Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 20:54 - БСП и ДПС обсъждат изборната бариера и смесения вот
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 888 Коментари: 0 Гласове:
0



БСП преговаря по предложението на ДПС за повишаване на избирателната бариера за влизане на коалиции в Народното събрание, като в замяна партията на Доган е обещала да даде евентуална подкрепа на червените за въвеждане на мажоритарен елемент. Това научи Mediapool от източници в двете парламентарни групи, които засега нямат официална позиция по нито едно от предложенията.

Поради тази причина срокът за внасяне на промени в закона за избор на народни представители бе отложен до 18 ч. в петък. Засега ДПС не е внесло официално предложението си за повишаване на бариерата за коалициите от 4% на 8%, каквато идея лансира Христо Бисеров. От НДСВ коментират, че 8% е много и по-приемлива е 6-процентна бариера за влизане на коалициите в НС. Първоначално депутати от левицата твърдяха, че няма да подкрепят подобна промяна, но сега са склонни да обмислят.

"Разменната монета" е друга законова промяна, досега отхвърляна като недомислена и кампанийна от ДПС и НДСВ, както и от опозицията, за въвеждане на мажоритарен елемент в изборите за НС. Такава "заръка" даде президентът Георги Първанов още преди около две години, но досега тройната коалиция не инициира нито един сериозен законопроект, с който да я реализира.

БСП се отчете с компромисен проект, предвиждащ оформяне на 58 едномандатни мажоритарни райони, освен 31 района, от които ще се избират партийни кандидати от пропорционалните листи. Мажоритарните кандидати ще могат да бъдат и водачи на пропорционалните листи, а ако влязат в правителството, мястото им в парламента се заема от съответния поред кандидат в пропорционалната листа. Според противниците на поправката това напълно обезсмисля "мажоритарния елемент", но БСП държат на него, за да отчетат някаква политическа реформа.

ДПС досега са се изказвали против тези промени, макар да дават индикации, че биха ги приели, ако едномандатните мажоритарни райони са 31 и ако не се допуска мажоритарнен кандидат да влиза в пропорционална листа.

Коалиционният партньор НДСВ е категорично против проекта на БСП и има свой, в който се залага на преференциалното гласуване.

НДСВ не са съгласни с високия процент за отчитане на преференциалния глас, който според сега записаното е 15%.

"Наблюдаваме поведение, характерно за партиите на прехода, които харесват статуквото и не искат то да се променя. Тези промени в изборното законодателство ще разочароват много хора, които се надяваха на по-сериозна ревизия на законите", коментира във вторник говорителят на НДСВ Станимир Илчев.

На извънредно заседание във вторник НС прие промени в закона за избор на евродепутати, според които денят за размисъл отпада и предизборната кампания се намалява от четири на три седмици.

Депозитът за участие в изборите ще бъде 50 000 лв. за партии, 100 000 лв. за коалиции и 15 000 лв. за инициативни комитети. Досега тези суми бяха съответно 15 000 лв., 20 000 лв. и 10 000 лв.

БСП и ДПС отхвърлиха регионалните преброителни центрове

БСП и ДПС отхвърлиха предложението на НДСВ и дясната опозиция за създаване на регионални преброителни центрове, чиято цел е да се ограничи търговията с гласове. Вместо това бе прието агитационните материали ще съдържат информация, че купуването на гласове е престъпление.

Инициативата за преброителните центрове е на група неправителствени организации. Депутатът от НДСВ Яни Янев, който е вносител на предложението в НС, заяви, че така ще се прекъсне връзката за контрол върху гласовете в отделни секционни избирателни комисии. На същото мнение са СДС, ДСБ и единственият депутат от ГЕРБ.

Преброителните центрове ще премахнат един от най-големите недостатъци на българските избори - тоталитарно и тотално наблюдение от страна на определени политически партии на състоянието на малките общности, посочи Веселин Методиев от ДСБ.

Четин Казак от ДПС опонира, че предложението е лишено от сериозни аргументи и ще доведе до повишаване на разходите за произвеждането на изборите, като няма да реши проблем, а ще създаде нови. Той поясни, че така няма да се знае коя партия колко гласове има в дадена секция.

Според Румен Петков от БСП създаването на преброителни центрове няма да премахне купуването на гласове, защото така ще се купуват не секционни комисии, а направо регионалните центрове.

По искане на мнозинството отпадна и текстът, според който Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) проверява кандидатите за принадлежност към Държавна сигурност. Според представителите на БСП този текст ще създаде двоен режим, който ще затрудни работата на Комисията по досиетата. Мая Манолова от БСП каза, че в закона за достъп до документите на бившата ДС този текст фигурира.

Тя допълни, че в преходните и заключителни разпоредби на закона за избор на членове на ЕП е записано, че комисията има задължение да информира ръководствата на политическите партии, които са регистрирали кандидати за евродепутати дали има агенти на ДС.

Депутатите приеха още при консултациите за създаване на Централна избирателна комисия да участват както парламентарно представените партии и коалиции, така и партиите и коалициите, които имат участие в ЕП. Този текст се приема специално за партия ГЕРБ, която няма депутати в българския парламент.

Мнозинството отхвърли предложението на ОДС за гласуване с интегрална бюлетина на евроизборите, защото въвеждането й се обезсмисляло от преференциалния вот. Друг мотив е, че има голяма вероятност избирателят да бъде подведен и да не гласува правилно, с което да се увеличи и броят на недействителните бюлетини.

Междувременно от 10 ч. в сряда президентът Георги Първанов започва консултации за съставяне на ЦИК за евроизборите, които ще се проведат на 7 юни. Това е датата, на която всички страни в ЕС ще гласуват за Европейски парламент. Все още не е обявена датата за избор на НС, но се очертава да е първата седмица на юли.
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=150792&srcpos=6




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997497
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031