Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2009 20:35 - Цветанов и Борисов теглят заеми за участието на ГЕРБ в изборите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
0



Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и други видни представители на партията като Бойко Борисов и Красимир Велчев, ще теглят кредити, за да осигурят пари на партията за предстоящите кампании за изборите. Те ще ипотекират лично имущество, за да гарантират обезпечаването на кредитите. Парите ще бъдат върнати на банката-кредитор от държавната субсидията, която ГЕРБ ще получи, след като влезе в парламента. Това обяви лидерът на партията Цветан Цветанов.

ГЕРБ преговаря с българска банка за осигуряване на кредит за предстоящата си предизборна кампания, съобщи той. Преговорите вече са започнали, надявам се, че в най-скоро време, може би в началото на април, ще осигурим кредит, който ще бъде използван единствено за предстоящата кампания за двата избора, заяви Цветанов. На въпрос дали банката, с която преговарят е ДСК, председателят на ГЕРБ отговори: “Приближавате се до топлото”. Причината герберите да се обърнат към банкова институция за помощ е, защото партията няма право на държавна субсидия, обясни той.

Допустимият максимален размер е 440 000 лв. “Търсим най-добрите форми на разсрочено плащане и искаме да има някакъв гратисен период, също така и кредитът да бъде връщан за около две години”, каза Цветанов. Освен това той обясни, че се надява след като спечели изборите, партията да започне да получава субсидия, което да не затрудни изплащането на вноските. Заемът ще бъде обезпечен с имуществото на хора от ръководството на партията – като лидерът Бойко Борисов, председателя Цветан Цветанов и други, които са изявили готовност да ипотекират имотите си в името на партията. Според него за двете кампании ще са необходими приблизително около 1 - 1,5 млн. лева. Самият Цветанов е избран за шеф на оперативния предизборен щаб на партията.

Красимир Велчев от ръководството на ГЕРБ се опита да обясни за “Всеки ден” разработената схема, по която партията му ще сдобие с нужните средства за осъществяване на предизборната си кампания. “Тъй като ГЕРБ няма имущество, което да ипотекира, членове на Изпълнителната комисия ще си ипотекират имущество, например апартамент. После ще го предоставят този кредит на партията”, заяви Велчев. “Това няма да са дарения, това ще са заеми, които ще теглят хората и после ще го преотстъпят на партията”, допълни той. Велчев добави, че кредитите няма да са от СиБанк.

Според закона за Банково и кредитното дело, обаче, единствено право за кредитна дейност имат финансови институции, които са лицензирани за това. Не става ясно как точно жертвоготовните партийци ще предоставят заеми, а не дарения на ГЕРБ, при положение, че това не се разрешава от закона. Не е ясно и под каква форма ГЕРБ възнамерява да върне дълговете си, след като държавното финансиране на партиите, на което разчитат герберите, подлежи на отчет пред Сметната палата.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13038904
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930