Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2009 08:14 - Започват тържествата, посветени на Деня на храбростта
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 876 Коментари: 0 Гласове:
0



Тържествата по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия ще започнат на 5 май (вторник – 12.00 ч.) с концерти на военни духови оркестри на обществени места в София, както следва:

 от САЩ – пред Народния театър „Иван Вазов”;

от Франция – пред Националния дворец на културата;

от Италия – на лятната естрада в Борисовата градина;

от Гърция – в парк „Оборище” – пред театър „София”;

от Унгария – в Южния парк – централен вход;

от Молдова – пред Народната библиотека;

от Белгия - до езерото „Ариана”;

от Испания – в Южния парк – на западния вход;

от Португалия – в Борисовата градина, до детската площадка;

от Русия – в Докторската градина;

от Украйна – в градинката пред Националния дворец на културата, срещу паметника „1300 години България”;

Гвардейския представителен духов оркестър – площад „Александър Невски”, пред Националната галерия за чуждестранно изкуство.

В 13.00 ч. на 5 май в църквата „Свети Георги Победоносец” в София ще бъде отслужен молебен за здравето на христолюбивото българско воинство и за успех на Българската армия. На ритуала ще присъства ръководният състав на Министерството на отбраната и Българската армия.

Същият ден от 19.00 ч. в зала № 1 на Националния дворец на културата ще започне празничният концерт, а в 20.30 ч. пред НДК ще се състои спектакълът „Искри” на Националната гвардейска част. В 21.00 ч. в София, Варна и Пловдив ще бъдат произведени празнични илюминации.

В навечерието на празника на 5 април в 12.00 ч. ще бъдат изнесени концерти от военните духови оркестри на видовете въоръжени сили в градовете Варна, Плевен и Пловдив.

При лоши метеорологични условия програмата на концертите може да бъде променена, уточняват от пресцентъра на МО.


Транспортният "Спартан" участва за пръв път в Гергьовския парад

Една от най-новите придобивки на армията - транспортният самолет "Спартан", ще дефилира за пръв път на тазгодишния парад на 6 май по случай Гергьовден - деня на Българската армия и празник на храбростта.

Два такива самолета са доставени на България по сделката с италианската компания “Аления Аеронавтика” за пет машини на обща стойност 91 млн. евро. Единият от тях обаче е повреден и все още не е ясно дали ремонтът трябва да бъде заплатен от българската страна или от италианската фирма. Самолетът два пъти се повреждаше при кацане в условията на силен вятър. Според италианците вторият инцидент се дължи на пилотска грешка, а според МО "самият самолет като конструкция има неща, способствали да се случи инцидента". Към момента друг актуален проблем около новите самолети е липсата на достатъчно подготвени български пилоти за тях.

Вторият самолет е този, който ще участва в парада.

На 6 май в столицата ще прелетят и 3 изтребителя МиГ-29, хеликоптери Кугър, самолети Су-25. Националният флаг пък ще се развее от хеликоптер Ми-17.

Парадът ще се води от командващия Военновъздушните сили генерал-лейтенант Симеон Симеонов.

По жълтите павета ще преминат три танка Т-72 и също толкова машини БТР 60 ПБ. Тази година новата бронирана машина М 1117 няма да участва в парада, въпреки че миналата година дебютира.

В България е доставена само една машина от този вид, която се използва за учебни цели. Останалите шест по договора с американската компания "Текстрон Марин & Ленд" на стойност 14 млн. лева са в Афганистан, където след дълго забавяне най-накрая влизат на въоръжение.

На тазгодишния парад ще бъдат показани и новите бронирани джипове “Хамър”, които бяха предоставени на страната ни от САЩ за участието на наши части в многонационалните сили в Ирак.

Сред останалата сухопътна техника, която ще участва на парада, са и 5 автомобила "Мерцедес". Ще минат и подвижни минохвъргачки "Тунджа", зенитно ракетен комплекс "Оса", две пускови установки С 300 и други.

В парада тази година ще участват и представителни групи на повече от десет държави, сред които САЩ, Русия, Белгия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Испания, Латвия и други. В отбелязването на празника ще се включат и чуждестранни военни оркестри.

Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия. С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните.

До 1919 г. България има два военни празника – 6 май - Ден на храбростта, и 27 ноември – денят, когато през 1885 г. българите разбиват сръбските войски при Сливница.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите.

През 20-те години двата воински празника се обединяват с отбелязването на Деня на храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на храбростта и победите е обявен за боен празник на войската.

От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения "Площад на победите" в днешния квартал "Лагера". След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".

За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г., тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явления.

Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември - датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.

След промените от 1989 година за Ден на Българската армията е обявен 23 август - началото на Шипченската епопея. Като воински празник обаче 23 август е честван само през 1991 г. и 1992 г. От януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия. На тогавашния Гергьовден е проведен и първият военен парад в историята на най-нова България. В него обаче участват само армейски блокове. Едва през 2001 г. в Гергьовския парад е включена и бойна техника.



Тагове:   Гергьовден,   парад,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053653
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930