Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2009 07:47 - Кушии за Тодоровден
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
0



Пет големи кушии ще има днес в Пловдивско и Смолянско за Тодоровден. Според народните вярвания, на днешния ден, наричан още Конски Великден, Свети Тодор яхвал коня си и отивал при Бога, за да измоли лятото.

 

Най-гиздав кон и най-писана каруца ще избират на кушията за Тодоровден в Паничери. Очаква се в традиционните надбягвания в местността Дъбравата да се включат 30 коне. Победителите в различните категории ще си разпределят 1000 лева награден фонд, осигурен от частен спонсор. Очаква се в зрелищната надпревара за теглене на талиги да се включат участници от съседните села Старосел, Мътеница и  Старо Железаре.

 

Кметът на Котел Христо Киров и дъщеря му, която е състезателка по конен спорт, ще прескачат препятствия на конната база във Войводиново. Наградният фонд и там е 1 000 лева и е осигурен от бизнесмена Георги Гергов, който е и председател на Федерацията по конен спорт. Два от неговите най-скъпи коне, всеки от които струва над 30 000 евро, ще участват в надпреварата във Войводиново.

 

На кушията в Ново село се очаква да присъства министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Конският празник там включва освен стандартните дисциплини и нетрадиционни конкурси –  за най-инатливо магаре и за най-грозна кобила. Конски сили ще мерят и рокерите от местния мотоклуб.

 

Гвоздеят на конския празник в родопското село Момчиловци тази година пък е теглене на „Москвич”. Над 20 стопани заедно със своите коне ще се включат в традиционните игри за Тодоровден там. Празникът ще започне с парад на участниците в центъра на селото. Животните ще бъдат благословени от отец Николай и закичени с мартеници. Дисциплините, в които ездачите ще мерят сили, са  кушия, майсторска езда, теглене на трупи, вдигане на пълен с фураж чувал. Празникът в Момчиловци ще възроди  и една забравена традиция – товарене на конете със сено и дърва. Освен победителите в различните дисциплини награди ще получат и най-добре облеченият коняр и най-красивият кон.  Организаторите от кметството в селото и местното дружество на конярите са приготвили и атракция за посетителите. Те ще имат възможност да се возят на файтони и каруци, теглени от коне.14-ят  Конски Великден в Момчиловци ще  започне след тържествената литургия, която ще отслужи Негово Преосвещенство Константийският епископ Антоний.  Хумористи от Родопите пък ще веселят жителите и гостите на селото през целия ден.

 

Със състезание за майсторско управление на кон и теглене на трупи ще отпразнуват Тодоровден и в Чепеларе. Дефилето на участниците и конете по главната улица започва в 10. 30 часа, след празничния водосвет, който ще бъде отслужен на местния площад “Олимпийски”.

 



Тагове:   Тодоровден,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050977
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930