Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 20:32 - Почина актьорът Климент Денчев - Бате Климбо
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2942 Коментари: 0 Гласове:
0




 
image

Климент Денчев, бате Климбо, този, който рисуваше по стъклата приказки за "Лека нощ деца", си отиде от този свят месец преди да навърши 70 години. Лошата вест донесе неговият дългогодишен приятел актьорът Славчо Пеев. Живееше в далечна Канада от 1978-ма година, дори къщата си в Монреал беше построил сам. Казваше, че не обича да мисли за бъдещето, защото всеки ден е подарен, предаде БНТ. Любимецът на децата от 70-те години им пожелаваше лека нощ с рисунка, приказка и песен. Не само българските деца са гледали неговите рисунки на стъкло, но и канадските, дори е печелил първа награда в Париж на фестивал на детските филми. Имаше талант и самочувствие, играл е в над 60 филма, между които "Козият рог", "Басейнът ", "Тайфуни с нежни имена". Климент Денчев напуска България по лични причини. Нужни му бяха 25 години, за да се върне отново за снимките на филма "Разследване" на Иглика Трифонова. Завършил е ВИТИЗ и първите му стъпки на сцената са в драматичния театър "Йордан Йовков " Добрич. Казваше, че е имал късмет да работи с режисьори като Методи Андонов и Бинка Желязкова, защото покрай тях се обогатил духовно. Снимал е с безспорни имена като Рупърт Еверет, Шарън Стоун, Бърт Ланкастър. Неостаряващия чаровник Климбо носеше България в сърцето си, беше му скъпа нашата си действителност и обичаше да цитира Стефан Цанев: "И когато най-накрая понесете мойте кости, моля ви, на път към Рая нека минем по Раковски".

БЛИЦ публикува интервюто на бате Климбо пред в. Шоу през 2005 г., когато той се върна в България след 25-годишен емигрантски живот в Канада.

- Как реагираха старите ти приятели след 25-годишна раздяла?

Приеха ме супер. Имаме си същите закачки както преди, но най-вече го удряме на спомени. Видях се вече с Коста Цонев, с Васил Михайлов, Жоржета Чакърова. С доста хора се видях, приятно ми е с тях.

- Как ви се струва страната?

Едно от нещата, които никога няма да мога да приема тук, това е чалгата. Нервирам се и от отвратителния език, който се говори по радиото и телевизията. Да не говорим за вестниците. Направо са ужасни, на нивото на прогимназиална диплянка. А по телевизията се появяват някакви засукани девойки, които фъфлят и не знаят къде да сложат ударенията. Нямам нищо против тях, ама нека да си седят в къщи, а не да ми пелтечат новините.

- Защо навремето избяга в Канада?

Не можех да се вписвам в тогавашната действителност. И не бързах да се връщам. Че за какво ми е, депутат ли да ставам?! Хич нямам такива мераци и се чудя на Коста Цонев, Стефан Данаилов и Явор Милушев как са се навили, но това си е тяхна работа. Но Коста е голям човек и мой учител. И след като е умен защо да не бъде в парламента? Нали и в Америка актьор беше президент, и то не един, а два мандата. За Роналд Рейгън говоря.

- Стефан Данаилов дори беше спряган за министър на културата…

Заради Стефан Данаилов аз имам белег, една подутина на гърба. Репетирахме навремето една каскада, която трябваше да направим в “На всеки километър”. В нея трябваше да участва и Ламбо. Викнахме го да репетираме, той не идва, бил си знаел всичко. Почнаха снимките. Лъчезар Стоянов трябваше да падне, аз също тръгнах и по едно време нещо ми припари отзад на тила. Обърнах се и гледам Стефан ме млати с един истински пистолет по гърба. Викам му: Ще ме убиеш бе. Иначе няма лошо че Стефан е депутат, за цвят е там.

- Добре, ама не е ли прекалено театрален парламента ни?

Това да му е кусура. Преди няколко дни жена ми Надин гледа някакъв репортаж от Народното събрание и там едни депутати четат вестник, други не спряха да говорят по мобилните си телефони. Тя направо се втрещи от гледката. Ако това се случи в канадския парламент хората ще вземат пушки, ще изгърмят всички.

- С какво се занимаваше ти в Канада?

Случайно просперирах като актьор. Правих едно пилотно филмче с рисунки на стъкло за канадската телевизия. Подобно на това, което правих в България за “Лека нощ, деца”. После стана ясно, че в Париж ще се провежда фестивал на детските филми и единственият сниман на филмова лента продукт се оказа моят. Пратиха го във Франция, взех първа награда и ме приеха в артистичните среди. 
http://www.blitz.bg/news/article/42306



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039869
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930