Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2009 19:29 - НАТО експулсира двама руски дипломати за шпионаж
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
0



НАТО нареди да бъдат експулсирани от Белгия двама руски дипломати, замесени в шпионския скандал, при който естонски гражданин бе осъден за предаване на тайни на алианса на Москва, съобщи Ройтерс.

Двамата изгонени работят в мисията на Русия в командването на НАТО. Дипломатът пожелал анонимност е обяснил, че решението е във връзка със случая с естонеца Херман Син, осъден през февруари на 12 години лишаване от свобода заради предаването на руското външно разузнаване на над две хиляди страници поверителна натовска документация.

В сряда НАТО възобнови официалните контакти с Кремъл на ниво посланици, след като бяха замразени заради войната с Грузия миналия август. Към момента не е ясно как скандалът с изгонването на двамата руски дипломати ще се отрази на опитите за подобряване на отношенията между Алианса и Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Според вестник "Файненшъл таймс" единият от изгонените дипломати е син на руския посланик в Европейския съюз Владимир Чижов. Според изданието дипломатите са работили като агенти на разузнаването.

По-късно руското външно министерство определи като "груба провокация" експулсирането на двамата дипломати. В изявление на министерството, цитирано от РИА Новости, се посочва, че предлогът за изгонването на дипломатите е "абсолютно измислен".

"Това са възмутителни действия, които са в разрез с изявленията на ръководството на НАТО за готовност за нормализиране на отношенията с Русия”, се посочва още в изявление на министерството.

Москва няма да остави без отговор решението на ръководството на НАТО да експулсира от Белгия сътрудниците в руската мисия Виктор Кочуков и Василий Чижов, които са обвинени в шпионаж. Това заяви постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.

“Искам да заявя, че предвид създалата се дипломатическа практика тези действия няма да останат без отговор”, каза Рогозин за Интерфакс. Той съобщи, че е докладвал на политическото ръководство на Русия за случилото се.

Рогозин съобщи, че генералният секретар на Алианса е обявил, че се лишават от акредитация в НАТО и се експулсират от Белгия старшият съветник в постоянното представителство, ръководителят на политическата секция Виктор Кочуков и аташето в постоянното представителство, отговорният секретар на мисията Василий Чижов. “Те са обвинени в провеждане на шпионска дейност, несъвместима със статута им на дипломати”, каза Рогозин.



Тагове:   НАТО,   шпионаж,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997410
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031