Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2009 11:29 - Мишел Обама 100 дни в Белия дом
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1779 Коментари: 1 Гласове:
0



Кой някога би си помислил, че Мишел Обама ще се преобрази от потенциален риск за предизборната кампания на Барак Обама в най-новата любимка на Америка и момичето от корицата на списанията, не отстъпваща по популярност на съпруга си?

Първите 100 дни на Мишел Обама в Белия дом в действителност започнаха преди повече от 365 дни в Уисконсин.

Тя предизвика възторга на публиката в Милоуки, като заяви: "За първи път в съзнателния си живот наистина се гордея със своята родина". После обясни, че се гордее с хората, които се интересуват от политика, но не това чуха нейните критици.

Според тях думите й доказват, че мрази Америка. Те я представиха като стереотипната разгневена чернокожа жена.

Телевизия "Фокс нюз" говореше за "терористкия поздрав" с допирането на юмрук в юмрук между нея и съпруга й, когато той си осигури кандидатурата на своята партия.

Списание "Ню йоркър", иронизирайки онези, които й се подиграваха, публикува на корицата си скеч на г-жа Обама с афроприческа и камуфлажни дрехи на екстремист от времето на борбата за граждански права.

Това беше мрачен период в дългите месеци на предизборната кампания, но и поучителен.

Г-жа Обама се поучи от грешката си

И през следващите месеци тя се преобрази - от гръмоотвод в рокзвезда, от корицата на "Ню йоркър" до корицата на "Вог", от скучно модерна в световна модна икона.

Тя е популярна колкото и президентът, може би дори повече. В различните проучвания на общественото мнение тя има рейтинг на одобрението между 60 и 70%.

Практически единственият проблем, който е тема на дебати напоследък, колкото и глупав да изглежда, е дали тя се появява с голи рамене прекалено често и в неуместни случаи.

Не е необичайно първата дама да е по-популярна от президента, но това обикновено се случва на по-късен етап от мандата.

Фактът, че това се случи толкова бързо с г-жа Обама, е много показателен за това как са се променили представите за нея.

"Ако преди година ми бяхте казали, че тя ще се сдобие с такава популярност, щях да ви отговоря: "Няма начин", заява професор Майра Гътин, специалист по първите дами в университета "Райдър" в Лорънсвил, Ню Джързи. "Тя наистина преобърна нещата в своя полза по начин, който никой не очакваше", продължава Гътин.

image

Може би това се дължи на трите Ф - фемили, фуд, фешън - семейството, храната и модата (по аналогия с класическия германски принцип на трите К - кирхе, кюхен, киндер - църквата, кухнята, децата, отредени за жената домакиня).

Американците възприемат първите си дами най-вече като

съпруги и майки,

така че как би могъл някой да възрази, когато г-жа Обама заяви, че иска да бъде "главнокомандващо мамче" за 10-годишната си дъщеря Малия и 7-годишната Саша?

Тя открито се притесняваше от преместването им в Белия дом. Настаняването им беше върховният й приоритет.

Сега широката публика разбира какво е имала предвид.

Момичетата получиха изискан комплект люлки точно под прозореца на Овалния кабинет на татко. Нови лехи на Южната морава ще им осигуряват изобилие от пресни плодове и зеленчуци. Обещаното им кутре - португалското водно куче на име Бо, пристигна наскоро.

Г-жа Обама се завърна предсрочно от обиколката на съпруга си в Европа, за да си бъде у дома за началото на новата седмица на момичетата в училище.

В очите на мнозина имиджът на гневната чернокожа жена се трансформира в този на щастлива любяща майка.

Вече в Белия дом, г-жа Обама не се застоя вкъщи, а побърза

да се заеме с куп публични мисии,

всички изключително традиционни, подобаващи на първа дама и с нищожна вероятност да смутят обществото.

Тя сновеше от една правителствена агенция до друга, благодареше на често критикуваните държавни служители за тяхната работа и рекламираше предложения от президента пакет от 787 млрд. долара за стимулиране на икономиката.

Тя престъпи и границите на официален Вашингтон - гостува в социален център в съседния квартал, чете книжки на малки деца и сервира ризото с гъби в местна столова за бедни. Тя произнасяше насърчителни слова пред гимназисти и си цапаше ръцете, копаейки в зеленчуковата градина.

В Европа предизвика медийна истерия не толкова с това къде ходи и с кого се среща или какво казва, а с тоалетите, което носеше при срещите си с британския премиер, английската кралица, френския президент и неговата съпруга - бивш моден модел.

Някои от дрехите, които носи, се разпродават веднага щом помощниците й издадат откъде ги е купила. Безброй уебсайтове подлагат на дисекция и анализ стила й. Поне един е публикувал снимки на всички тоалети, която е носила при публични прояви.

В Лондон тя единствената успя да предизвика рядко срещана и широко коментирана публична проява на благоразположение от кралица Елизабет Втора.

На прием за световните лидери, участващи в срещата на върха на Г-20, Нейно величество обгърна с ръка раменете на първата дама. Г-жа Обама върна жеста, с което разпали безконечни дискусии дали е сгафила, докосвайки кралицата.

Прегръдката обаче беше ярък символ за това колко далеч я е отвело преобразяването на Мишел Обама. Докосване от кралицата е нещо, с което малцина са били удостоявани някога.

През март 2009 г. г-жа Обама организира своя собствена среща на върха в Белия дом, с чисто женски състав - от певицата Алиша Кийс и актрисата Фран Дрешър до астронавтката Мей Джеймисън. Задачата, която им бе поставена, бе да служат за вдъхновение за младите хора. Най-вече момичетата.

Целта да им помогне да осъзнаят своя потенциал не беше нещо, за което г-жа Обама говореше по време на предизборната кампания. Насърчителните лекции дойдоха, след като тя осъзна в какъв образец за подражание и извор на вдъхновение се е превърнала за толкова много хора.

"Нищо в житейския ми път не подсказваше, че един ден ще стоя тук като първата афроамериканска първа дама на Съединените американски щати", каза тя пред ученички в Лондон. "И ако искате да знаете причината, поради която сега съм тук - това е образованието", добави тя.

Посланието е простичко и едно и също независимо дали тя говори пред ученички във Вашингтон или в Англия.

Някога тя е била на тяхното място, но е обичала да ходи на училище, харесвало й е да бъде умна, да получава шестици. Работила е усърдно, за да напредне и да докаже на хората, които се съмняват в нея, че грешат. Тя казва на учениците, че могат да постигнат същото.

Лора Буш казва, че й се иска да е осъзнала по-рано силата, която имала като първа дама.

Мишел Обама вече достигна този етап и тя добре знае какво може да постигне.
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2122971



Тагове:   Мишел Обама,


Гласувай:
0



1. анонимен - не,не,не
01.05.2009 18:10
тя не е предизвикала възторга на публиката като е казала "За първи път в съзнателния си живот наистина се гордея със своята родина", а на журналята защото имаха възможност да я оплюят че не била париот.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041909
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930