Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2009 21:24 - Австрия разследва износ на отпадъци за България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
0



Движение "Екогласност" сезира Европейската комисия, Европейския парламент и главния прокурор Борис Велчев за нарушения при управлението на отпадъците в България. Повод за това стана разследване на австрийските служби за нелегален износ на боклук от Австрия към България и още три държави.

Австрийски медии съобщиха, че властите там проверяват незаконно извозване на отпадъци в Източна Европа. Според Австрийското радио и телевизия (ORF) годишно 500 хил. тона смет се изнасят нелегално в чужбина, а полицията в момента разследва 20 случая. Гералд Тацгерн, говорител на Криминалната служба на Австрия, уточни пред "Дневник", че разследванията са от няколко години. "Проверявали сме и нелегален износ за България. Някои проверки вече са приключили, по други има още работа", каза Тацгерн, без да дава повече подробности.

В сигнала на "Екогласност" като нарушител е посочен циментовият завод на "Холсим" в с. Бели извор, тъй като там са изгорени няколко хиляди тона боклуци от Австрия. Швейцарската компания "Холсим" има комплексно разрешително и изгарянето на отпадъци в инсталациите й е напълно легално, обясни директорът на "Управление на отпадъците" в министерството на околната среда Мария Нинова. Тя отрече ведомството да е информирано за проверките на австрийските власти. Имаше подобен случай преди три години за нерегламентирано изгаряне на месокостно брашно в ТЕЦ - Русе, обясни Нинова. По думите й вносът на отпадъци от Австрия в "Холсим" е приключил в края на 2008 г.

От компанията за момента отказват коментар, тъй като не са запознати със сигнала на "Екогласност". От екипа на "Холсим" обясниха, че имат всички разрешителни за дейностите, които извършват. Експерти уточниха, че в Европа често се практикува при работата на циментовите заводи да се използва алтернативно гориво, направено от отпадъци от други промишлени дейности.

Австрийският криминалист Тацгерн уточни, че разследването не е срещу конкретни компании. Измамата ставала чрез промяна на вида на боклука. "Австрийска фирма за преработка взима от дадено предприятие специални отпадъци. После се свързва с българска компания, но в документите специалният боклук вече е стара хартия, чиято преработка е много по-евтина. Австрийската фирма плаща по цени за специална смет, но експортът и депонирането се осъществяват като стара хартия. Разликата прибират посредниците - криминални структури", обясни Тацгерн. Той не можа да каже дали в престъпната организация участват българи, но отбеляза, че три страни имат важна роля - Словакия, Румъния и България.

По официални данни екологичната преработка в Австрия струва 160 евро на тон. Износът в Източна Европа обаче излиза доста по-евтино - между 20 и 30 евро. /Дневник


Тагове:   отпадъци,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031184
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930