трафика на наркотици и на хора, се посочва в документа, цитиран от БГНЕС.

Втората част на доклада на Държавния департамент е посветена на прането на пари и финансовите престъпления. В нея се посочва, че българското правителство трябва сериозно да затегне режима си срещу прането на пари. В документа се отбелязва и известния напредък на страната през 2008 г. въпреки корупцията и слабото прилагане на законите.

България не е смятана за важен регионален финансов център нито за офшорен финансов център, но е важна с географското си положение, добре развития си финансов сектор на фона на другите балкански страни, сравнително слабия си регулаторен контрол, търпимостта на правителството й към корупцията и недостатъчно строгото прилагане на законите за борба с прането на пари.

Едновременно с това страната е важен транзитен пункт за трафика на наркотици и хора към Западна Европа, което генерира незаконни приходи, които в последствие се перат в България. Проследяването на източниците на незаконни приходи се затруднява от факта, че икономиката на страната работи с предимно с прани в наличност.

Като проблем са посочени измамите с банкомати и кредитни карти. Проблем продължава да е контрабандата, за която се твърди, че се подкрепя от корумпирани български бизнесмени и политици, се казва в документа. Групировки от организираната престъпност навлизат в законния бизнес, а това пречи да се установи произхода на тяхното богатство.

Туризмът и строителството, които са фундаментът на възстановяващата се икономика през последните години, са най-предпочитания начин за пране на пари от организираната престъпност, за която се предполага, че има връзка с политици.



Тагове:   българия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044651
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930