Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2009 12:21 - Чии интереси защитава у нас Оманският държавен резервен фонд?*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2769 Коментари: 0 Гласове:
0



С мощно правителствено рамо и братска ДПС благословия един фонд мощно навлезе в икономиката на България. Защо ли проверката за произхода на капитала за част от проектите се бави месеци наред, пише в коментара си за в-к "Сега" журналистката Юлиана Бончева. Странно защо правителството никога досега не е награждавало най-енергичния инвеститор в България през последните няколко години - Оманският държавен резервен фонд. Нещо повече - управляващите никога не споменават неговото име, но пък активно се грижат за просперитета му. Последният пример е с боклука на София, където с ювелирна акция в играта бе върната низвергнатата "Новера", която от известно време е оманска собственост. Кметът на София Бойко Борисов веднага обвини премиера в мръсна политическа игра. Но не е прав. Тук става дума не толкова за политика (макар че отклоняването на вниманието от проблемите на кабинета винаги е добре дошло), колкото за гигантски икономически интереси. За обръчи от фирми, които вече се въртят не около една политическа партия - ДПС, а около цялата управляваща клика. И които са успели да спечелят лично премиера Станишев за свой лобист.

image

Султанът на Оман Кабус бин Саиб
Снимка: www.omanet.om



Милиони с дъх на петрол

Оманският държавен резервен фонд (State General Reserve Fund, накратко SGRF) е създаден от султан Кабус бин Саид преди 28 г. Информацията за оманския фонд е оскъдна. Според различни информации в него има натрупани между 6 и 13 млрд. долара. Всяка година в SGRF влизат 15% от приходите от продажби на петрол и газ. Тъй като някой ден безценните находища ще се изчерпят, фондът има задачата да инвестира парите в чужбина и да ги множи. Султан Кабус е известен като голям реформатор, любител на лукса и един от десетте най-богати монарси на планетата.
През 2004 г. в София пристига делегация, водена от министъра на икономиката на Оман Ахмед Маки, който обявява, че България може да бъде вратата на Оман към ЕС.

Сред ранните инвестиции на Оманския фонд са 37 декара в кв. "Малинова долина". Там, където Соломон Анжел не успя да направи Града на мечтите, бизнес пратениците на султана смятат да вдигнат ВИП селище. Пак в "Малинова долина" има план за построяване на голям ислямски център, на който султанът на Оман е един от многото спонсори. Проектът предизвика буря от недоволство в квартала преди няколко месеца и е спрян временно, докато ДАНС провери произхода на парите.

В последните месеци Оманският фонд изкупи доста акции на "Екуест инвестмънт Болканс" и заедно с друг фонд -"Кайрос", вече държи над 50% от фирмата. В борда на "Екуест" влязоха Варит Ал-Каруси - изпълнителен директор на Оманския резервен фонд, и Фейсал Ал-Риями - директор по инвестициите във фонда на султаната. С покупката на "Екуест" султанът на Оман с един удар се сдоби с още куп атрактивни обекти и проекти у нас. По пътя край аерогарата блести билдингът на "Авто юнион център". Красивата сграда и нейният собственик - "Авто юнион", са част от групировката "Екуест". "Авто юнион" обединява вносители на Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Mazda, Opel и Chevrolet , на моторите Piaggio, Vespa и Gilera, рентакар компанията Avis, дистрибутора на маслата Castrol и BP и др. автофирми.

На нос Колокита до Созопол расте нов курорт - "Созополис". И той е от семейството на "Екуест", както и друг комплекс по на север - "Каварна лагуна бийч". "Баня СПА & уелнес ризорт", близо до Банско и Разлог, е от същата фамилия, както и "Бояна парк" и "Бояна дипломатик клуб" - ВИП селища край София.

Някогашните столични кина "Изток", "Урвич", "Европа палас" и "Сердика" заедно с едноименния хотел също са на "Екуест". Както и бъдещ мол във Варна на територията на "Родакар" - фабриката, която през 90-те години щеше да прави роувъри "Маестро".

В семейството са застрахователните компании "Уника България" и "Уника живот", където "Екуест" има дял. Добавете "Ита лизинг", търговските вериги за битова техника и електроника "Техномаркет" и "Домо" и ще получите известна представа за мащабите на "Екуест".

Не бива да пропускаме и проекта "Супер Боровец" - фаворит на две правителства, който трябва да превърне Чамкория в български "Вейл" или "Шамони" плюс голф, футбол, СПА хотели, вили и апартаменти за богаташи - всичко това разположено върху 2 млн. кв. метра и струващо по последни оценки около 800 млн. евро.

В края на януари дойде новината, че султан Кабус купува част от Корпоративна търговска банка. SGRF вече е акционер в КТБ, а познатите от "Екуест" и "Супер Боровец" директори Варит Ал Каруси и Фейсал Ал-Риами са пълномощници на султан Кабус и в надзорния съвет на банката. Фондът влезе в българската банка чрез свое дъщерно дружество на фонда - Bulgarian Acquisition, регистрирано в Люксембург. Великото херцогство е в списъка на офшорните зони, които умеят да пазят банкови и данъчни тайни.

Последните акции на кабинета показват, че след като стана оманска, "Новера" ще се завърне на бял кон в златния бизнес със софийския боклук. "Екуест" отдавна иска да направи завод, който да преработва отпадъците не само на София, но и на други градове, а защо не и на съседи от Румъния и Сърбия. Преди две години шефът на фонда Георги Крумов обяснява пред в. "Капитал", че заводът, обслужващ столицата, трябва да се направи от частен инвеститор, защото другият вариант - общински проект с финансиране от еврофондовете, е бавен и ще отнеме цяла петилетка. Крумов казва още, че след време София може да се окаже с два завода за преработка на смет - общински и частен. След като миналата седмица премиерът Станишев заяви, че правителството ще се заеме решително с краткосрочното и дългосрочното решаване на проблема с боклука на София, дали няма да се окаже, че "по-бързият" завод на "Новера" е единственото "спасение" за столицата? Едва ли някой ще се изненада.

Колко омански са оманските пари?

След поредната криза с боклука през март ДАНС започна проверка кой се крие зад холдинга "Новера" - собственик на фирмите "Волф 96", "Чистота София" и ДИТЦ. Проверката още не е приключила, но има факти, които дават основание да се предположи, че истинският собственик на холдинга никога няма да стане известен.

"Новера" бе създадена, за да купи от Румен Гайтански-Вълка трите фирми, притежаващи дългосрочни концесии за боклука на София. Българската "Новера" е собственост на холандското ООД "Новера пропъртис", което пък е дъщерно на "Новера пропъртис" със седалище Кюрасао, Антилите. Антилската офшорка е собственост на фонда "Екуест", който също е офшорен - от Британските Вирджински острови. От няколко месеца собственик в "Новера" е и Оманският фонд. Особеното при арабските пари е, че техният произход всъщност много трудно може да се провери, тъй като става дума за затворени държави, които не дават отчет никому. И така, както парите могат да са наистина от петрол, така могат да са и прикритие за нечии чужди интереси - срещу съответната комисионна, разбира се.

Факт е например, че въпреки всички акционерни трансформации в "Новера", на практика конците в сметопочистващия бизнес продължава да дърпа Румен Гайтански-Вълка, който се оказа, че се подвизава като консултант на фирмата. В разгара на "стачката" на ромите от "Новера" Вълка бе засечен кротко да вечеря с един от най-приближените депутати на Доган - Камен Костадинов. Костадинов не отрече познанството, но се закле, че изобщо не е ставало дума за хигиена. Всичко това обаче даде основание на Борисов да заподозре топла връзка между "Новера", ДПС, медийната императорка Ирена Кръстева, странните боклучени драми и предстоящите избори.

Не може да се отрече - ДПС е в топла връзка с хората, които представляват Оманския фонд у нас. От 2005 г. почетен консул на Оман в България е Стоян Денчев - бивш депутат на ДПС и бивш вицепрезидент на "Мултигруп". Денчев твърди, че именно той е запознал Ахмед Доган и Илия Павлов. Като посланик във Финландия получава неустоимо предложение да се върне и да подсили листите на ДПС за 37-ото НС. "Вербува" го бъдещият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев, познат ни също като Петър Юриев, като агент Бисер и като партньор на президентския спонсор и добър познайник на ОЛАФ - бизнесмена Людмил Стойков в курорта "Дюни".

През 2005 г. султан Кабус дарява 380 000 долара за възстановяване на Томбул джамия в Шумен. Година по-късно изпраща дарение 300 000 долара за пострадалите от наводненията. Парите трябваше през БЧК да стигнат до бедстващите. В разпределянето им участваха лично тогавашните зам.-министри Феим Чаушев и Делян Пеевски и консулът на Оман проф. Денчев. Сумата се оползотвори основно за джипове за ведомството по бедствията на Емел Етем.

През 2006 г. в София пристига делегация от Оман. Гостите разпитват за софийската сага с боклука, за енергетика и инфраструктура. Казват, че обмислят да вложат 1 млрд. евро в региона.

През 2007 г. интересът на Оман вече е фокусиран към проекти от ранга на АЕЦ "Белене" и нефтопровода Бургас - Александруполис, изграждане на терминал за втечнен газ и на няколко газови електроцентрали. През октомври консулът Денчев и Феим Чаушев са рамо до рамо с премиера Станишев и експремиера Сакскобургготски на тържествената "първа копка" на проекта "Супер Боровец".

През 2008 г. и в началото на тази година видни омански бизнесмени оглеждат "Кремиковци", както и терени за бъдещи заводи гиганти за машиностроене и за изкуствени торове край Варна, Девня и Бургас.

Корпоративна търговска банка, в която Оманският фонд инвестира последно, също има заслуги към ДПС. Името на банката нашумя около медийната експанзия на бившия шеф на Спортния тотализатор Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, зам.-министър на бедствията от квотата на ДПС. Твърди се, че покупките на вестници, телевизия, интернет издание са финансирани от КТБ. От банката отрекоха категорично да са финансирали покупката на ТВ 7. За другите проекти се пази мълчание. КТБ обаче официално е партньор на Кръстева в ИПК "Родина" - печатницата на "Цариградско шосе" 113. Банката ще участва и в другото голямо начинание, благословено от кабинета миналата седмица - бартерът за строителството на нова сграда на НАП.

В редките случаи, когато проговаря пред микрофони, Кръстева твърди, че е само консултант по инвестирането. Дали това е така и чии са парите, с които се прави скъпият шопинг?

През декември 2008 г. ДАНС и НАП започнаха проверки за произхода на парите, които Ирена Кръстева и синът й менажират. Резултат от тях няма, а неофициално се твърди, че всичко е финансирано със заеми от банка. Интересно е, че за новите си съдружници от Оман шефът на Корпоративна банка Цветан Василев казва пред "Капитал": "Никога не е ставало въпрос аз да финансирам техни проекти в България, по-скоро обратното - те да инвестират в мои проекти".

Мощно управленско рамо в края на мандата

През последните месеци и седмици правителството пришпорва няколко мега проекта, свързани с оманско-екуестските инвеститори.

Пътната агенция, която е на пряко подчинение на Станишев, обяви, че до 2 месеца ще отговори на предложението на "Главболгарстрой" (ГБС) за пускане на концесия за строителство на магистрала "Рила". Става дума за шосе, което да свърже София и Дупница с курорта "Супер Боровец". ГБС е съдружник на "Екуест" и Оманския фонд в "Супер Боровец" - проект за 800 млн. евро. И не само там. Новото курортно градче "Созополис" до Созопол също е тяхно съвместно начинание.

ГБС бе почти победител в конкурса за дострояване на недовършения корпус на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе" за нуждите на НАП. През февруари НАП прекрати състезанието, а фирмата не възрази. Може би, защото се очертава шанс да участва в много по-мащабен проект? Вече се предвижда разрушаване на целия комплекс ИПК "Родина" - печатницата и недостроената част със сините стъкла, и издигане на чисто нови лъскави сгради с луксозни магазини и офиси плюс мининебостъргач за настаняване на цялата софийска приходна администрация. Правителството току-що одобри сделка с инвеститора Ирена Кръстева, с която светва "зелено" за въпросния проект. Когато построи дома на НАП, Кръстева ще получи и три големи и много представителни сгради на данъчните баш в центъра на София - на бул. "Дондуков", ул. "Аксаков" и "Шести септември". Става дума за колосални инвестиции.

Станишев форсира и друг мегапроект - втори център на столицата, където да се изнесе част от държавните ведомства. Премиерът хареса за новото сити на София тъкмо съседен на ИПК "Родина" район - бившите казарми на 4-ти километър. Идеята за Център 2, който ще струва милиарди и ще се развива поне две петилетки, е на арх. Георгий Станишев, брат на премиера. Вече е в ход международен конкурс за архитектурния проект с участието на светила като Норман Фостър, Заха Хадид и др. Може би след време вторият правителствен център и съседното бизнес градче на Кръстева ще се окажат части от един голям пъзел. Спешаването на проектите подсказва, че има инвеститори, и то могъщи - понеже подобни проекти не са за всяка уста лъжица. /БЛИЦ
______________________
*Заглавието е променено


Тагове:   Оман,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996063
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031