Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 20:50 - Военният министър откри огън по правителството
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1162 Коментари: 1 Гласове:
0



image

Министърът на отбраната Николай Цонев (НДСВ) изненада с "картечен огън" по свои и чужди, както и с прозрението, че в настоящите времена на криза партиите не могат да се справят и е нужен надпартиен обединителен "авторитет".

Във вторник Цонев откри двудневна научна конференция във Военната академия "У3правлението на знанието в научно – образователните организации”.

Речта, която произнесе, се размина с тематиката и очакванията на форума. Той прогнозира убийствена безработица, която до този момент била извън погледа на социалния министър Емилия Масларова. По думите му до края на годината десетки хиляди българи ще загубят работните си места. Стотици хиляди ще се върнат от чужбина заради кризата на пазара на труда в ЕС и САЩ. В същото време правителствената програма предвиждала финансови компенсации за едва 16 000 работни позиции, каза министър Цонев, докато БСП обявяваше предизборната си платформа, в която отчита успехи в справянето с безработицата и откриването на нови работни места.

"Политическият елит и обществото все още не могат да си дадат сметка до каква степен хората са уплашени за своите работни места, несигурни за спестяванията си и утрешния ден", добави министърът на отбраната. Той прогнозира "истински миникатастрофи" в малки населени места, ако затворят едното или двете предприятия, които дават работа на хората.

"Държавата пред фалит"

"Ако някой в частния бизнес си позволи да работи така, както работят повечето политици и редица сектори в държавата, той ще фалира на мига", коментира военният министър.

"Коефициентът на общественополезна дейност е отчайващо нисък", посочи Цонев.

Той коментира още, че по-голямата ефективност на държавните усилия в публичния сектор предполага по-точно планиране и аналитично прогнозиране. Обществото се нуждае от заразителните примери на армейската ефективност в планирането и реализацията, заяви министърът, който отбеляза предприети мерки в системата на отбраната и военното ведомство.

"За щастие, по стечение на обстоятелствата някои големи проекти са пред своя старт, при това с уредено финансиране – строежът на АЕЦ "Белене", магистралите "Тракия, "Люлин" и "Струма", както и петролопроводът "Бургас-Александруполис", съобщи изненадващо Цонев на фона на информациите, всички изброените проекти имат проблеми с осигуряването на финансирането.

Според него правителството трябва да се възползва от тези проекти с оглед неутрализиране на кризата. В същото време обаче липсвал анализ и ясно планиране. "За нито един от големите държавни проекти не сме видели такава публична оценка", посочи министърът.

Цонев, който не крие амбициите си да остане начело на военното министерство и след изборите, каза още, че реформата в здравеопазването "катастрофира", трябвало и такава и в образованието, "за да бъдат децата по-здрави, психически устойчиви и по-конкурентноспособни на европейския пазар на труда.

Наред с катастрофата, която описа, Цонев даде да се разбере, че намира упование само в президента Георги Първанов.

Надпартиен авторитет

"Поради демографски причини и голямата емиграция е невъзможно една единствена партия да извади от редиците си достатъчно специалисти, които да посрещнат предизвикателствата на кризата. Нужен е един достатъчен авторитет, който в същото време да се намира достатъчно далеч от всякаква политическа зависимост, за да заяви като действие това, което стои като надпис на сградата на Народното събрание – "Съединението прави силата"", посочи Цонев.

На въпрос на Mediapool дали "необходимият авторитет", за който говори, е президентът, Цонев отговори "Може би".

"Начинът на правене на политика продължава по един ужасяващ начин да разделя обществото и да го разпада на отделни усилия, които най-често нямат ефект", посочи военният министър.
Той преповтори и тезата на Георги Първанов, че са нужни ясно формулирани задачи, които да бъдат поставени пред основните политически партии и реализирани.

Отношенията на Николай Цонев с президента и върховен главнокомандващ досега са белязани основно от конфликтите им за новия закон за отбраната, който министърът на НДСВ иска да прокара преди края на мандата на тройната коалиция.

"Внимавайте с месията"

"В масовите очаквания за пореден път преобладава надеждата за месията. Герой, който сам ще реши проблемите. Всичко това създава благоприятна среда за популистки настроения, които могат да поставят под въпрос постигнатото до момента и дори да дадат възможност за влияние върху политическия живот на частни и/или външни сили, заинтересовани от отслабването на евроатлантическата ориентация на страната", посочи Цонев, без да припомня идването на власт на своя лидер Симеон Сакскобургготски през 2001 г.

Цонев отбеляза още, че опозицията рядко си дава сметка, че общественото доверие, което руши, ако дойде утре на власт, ще трябва да възстановява. Според него поведението на опозицията може да се сравни с това по време на военна операция при отстъпление да се взривяват мостове, без да се дава сметка, че те ще са необходими, ако отново се мине в настъпление.

Цонев отчете още, че трябва нов модел на обществена солидарност.

"Обществената солидарност е на изключително ниско ниво и това се вижда от всичко – от сметките за парно, здравеопазването и се стигне до колективните спортове. Военното образование и наука могат и са длъжни да изработят и предоставят на обществото модел на солидарно управление, което да укрепи доверието на гражданите един в друг", каза още Цонев.

Депутатите от тройната коалиция отказаха да коментират речта му с оправданието, че не са я чули и чели. От НДСВ заявиха, че министърът от тяхната квота е изразил "лична позиция", което повтори и Цонев, след като дойде в парламента във връзка със закона за отбраната. 
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=150779&srcpos=2




Гласувай:
0



1. shtirlic - Хе хе
31.03.2009 23:29
Министърът явно е преминал НАТОвска подготовка, много добре е овладял техниката "Приятелски огън" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001084
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031