Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2009 22:35 - Туризмът и енергетиката у нас - новата любов на арабските петролни шейхове
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Енергетиката, строителството и туризмът са българските отрасли, които са особено привлекателни за инвестиции идващи от страни богати на петрол, стана ясно след посещението в София на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани. На среща с Шейх Хамад на 15 април премиерът Сергей Станишев изразил готовност, при интерес от страна на Катар, да се работи в областта на енергетиката и съвместно с австрийски партньори. Владетелят на разположената на Арабския полуостров държава подчертал, че страната му търси пазар за енергоресурси, тъй като е богата на тях. Обсъдена била и възможността за съвместно изграждане на терминал за втечнен газ, който да обслужва през Гърция не само България, но и други европейски страни, съобщиха от правителствената информационна служба.
На среща по-късно със столичния кмет Бойко Борисов, шейх Хамад също го е информирал за желанието на Катар да инвестира у нас.

 

„Готови са да дойдат, искат сериозно присъствие в бъдеще, защото техният катарски фонд търси място за инвестиции.

Надявам се след срещите с правителството и министрите да се намери такава форма, защото и тук, и в другите градове на България има нужда от такива инвестиции”, каза Борисов.
Премиерът Сергей Станишев дал идея и за други области с потенциал за сериозни инвестиции, каквито са туризмът и строителството. Създадената от българското правителството благоприятна среда за развитие на бизнеса у нас, включително ниските данъци, специалното законодателство за поощряване на чуждестранните инвестиции, както и относителната финансова стабилност на държавата ни фона на разразилата се глобална финансова криза, правят България изключително атрактивна, казал Станишев. Що се отнася до туризма, той смята, че има сериозен потенциал за привличане на катарски инвестиции в сектора, най-вече в балнеологията и спа курортите.

Цел на България е да се превърне в целогодишна туристическа дестинация, а богатството на минерални извори, ако бъде използвано за балнеолечение и спа, ще допринесе в тази насока,

заявил Станишев.
Премиерът запознал своя гост и с проекта на правителството за изграждане на многофункционален административен комплекс в София. Емирът от своя страна представил вече реализирания проект за финансов център в катарската столица Доха. Предстои обмяна на опит в тази сфера, от което България може да извлече полза за развитието си и като дестинация за бизнес и конгресен туризъм. Сега е моментът за двете страни да засилят сътрудничеството си в икономическата област, и в частност при реализирането на инвестиционни проекти, казал Станишев. Още една стъпка в насърчаването на туризма, особено в посока от арабския свят към България, шейх Хамад видял във възможността за откриване на пряка въздушна линия между столиците на двете държави. За целта двете държави подписаха на 14 април Спогодба за въздушни съобщения. Владетелят на Катар благодарил за намерението на България в близко бъдеще да открие свое посолство в Катар и уверил, че и страната му има същите намерения. Въпреки, че е сравнително малък като обем,

стокообменът между България и Катар през 2008 г. се е увеличил с над 25% в сравнение с предходната година.

За арабската държава изнасяме главно подемна техника, санитарен фаянс и продукти на металургия, а оттам внасяме основно етиленови полимери, автомобили и други. 
Емирът на Катар не е първият владетел на арабска държава, който изразява интерес към инвестиции в строителството, туризма и енергетиката в България. Както Bulgaria News вече писа, сериозни бизнес интереси в страната ни вече има султанът на Оман Кабус бен Саид. След като направи няколко жеста на съпричастност към бедствени положения в България през 2005 и 2006 г. и дари стотици хиляди долари за пострадали райони, както и за реставрацията на историческата Томбул джамия в Шумен, през юли 2007 г. Кабус бен Саид купи над 33% от мащабния проект по изграждането на „Супер Боровец”. Проектът, който по последни оценки ще погълне не по-малко от 500 милиона евро, ще бъде финансиран основно от бюджета на богатия на петрол Оман. „Бългериън Акуизишън Къмпани II", официално собственост на Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман, е вложила средства и в други бизнес инициативи в България. Сред тях са закупуването на хотели в Сандански, както и придобиването на огромен парцел – близо 40 декара – в столичния квартал Малинова долина, където планират да строят жилищни и бизнес сгради. 
Последното, което султан Кабус бен Саид купи, бяха 30% от акциите на Корпоративна търговска банка, с което оманските инвестиции у нас придобиха доста широк вид. Оказа се, че те не се ограничават само до туризъм, недвижими имоти и банки, но и до други отрасли на икономиката ни.

Представители на Оман обявиха готовност да вложат няколко милиарда долара в български предприятия, сред които изграждането на отсечката на наша територия на петролопровода Бургас-Александруполиси строителството на АЕЦ „Белене”.

В началото на февруари тази година стана ясно още, че "Оман ойл къмпани", също собственост на правителството на Оман, е заявила интереса си към строителството на нов торов и химически завод в Девня, на стойност 3,5 милиарда долара.
В случая с Катар явно амбициите засега са по-скромни, но едва ли е случайно, че интересът е насочен към все същите области – туризъм, строителство, енергетика и други. А подходът на емира на Катар бе подобен на този на султан Кабус бен Саид – чрез приятелски жестове, предшестващи икономическите разговори. Шейх Хамад бин Халифа ал Тани бе един от посредниците с най-голяма роля за освобождаването от затвора и връщането в родината ни българските медици, осъдени на смърт в Либия. При срещата им на 15 април, Станишев благодари сърдечно за изключително важната роля, която емирът изиграл в решаващата фаза на уреждане на казуса с медиците.
След разговора си с Бойко Борисов, Шейх Хамад бин Халифа ал Тани се видял и разговарял с част от българските медицински сестри, освободени от либийския затвор с неговото посредничество. „Желая ви в бъдеще и с божията помощ да дойдете на гости в Катар”, казал шейхът на развълнуваните българки.
http://bulgaria-news.bg/bg/news/read/1094



Тагове:   Оман,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053154
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930