Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2009 10:00 - Ковачки оптимист за голфпроекта в Баня
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1140 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.05.2009 16:40


Очаквам съвсем скоро Върховният административен съд да отмени решението на Пловдивския административен съд за нашия проект в град Баня и паралелно да ни даде възможност да влезем във владение на имотите, апортирани в смесеното дружество с община Карлово. Това прогнозира в Пловдив бизнесменът Христо Ковачки. Той заяви, че забавянето на проекта за изграждането на курортно селище е отблъснала хонгконгският инвестиционен фонд, който е изразил готовност да финансира с 30 млн. евро създаването на уникален спа-център с десетина басейна, пързалки, най-различни процедури, 10-15 хотела и игрище за голф, пише Dir.bg.

Сега, ако компания на Ковачки започне сама да прави комплекса, вероятно ще го построи по-бавно. “Ще стартираме с един хотел и спа-център към него. След това, като започне да работи, ще построим втори, после трети хотел. Няма да можем да го направим толкова мащабно, колкото се бяхме разбрали с китайските инвеститори. Но не можехме да ги накараме в тази липса на ликвидност, да ни чакат две години”, обясни бизнесменът.
През януари Административният съд в Пловдив отмени решението на Общинския съвет-Карлово за внасянето на общинските имоти в Баня в контролираното от фирма на Ковачки смесено дружество, както и предхождащото го порочно решение, с което се извършва преобразуването им от публична в частна общинска собственост. Промяната на преднадначението е направено без законово основание, защото не е отпаднала необходимостта от ползването на обектите за обществени цели, а преобразуването е станало с единствената цел по-късно общинските имоти да бъдат апортирани, заключиха магистратите. Делото бе заведено по жалба на люксембургския фонд „Роуз вали инвестмънтс”, чиято алтернативна оферта за публично-частно партньорство съветниците от Карлово отказаха да разгледат.
Днес обаче Ковачки обвини отново карловския кмет, че пречи на мегапроекта. За мен това, което се случи, е една мистерия. “Аз лично се срещах с кмета Найденов и той пое ангажимент пред мен, че ще съдейства. Но виждам, че този човек има някакви интереси, които аз не съм защитил”, коментира Ковачки. Карловският кмет пък е категоричен, че общественият интерес в публично-частното партньорство не е защитен. Той посочва, че не са спазени препоръките на прокуратурата решенията за ипотекиране на имоти, нови апорти и вдигане на капитала да се вземат с пълно мнозинство от борда, в който общината има само един представител.

Електронното издание "Марица" поставя друг акцент на същата тема. Под заглавие Царска Баня блокирана от разправиите с Ковачки, се казва че

Царска Баня е на ръба да загуби двата си най-ценни обекта. Спортната база с възстановителния център и плувния басейн с топла целебна минерална вода е в лошо състояние и бързо се превръща в руини.  Чезне и паркът ­ прелестна някога градина с екзотични дървета, красиви алеи и несравними кътове за отдих, разположена върху площ от 600 дка, която като магнит привличаше почиващи, туристи и гости и бе гордост на местното население.  Липсата на грижи в десетина последователни години превърнаха мястото в джунгла, която дори опитът за прочистване през последната есен не успя да промени.
Тази тъжна констатация си повтарят ежедневно жителите на градчето, които комай загубиха надежда за светло бъдеще.


Преди броени дни започна ремонт на спортния басейн в Баня. Планирано е той да продължи до 1 юни. Всъщност проблем с този евентуално двумесечен ремонт нямаше да има, ако басейнът не е под ключ вече повече от година. Причината е известна ­ сагата с дружеството “Баня голф енд СПА ризорт”, свързано с Христо Ковачки. Заедно с басейна е затворена и другата част на спортната база, която се състои от хотел, многофункционална спортна зала и възстановителен център с минерална вода Днес ремонтът на басейна дава нов повод за коментари. Те вървят в различни посоки и от страните, които са фактор в този процес, и от общественото мнение в Баня и региона. Спортистите от отборите по плуване и триатлон  няма къде да тренират.
Децата ходят на състезания само след сухи тренировки и резултатите от техните представяния се влошават поради липса на условия за редовни занимания. Заявихме пред федерациите в кои състезания през годината ще участваме, къде ще тренираме и т. н. Ако това не се изпълнява, нашите спортни клубове ще загубят лицензите ­ това заяви на редовно заседание на Карловския общински съвет Спас Протопопов, председател на комисията по здравеопазване, младежта и спорта и председател на клуба по плуване. Ако при започнал ремонт се поставят пречистващи филтри,  водата няма да бъде минерална, каза Протопопов. Тогава подобен водоем се превръща в обикновен басейн със студена вода, която се подгрява изкуствено. Вероятно това ще се случи в бъдеще с топлия басейн в Баня, предположи общинският съветник. Общината е уведомила Басейнова дирекция в Пловдив за предстоящия ремонт на плувния басейн. Той се налага поради лошото му състояние ­ пропукано е дъното, вследствие на което се губи минерална вода. Водопреносната система е отпреди 30 години, тя е износена и е необходимо да бъде подменена с нова. В писмо до общината самата Басейнова дирекция ­ Пловдив, е препоръчала филтрите като по-икономичен вариант. Едно зареждане на 25-метровия басейн вече струва над 500 лева.

Що се отнася до останалите спортни имоти ­ хотела с възстановителния център, общината чака разрешително за водоползване от МОСВ и лимит на количеството минерална вода, гласи отговорът на администрацията. Тази част от базата също е в много лошо състояние, признава Никола Ликов. Освен че е под ключ заради учредяването, а после заради развалянето на смесеното дружество с “Баня голф енд СПА ризорт”, там от няколко години не е правен ремонт. Спортната зала е 20 см по-ниска от стандартите и в нея от много години е прекратено провеждането на състезания по волейбол и хандбал. В този си вид тя не може да бъде лицензирана, уверява Никола Ликов.  Няма запитвания от спортни отбори за ползване на базата, явно знаят какво е положението, признава зам.-кметът.

За ремонта на плувния басейн са осигурени 130 хиляди лева, за останалата част не са планирани пари, поясняват от администрацията. Явно е, че общината не може да поддържа базата в Баня в добро състояние, нужно е бързо решение за нея, иначе ще се скапе напълно, коментира Спас Протопопов. Още не е приключило обаче делото на “Роуз валей инвестмън” срещу решението на Карловския общински съвет за преобразуването на спортната база от публична общинска в частна общинска собственост. То мина на първа инстанция и Пловдивският административен съд се произнесе в полза на “Роуз валей”. Но “Баня голф енд СПА ризорт” обжалва пред Върховния съд. Според Спас Протопопов час по-скоро  общината трябва да предаде базата на съответните спортни клубове и да се търси възможност за нейното концесиониране в бъдеще. Базата трябва да се използва за спорт ­ за това, за което е правена, и дейността в нея да се ръководи от Закона за спорта. Тогава ще действат други правила, категоричен е Протопопов. Без голям стратегически партньор общината не може да реши генерално проблема с Баня, не един път е подчертавал и кметът на общината Найден Найденов.



Тагове:   голф,   баня,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044467
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930