Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2009 21:37 - ЮНЕСКО може да изхвърли Несебър от списъка на културните ценности
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 886 Коментари: 1 Гласове:
0



Съществува риск Несебър да бъде изваден от списъка на културните ценности на ЮНЕСКО. Това каза президентът на Георги Първанов след откриването на международна конференция посветна на опазването на културното наследство. Форумът, който е под егидата на държавния глава, се организира от Постоянното представителство на България в ЮНЕСКО, Националната комисия за ЮНЕСКО и Министерството на културата, и е част от културна визита в България на членове на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. В конференцията участват представители на 44 държави.

“Към Несебър се настъпва много мощно. Това не може да не ни тревожи, не може да не се безпокоим, когато се изграждат бетонни градове, близо до автентични културно-исторически обекти. Още повече за такива градове, които са уникални като Несебър. В това отношение държавата и общините трябва да бъдат безкомпромисни”, заяви държавният глава, цитиран от “Фокус”.

Според Първанов е имало време, в което сме били на ръба Несебър да изпадне от списъка на културните ценности на ЮНЕСКО. Президентът заяви, че той самият лично вярва, че България ще успее да опази Несебър като един от обектите на ЮНЕСКО, защото градът е наистина уникален и доказва направеното в предишните десетилетия по отношение съхраняване на културно-историческите ценности.

Попитан дали страната ни има шансове да има генерален директор на ЮНЕСКО, президентът отбеляза, че посланик Ирина Бокова има всички качества, за да оглави организацията, и добави, че по-важното е че чрез кампанията на посланик Бокова сме показали България.

На Балканите добре знаем, че във времена на икономическа и социална криза често пъти радикалните движения търсят вината в другия, в различния, и в това виждам една от заплахите, които произтичат от глобалната криза, каза още президентът. Днес светът е изправен пред една неочаквана, глобална криза, но всички си даваме сметка, че глобалният свят не е основан единствено само на икономика, финанси и политически договорености, а на духовни и културни ценности, заяви той.

Президентът каза, че ако в общуването между нациите, държавите и лидерите културното е било по-силно и осезателно, то вероятно нямаше да се стигне до кризата, или тя нямаше да бъде толкова мащабна. За жителите на Балканите диалогът и общуването между различните култури и традиции, етноси и религии не е само част от политическата отговорност, но и част от ежедневието, отбеляза Първанов.



Тагове:   несебър,   ЮНЕСКО,


Гласувай:
0



1. анонимен - По-добре никога, отколкото късно
05.05.2009 10:58
Докога държавата ще върви след събитията ? Президентът напоследък стана специалист по организиране на световни форуми, но нещо все не стават както са замислени . Защо точно сега се проявява такава активност и не прилича ли това отново на поредна кампания от типа " трябва да ..." ? Правителството и министерствата като че ли четири години бяха ангажирани само да трупат " излишъци " в бюджета, които в края на годините и сега предизборно да пилеят за показни агитационни цели. Защо с такова усърдие бяха ангажирани само да трупат негативи за България заради понякога явно некадърно, дори престъпно ръководство на страната ? Защо досега никой не проявяваше " безкомпромисност " за предотвратяване на явни, меко казано, незаконни действия на всички нива в управлението ? Или схемата " батко - братко " е била водеща в през цялото управление на сегашното правителство. Явно всичко е било добре организирано, а в министерствата само са си раздавали премии за "ДОБРЕ НЕСВЪРШЕНА РАБОТА ". Да говори всеки може , да се действа иска дупе. За някои вече е късно да се правят на политически герои.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031714
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930