Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2009 09:50 - Соня Колтуклиева за Богомил Бонев и Георги Гергов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 7217 Коментари: 1 Гласове:
0



image
  Хлевоустата журналистка Соня Колтуклиева е главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма, където членуват едни от най-големите хотелиери у нас: фамилиите Арабаджиеви и Баневи, Бедо Доганян, Радка Минева, Борислав Дионисиев, компаниите “Нове холдинг” и “Литекс”. Близо година тя е работила с Георги Гергов. В интервю за "Шоу" тя разказва за пловдивския олигарх и бившите си приятели Богомил Бонев и Иван Костов.

- Г-жо Колтуклиева, възможно ли е Георги Гергов да подарява директорския пост на панаира на Богомил Бонев, за да може ексминистърът на МВР да затопли обтегнатите му отношенията с Бойко Борисов?

- Да, на Георги Гергов ще му трябва някой да стопли отношенията между него и Бойко Борисов. В титаничната битка между Сергей Станишев и Бойко Борисов Гергов официално трябва да вземе страната на сегашния премиер, инак ще си има неприятности по партийна линия. Но пък, от друга страна, го е страх, че ако столичният кмет стане премиер, може да ревизира сделката с Международен панаир-Пловдив.
Часове след като Богомил Бонев стана изпълнителен директор на панаира, виден столичен адвокат каза така: „Нещата си идват на мястото. Започна да управлява този, който представлява парите, с които Гергов развива уж своята империя. Логиката в това изказване е, че Богомил Бонев е началник на Георги Гергов, а не обратното. Генералът скоро ще поиска пълноправно да управлява панаира, а не просто да е кукла на конци. Гергов е подставено лице. Информираните знаехме, че рано или късно митът Георги Гергов ще рухне. “Парите на Гергов” са българо-руски и не са негови, той е само брокер. Не случайно Гергов е единственият в света, който е почетен консул на държава за град. На Русия в Пловдив. Нормално почетните консули са например на Канада в България, на България в САЩ и т.н. Той обича да се хвали с връзките си с един от шефовете на ФСБ, който първи се сдоби с апартамент в жилищния блок в „Слънчев ден” край морето. Гергов беше в президентския самолет при откриването на Дните на България в Русия, беше заявил, че ще се качи и на премиерския самолет при скорошната визита на Станишев в Москва, но бил се отказал, защото водел преговори за покупката на „Ботев”. Вятър и мъгла! Той купува вече само с пари на панаира, защото няма собствени милиони, както парадира.

- Знам, че с ген. Богомил Бонев сте били в приятелски отношения. Що за човек е той?
- С Бонев бяхме добри приятели, когато той беше главен секретар на МВР при правителството на Димитър Попов. Често разговаряхме в кабинета му в МВР, обсъждахме интересна информация. Тогава журналисти, политици, бизнесмени бяхме една сплотена група, поклонници на синята идея, от която и помен не остана.
По едно време обаче с Богомил Бонев си развалихме отношенията. Защо?! Ами веднъж той ми се обади и ме изпрати да отразя като журналист една акция на баретите. Акцията беше до “Сън Сити”. Там баретите направиха едно показно, влизаха и излизаха с качулки, пускаха димки, абе, не ти трябва да гледаш холивудски екшън с Жан Клод ван Дам или с Брус Уилис. Тогава хората на Бонев ми казаха, че е заловено опасно оръжие на територията на страната, заловени са наркотици и т.н. Аз проверих нещата и се оказа, че информацията не е вярна, че това е вятър и мъгла. Нищо подобно не се е случило. При тази акция просто едни наематели от една много известна навремето дискотека са се изнесли и са влезли други наематели. Баретите при тази акция изкарват едни наематели, за да вкарат други. Това е. Цялото това упражнение е било маскирано като акция. Тогава казах на Бонев, че ме е подвел, че ме е използвал и повече не му проговорих.

- Знам, че друг ваш приятел - Иван Костов, си е падал по Бонев?

- Така е. Богомил Бонев беше много близък с Емил Кюлев. Смятам, че
първите си сериозни пари Бонев направи в партньорство с Кюлев
По едно време тогавашният шеф на кабинета на премиера Костов, едно много свястно момче от град Първомай, Николай Вълчев, ми споделяше, че Бонев, Кюлев и Бакърджиев се събират под Роженския манастир в хотела на някакъв благоевградски велможа и кроят политически и бизнес планове. Финансовият гръб на тези кроежи беше Майкъл Чорни. Николай обясняваше на Командира, че тези сбирки му вредят, че се въртят далавери зад гърба му и се лепят корупционни петна на правителството му. Иван Костов първоначално не искаше да чува и да вярва на разказите за бизнес срещите на Бонев. Командирът много, много харесваше Бонев, защото винаги е имал слабост към тайни, секрети, към теорията на конспирацията. Никъде в CV-то на Костов не съм прочела, но знам, че той е учил в школа за контраразузнавачи в Русия. Неизвестно защо е бил изгонен оттам след първата година. Костов никога не разказваше за това. Никъде в биографиите му не съм виждала нито ред за тази една година в Лвов.

- За какво биха могли да изгонят Костов от такава школа?
- Не допускам да е за неморално поведение, защото Костов не е такъв човек. Той не е Дон Жуан, той е консервативен и патриархален. Било е нещо тежко срещу него, след като Костов не го е използвал като аргумент да се изкара дисидент.

- Знам, че Костов е обичал да контролира всичко. Как е допуснал Бонев да работи за своя сметка?
- В една таблица под формата на квадрати Иван Костов беше разположил “Нефтохим” Бургас, “Плама” Плевен, БНТ, БНР, завод за гуми, завод за оръжие, всичко, което има значение в държавата към онзи момент. Тези “квадрати”, които е овладял, оцветяваше в синьо. Който още не беше овладял, оцветяваше в червено. Изпитваше неистово удоволствие от това да види целия лист син. Това означаваше, че той е сложил свои хора там, че контролира нещата. Не случайно го наричаха Командира. Той водеше военни действия – примерно обезглавява дадено ръководство и слага свои хора. Ние почувствахме на гърба си тази негова тактика в БНТ, когато изгониха професионалното ръководство и сложиха чалгаджийския композитор Стефан Димитров, съпругът на Богдана Карадочева. Та така, Костов овладяваше нещата. Сътрудниците му Бакърджиев, Бонев и Божков, го гледаха в очите, но всъщност си плетяха плетка зад гърба му.

Костов е много чувствителен на тема пари
Той е неистова скръндза. Най-приближените му сме видели от него само чай с мед. Двете му деца Яна и Мина още като малки трябваше да работят, ако пожелаеха да отидат на море. Мили са прозорци. Яна беше гимназистка, продаваше сирене близо до “Шератон” в един магазин, за да си изкарва парите. Яна ми е разказвала - ако трябва да се свърши някаква работа вкъщи, с баща ми се договаряме като при сделка. Ангел Първанов и Краси Стойчев са ми казвали, когато Костов им е бил автор във в. “Стандарт” е стоял с часове в приемната на вестника, докато си му изплатят хонорарите. Една стотинка не е оставял да мине настрана. На Костов му личи, че е бирник в душата си…

- Да се върнем към любимеца на Иван Костов – Богомил Бонев. Кога той стана хотелиер?
- Той има луксозен хотел в Банско. Не ми се струва, че е възможно от адвокатска практика да се забогатее толкова много. Затова допускам, че Бонев е направил парите си още докато е бил във властта. В страните като нашата, с незряла демокрация, политиците правят услуги на бизнесмените, докато са във властта, излязат ли от нея – очакват да им се върне кеш. Един министър на вътрешните работи във всяка държава коли и беси. Той е по-важен от министър-председателя. Френският президент Саркози беше вътрешен министър, преди да влезе в Елисейския дворец. Както е добре известно, информацията е най-скъпата стока в света. В мазетата на ул.”Шести септември” се пазят тайни, които могат да гилотинират публично много хора в нашата държава.
Преди време страшни бяха досиетата. Сега - сересетата. Всеки бизнесмен може да бъде компрометиран, даже да бъде разбит бизнесът му, ако го нарочи някой силен от Вътрешното министерство.

- Г-н Бонев май ви е обиден. Засегнал се от на статия в електронната ви медия?
- Да, обиден е, защото авторката го е нарекла „призрак от миналото”. Това ми звучи съвсем безпристрастно и вярно. Нека си спомним – Бонев беше първият генерал в политиката с много висок рейтинг. Но кой ли се интересуваше от него през последните близо десетина години?! Публиката се вълнуваше много повече от нежната му половинка Нона Йотова. И изведнъж - уау, като от тъмата, от призрачната нощ Бонев изплува и стана директор на панаира. Той ще управлява милиони. Аз мисля, че Бойко Борисов ще го последва същата участ. И той ще си отиде безславно от политиката. Спомняме си онзи грозен скандал между Богомил Бонев и Петър Стоянов по време на предизборен тв дебат, в който и двамата ритуално се самоубиха политически. В България от 20 години се питаме едно и също - откъде някои хора намериха пари? Откъде са им милионите? Бойко Борисов каза, че Бонев е страхотен бизнесмен. Кога пък успя Бонев да се прояви като предприемач?! В България не съм забелязала от право някой да е станал богаташ от А група. Възможно е донякъде, но ако си адвокат на отявлени бандити или на много богати хора като Васил Божков, Илия Павлов, Кристиян Младенов, ако си корпоративен консултант на мощни чужди фирми. Някой чувал ли е нещо за клиентите на адвокат Бонев, защото аз не съм.

- Явно Бонев е играч...

- Харизматичен е, по-интелигентен е от Бойко Борисов. Те и двамата са търкали канапетата на един и същи кабинет. И двамата са обаятелни, и двамата имат способността да изместват центъра на проблема и да манипулират спора в своя полза. Когато ги атакуват - те винаги вадят като фокусници от ръкава си някой заек и го развяват като аргумент в своя полза. Богомил Бонев безспорно е много по-рафиниран, по-интелигентен от Бойко Борисов. Бойко е дете на природата. Сега ще ти кажа една смешна история, за която моля за извинение... НДСВ току-що бяха дошли на власт и имаше коктейл в руското посолство. Запознават ме с Бойко Борисов. Той казва, аз съм чувал за вас като журналистка. Аз му казах – много хубаво, защото вие ми ставате съсед, аз живея точно срещу МВР, а в този кабинет на главния секретар съм идвала при Богомил Бонев, там всичко ми е познато. Бойко казва – абе, остави…

Който влезе в този кабинет, изпедерастява.
Запомних тази среща, защото бях ужасена, че в посолство на такъв височайш прием някой, който ще представлява Министерството на вътрешните работи на елегантния, европейския, цивилизован цар Симеон има такъв език и такова държане.

- Гергов е бил кум на много известни българи...
- Съжалявам за тези хора, аз ги познавам всичките много добре. Кумците на Гергов винаги рано или късно го демаскират, разкриват истинския му облик. Разбират, че е мистификатор и си тръгват с рани от предателството, оттеглят се, ако и не материално пострадали, то винаги емоционално отвратени. Георги Гергов има маниера да се държи приятелски, мило и благоразположено, едва ли не оставя хората с впечатлението – о, този е един сладур, един симпатяга, с този ще се разберем и ще свършим работа. Дори някои си казват: този селяндур така ще го прецакаме! В един момент обаче се оказва, че Гергов е безпощаден хищник, който като излезе от бърлогата си, може да смаже великан. Аз познавам доста отдавна Гергов. Неговият възход започна, когато министър на земеделието беше един умен човек със страхотно чувство за хумор, Георги Танев. Помня, че Георги Гергов получи сърдечна криза на 38-39 години. Видя как може да грабне великолепни шансове благодарение на министър Танев. Не беше подготвен психологически и се срина. Първият сблъсък на Гергов с парите, с властта направо го размаза. Спомням си, че когато Гергов излезe от болницата аз, Георги Танев и неговата русокоса секретарка отидохме в бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя, тогава това беше много модно място за тежки вечери. След това с Георги Танев му отидохме на гости в Пловдив и той започна да ни развежда из свинарниците, които беше придобил. Едва ли не със сълзи на очи казваше – вижте бащата на Петър Стоянов /областен управител на Пловдив по онова време/ как разби всичко, как унищожи направеното през годините, сърцето ми плаче. Вярвах му. И до ден-днешен съпругата му Вили, която е много свястна и работлива жена, с умиление разказва
колко наденици на ден са правили със собствените си ръце.
Това е достойно за уважение. На Гергов вероятно край кочините му е най-добре, той разбира от този занаят, но се засили да надскочи ръста си. Да видим как ще свърши всичко това.
Когато в София се разчу, че Бонев е станал шеф на панаира, започнаха да се правят залози. Бизнесмени и политици се обзалагаха колко дълго ще продължи меденият месец между Героги Гергов и Богомил Бонев в панаира. Гергов е Терминатор – унищожава всички около себе си, ако не се оттеглят навреме. Не им давам повече от 6 месеца заедно - здраво ще се изпокарат. Богомил Бонев е сериозен играч, няма да се остави Георги Гергов да го прецака. Бившият зоотехник от свинекомплекса в с. Маноле просто си намери майстора в лицето на бившия вътрешен министър.

- Но Гергов има много политически връзки...

- Ами когато секнат политическите му покровителства, когато Първанов не е вече президент? Гергов е страшен мистификатор. Чувала съм го многократно да се бие в гърдите и да казва на богати бизнесмени – кой министър ти трябва, искаш ли сега да му звънна и да дойде тук на патешко ходене?! Това обикновено не се случва, но мнозина му се връзват. И той печели от това. В цял свят бизнесмените крият връзките си с политиците, за да не ги уличат в корупция. Гергов – напротив, непрестанно се перчи. Това е неговият балкански маниер да си урежда сделките. В редиците на разочарованите и даже отвратените от Гергов са Ветко Арабаджиев, Бедо Доганян, Петя Славова, Цветелина Бориславова, мнозина браншовици. Гергов раздруса всички, искаше да командва всички като кмет на туризма. Учреди през септември 2007 г. конфедерацията на туризма в “Шератон” с фанфари и фойерверки. След това не свърши работа за пет стотинки, тръгна да се кандидатира за кмет на Пловдив. Провали се, защото никоя партия не пожела да го припознае като свой човек, а пък социологическите проучвания бяха катастрофални.
Гергов е най-двуличният човек, когото познавам. Обещава, дипли легенди и митове и като не свърши работа – изпокрива се в миша дупка. Дежурното му оправдание е „качил захарта”. Е, това е сигурен сигнал, че нищо от обещаното няма да стане. Аз имам един такъв епизод с него. Още ми се гади, като се спомня. Обявиха на медиите откриване на туристическия сезон на 20 май 2007 г. Тогава Гергов беше обещал на Сергей Станишев, че ще му поднесе на тепсия под формата на конфедерация на туризма обединения туристически бранш. Нищо подобно не се случи. Станишев се почувства много конфузно в Златни пясъци, коментирал пред приятели, че Гергов го е подвел, че чиновниците, придружавали делегацията от София, са повече от туристическите деятели. Никой не дойде от големите в туризма - нито Ветко Арабаджиев, нито Петя Славова, нито Валентин Йосифов, нито Младен Мутафчийски, нито Цветелина Бориславова, нито братя Диневи... тези, които инвестират милиони в туризма.
Обясних на журналистите, че Гергов, без да има мандат от борда по туризъм, подписа меморандум за създаване на конфедерация, че ние сме срещу него, че вероятно ще напуснем организацията. Стана голям скандал.
Гергов много се страхува от медиите, защото е суетен до умопомрачение. Той иска да се види като злата мащеха от “Снежанка и седемте джуджета”. Като погледне в екрана /огледалцето/ да му казват отсреща - ти си най-красив, най-умен, най-богат, най-велик. Дори половин дума да има срещу него в медиите, той се озлобява и губи ума и дума. Тогава Гергов почва да крещи, да беснее, да се кара с главните редактори, да се държи грубиянски с тях, докато му затворят телефона. Единствено добри отношения поддържа с онези медии, на които предоставя рекламни бюджети от панаира.
Та след злополучната сбирка в Златни пясъци и заглавията на вестниците за скандал в Борда Гергов дойде при мен. Първо се опита да ми вдига скандал, после омекна. Той има един израз: ти мой човек ли си? Попита ме: ти мой човек ли си?! Аз му казах – аз съм човек само на Стефан Неделчев, с когото сме женени от 25 години. Тогава той ми каза: моля ти се бе, моето момиче, дай ми още един шанс, не говори за мен пред медиите, не продължавай тези атаки срещу мен. Толкова е жалък, когато е слаб, когато не му се уреждат нещата. Този, който се представя за голям тузар, за непоклатима скала, е всъщност много уязвим.

- С каква охрана движи Георги Гергов?
- О, на Гергов охраната е огромна. Като сме се събирали покрай Националния борд по туризъм, на всеки ъгъл в „Слънчев ден” имаше охрана. По едно време ми казаха, че като станал шеф на панаира, Гергов си назначил 12 души персонална охрана. По три джипа го охраняват на път. Разказвали са ми, сигурно пловдивчани знаят по-добре, че преди 5-6 години е имало атентат срещу него. Един рикоширал куршум е засегнал много фатално негова счетоводителка, която до ден-днешен е инвалид. Гергов по-късно взел на работа в панаира дъщерята на пострадалата.

Едно интервю на Олга ДЕРИПАСКА
http://www.blitz.bg/news/article/47137


image

Коя е Соня Колтуклиева?

Соня е запазена марка в българската журналистика и в пиара, пише електронното издание 19’. Когато се наливаха основите на демокрацията в България, Колтуклиева бе любимата журналистка на Иван Костов, близка бе с премиера Филип Димитров и вицепремиера Димитър Луджев.
През 1994 г. Соня става кръстница на първото и най-известно обединение на едрия български бизнес: Г-13. Тя е единствената журналистка, допускана в затворения кръг на Илия Павлов, Емил Кюлев, Васил Божков, Ангел Първанов, Борислав Дионисиев, Младен Мутафчийски, Красимир Стойчев... Нейният телевизионен филм за Г-13 се съхранява в златния фонд на БНТ.
По същото време Колтуклиева заснема поредица от филми за руско-българските икономически отношения и слага началото на култовото предаване с още по-култово име „Партньорство за бизнес".
Колтуклиева е първият български журналист, успял да получи разрешение за снимки на Нюйоркската фондова борса, при това й се предоставя уникалния шанс да предава от студиото на CNN. Поставя началото на ТВ филмите за българските общности в чужбина с репортажи за нашите сънародници в Роке Саенс Пеня, Монтевидео, Лас Вегас, Лос Анджелис, Ню Йорк, Ванкувър, Торонто, Монреал, Франкфурт, Берлин. Още се излъчват по българските телевизии филмите й за Япония, Китай и Южна Корея.
Досега само две блондинки са успявали да убедят властите на Аржентина да отворят за тях недостъпния президентски дворец „Каса росада" в Буенос Айрес – Мадона и Колтуклиева.
В началото на новото хилядолетие Колтуклиева е първата българска журналистка, поканена в империята на най-богатия човек в света Бил Гейтс – Редмънд, частният град на „Майкрософт" край Сиатъл.
Когато тя се обръща към най-богатия човек в света с „г-н Гейтс", той й отвръща: "Навярно говорите за баща ми, той е г-н Гейтс. Аз съм просто Бил".
По-сетне във Виена Колтуклиева прави неотразимо впечатление на бившите държавни секретари на САЩ Мадлин Олбрайт (споделят си общата страст към брошките) и на  Хенри Кисинджър, който я пита:" Всички ли българки сте толкова хубави и толкова напористи?!"
Колтуклиева е първият медиен съветник в България на човека, който направи банкерката Цветелина Бориславова много, много богата – исландския мултимилионер Тор Бьорголфсон, вече бивш собственик на СИбанк, Балканфарма, БТК.
На нейните пиар консултации се доверява и граф Стефан фон Найперг, чието родословие тръгва от Наполеон и Хабсбургите.
С личното разрешение на легендарния Рем Вяхирев, първият руснак, попаднал в класацията на „Форбс" за най-богатите световни магнати, Колтуклиева влиза в светая светих на руската „държава в държавата" - газовият гигант „Газпром", при това в много драматично време – газовата война между Москва и София и прави два филма за БНТ. През 2001 г. с частен самолет на „Лукойл" обикаля от Москва до Екатеринбург, Перм и Нижний Новгород в компанията на шефовете на петролния гигант и на елитни български бизнесмени.
През 1998 г. като ТВ водеща Колтуклиева за първи път влиза в мадридския дом на българския монарх в изгнание Симеон Втори. На чаша българско вино те разговарят за испанския туризъм, който отваря вратите към просперитета на съвременна Испания след разрушенията на гражданската война. Както се казва в такива случаи, това ще се окаже „съдбоносна" среща.
Десет години по-късно Колтуклиева е главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма: най-авторитетната организация, на която сега се възлагат надежди за обединението на бранша. Тя е медиен консултант на Ветко и Маринела Арабаджиеви, Петя Славова, Валентин Йосифов, Радка Минева, Красимир Станев, Стефан Шарлопов, Бедо Доганян...
В политическите среди е добре известно, че докато е премиер, Симеон Сакскобургготски редовно кани на разговори Колтуклиева, която по негова поръка става медиен съветник на мандатоносителите на НДСВ. Колтуклиева е приятелка с най-известния син на Царя – Кирил Сакскобургготски, с когото се среща в любимия си град Лондон ( там от 2 години учи дъщеря й Венета).
По въпросите на туризма с Колтуклиева се съветва и вицепремиерът Ивайло Калфин, който наскоро оглави мега комисия, призвана да ръководи най-проспериращата българска индустрия.
...По времето, когато телохранителят Борисов масажира ушите на Тодор Живков, Соня е най-младият член на Управителния съвет на елитния по онова време Съюз на българските журналисти. Докато бъдещият Генерал марширува по плаца на симеоновската школа за пожарникари (и полицаи), Колтуклиева следва във факултета по журналистика на Софийския университет с Диляна Грозданова и Светла Петрова, Валери Тодоров и и Джими Найденов, с главния редактор на в."Пари" Стефан Неделчев, с депутата Станимир Илчев.



Гласувай:
0



1. emil60 - Всичкото това е супер!
06.05.2009 10:14
...Та след злополучната сбирка в Златни пясъци и заглавията на вестниците за скандал в Борда Гергов дойде при мен. Първо се опита да ми вдига скандал, после омекна. Той има един израз: ти мой човек ли си? Попита ме: ти мой човек ли си?! Аз му казах – аз съм човек само на Стефан Неделчев, с когото сме женени от 25 години. Тогава той ми каза: моля ти се бе, моето момиче, дай ми още един шанс, не говори за мен пред медиите, не продължавай тези атаки срещу мен. Толкова е жалък, когато е слаб, когато не му се уреждат нещата. Този, който се представя за голям тузар, за непоклатима скала, е всъщност много уязвим...
Дори и само за горния абзац!!! Браво и на двете!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036557
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930