Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2009 21:46 - Арестуваха трима служители на община Пловдив за изнудване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0



Шофьорът на кмета Саркис Москофян, шефката на общинската дирекция ГРАО Василка Костова и един от директорите на „Екологичен завод" Трифон Мишовски са арестувани за изнудване на пловдивчанин. Днес сутринта антимафиоти от служба БОП са им щракнали белезниците. Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата. Тримата са искали 10 000 лева от гражданин, който имал имот в съсобственост с общината и искал да го закупи целия.
Жалба срещу тримата е подадена от пловдивчанин, който имал терен на ул. „Георги Гешанов" в „Коматево" в съсобственост с общината. От няколко години Иванов правел опити да закупи общинската част, но безуспешно. През декември дъщеря му го запознала с Мишовски, който се похвалил, че има дебели връзки в общината и може да му съдейства. В продължение на няколко дни двамата се чували редовно и около Коледа Мишовски срещнал Иванов със шофьора на Славчо Атанасов Саркис Москофян - Серж, и Василка Костова, шефка на ГРАО. Чиновничката заявила, че ще уреди нещата и подчертала, че прави голяма услуга на Серж. Иванов се поинтересувал колко ще му струва „услугата", но Костова казала, че не е необходимо да дава пари. След няколко седмица предложението за закупуване на имота било вкарано в Общинския съвет. И тогава започнал истинският екшън. Мишовски се обадил по телефона на Иванов и му казал, че е платил 5000 евро от джоба си, за да се задвижи процедурата, и настоява собственикът да му ги възстанови. Той обаче отказал и последвала серия заплашителни есемеси. „Ще стане лошо! Трябва да платиш!", гласяло едно от съобщенията. Междувременно Иванов пуснал жалба в БОП и антимафиотите се заели със случая. След арестите срещу тримата е повдигнато обвинение за опит за измама, а Мишовски ще отговаря и за изнудване.
Днес в общината сякаш беше паднала бомба. Кметът Славчо Атанасов не се появи до следобед в сградата на площад „Стефан Стамболов" 1. Още сутринта той е бил информиран за арестите на двама от най-приближените си служители. Председателят Илко Илиев също го нямаше. Зам.-кметът Петко Атанасов минал само за малко през кабинета си. Главният секретар Петя Дойчинова изглеждаше видимо притеснена, а зам.-кметът Георги Шопов буквално побягна, когато журналистите се опитаха да го спрат във фоайето по съвсем други въпроси. Слухът за арестите още по обяд беше обиколил администрацията, а до края на деня това беше единствената тема, която се коментираше.

РЕАКЦИИ
Кметът: Няма да има чадър!
Нека да оставим службите за сигурност да си свършат работата, заяви кметът Славчо Атанасов. Ако служителите са виновни, трябва да понесат отговорност, ако не - ще си остане само неприятно изживяване. Чадър над никого няма да слагам, увери градоначалникът. Кой каквото си е надробил, сам ще си сърба, допълни той.
Атанасов разказа, че Саркис Москофян е негов шофьор вече шеста година. Назначен е, когато Славчо Атанасов стана кмет на „Тракия". Безупречно си вършеше работата като шофьор. Караше ме на различни места и нито аз съм го занимавал с проблемите си, нито той мен, сподели градоначалникът. Неприятно ми е, изненадан съм, призна той. Нека да не коментираме виновни или не са, преди да се произнесат службите. Не мога да ги обвинявам, докато не приключи разследването, подчерта Атанасов.
Кметът обясни, че вчера е пътувал в София във връзка с подготовката за Световния енергиен форум. Сам карах, без шофьор, каза Атанасов.

Зам.-кметът: Виновният вън от работа
Всички, които са имали някакво отношение - волно или неволно, с тази история, ще изхвърчат от работа, ако вината се докаже. Това заяви зам.-кметът по общинската собственост Петко Атанасов. Той каза, че не знае за кой имот става дума, нито как се казва неговият собственик, върху който е извършен опит за изнудване. При всички положения преписката е минала през Общинския съвет и е била изпратена за съгласуване в прокуратурата, гарантира Петко Атанасов. На сто процента съм сигурен, че нещата са извън нашия ресор - общинската собственост, отбеляза зам.-кметът.

Шефът на Общинския съвет: Ще бъдем безкомпромисни, ако се докаже вина
Ако се докаже, че служителите на общината имат вина, ще бъдем безкомпромисни, увери председателят на Общинския съвет Илко Илиев. Няма да търпим подобни прояви по ниските етажи на администрацията, декларира той. Ще направим всичко възможно, за да има прозрачност по сделките, допълни Илиев. Той напомни, че откакто е председател на Общинския съвет, всички преписки за разпореждане с общински имоти се предоставят на прокуратурата. Нямаме никакви притеснения по сделките, каза Илиев.
Ние не разполагаме с повече данни и не можем да кажем засега нищо по случая, допълни шефът на Общинския съвет. Той увери, че цялата документация по сделката ще бъде предоставена на следствието.
http://www.marica.bg/show.php?id=1470



Тагове:   Пловдив,   община,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050701
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930