Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2009 20:35 - Бойко не закрилял Сретен, май бил Костов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1845 Коментари: 0 Гласове:
0



Привиканият да свидетелства в Белград столичен градоначалник и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов, няма нищо общо с покровителстването на Сретен Йосич в България. Поне така излиза от данните, с които разполага парламентарната анкетна комисия “Йосич”, представени от депутата Мария Капон.

image
Сретен Йосич

“Трябва да бъдат спрени всички спекулации с името на Бойко Борисов. От документите, които са ни предоставени се вижда, че става въпрос за съвсем друго време, което засяга управлението на правителството на Иван Костов”, заяви Капон.

По думите й трябва да се проведе операция “Чисти ръце”, която да няма политически оттенък. “Боклукът не може да бъде оставен под леглото и някак си той трябва да бъде изваден и изметен”, обяви Капон. Тя настоя да бъдат изслушани пред анкетната комисия бившия шеф на НСБОП ген. Кирил Радев, ексшефа на отдел “Наркотици” при антимафиотите Станимир Флоров и най-вече бившия главен секретар на МВР Славчо Босилков.

“Имаме достатъчно данни, които ни дават повод за основателни съмнения, че лицето Сретен Йосич е бил покровителстван на българска територия от българските служби за достатъчно дълъг период от време”, обяви Капон. Поради тази причина е необходимо, срокът на комисията да се увеличи, за да се извади истината на бял свят. “Целта ни не е да се дескредитират политически едни или други лица, а да се извади истината на бял свят”, заяви тя.

В подкрепа на това, че българската държава е закриляла престъпници, Капон цитира думите на сегашния кмет на София и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов, който през 2006 година е казал: “Въпреки усилията на част от българските служби, българската държава и българското правителство покровителстват определени престъпници”. От данните в оперативното дело “Лале”, което е посветено на Сретен Йосич, става ясно, че са покровителствани имена като Метуш Байрами, Иван Тодоров – Доктора, Константин Димитров - Самоковеца и Дмитрий Минев - Димата Руснака. Сред тези имена присъстват още и хора като Милчо Бонев – Бай Миле, както и дясната ръка на Доктора - Петър Петров – Амигоса, научи “Всеки ден”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на депутата Мария Капон заради доблестта й да признае, че операцията по Йосич е брилянтна, че той е изпълнил всичко, което е по закон и че по никакъв начин няма нещо, което да му замесва името. Според генерала трябва да се разглежда периода преди него.

Босилков и “Лале”-то

Името на Славчо Босилков не случайно се появи в “Лале”, твърдят запознати. Освен покрай сръбския наркобос Йосич, Босилков се замеси в скандал с албанския наркотрафикант Метуш Байрами. Шиптърът бе осъден на 18 години затвор в Италия през 2006 година. Като в залавянето му италианските власти ползваха и българска подкрепа, отново при акция ръководена от Бойко Борисов.

Специалното отношение на българските служби към Метуш Байрами, говори, че става въпрос за политика към група престъпници и много от тях не са сред живите вече, обясни Капон. По думите й повечето са международни престъпници, занимаващи се с контрабанда, организиране на наркоканали и “търговия със смърт”.

“Трябва да се види и как Метуш Байрами е получил български паспорт и дали това също е било одобрено от службите, както и кой го е постановил, за това е важно и изслушването на Босилков”, обясни Капон.

Славчо Босилков наследи на поста главен секретар на МВР ген. Божидар Попов, след издънката с “бръмбърите” на бившия главен прокурор Никола Филчев. Тогава се заговори, че Босилков идва със собствена мисия и по личното политическо поръчение на премиера Иван Костов.

Босилков е дългогодишен служител на МВР и до 1998 година бе директор на националната полиция. Той си тръгна от този пост след дълги спорове между различните институции, станали след убийството на 16-годишната Станиела Бугова от полицай в близост до “Петолъчката” край Сливен. По онова време единствен Йордан Соколов публично защити Босилков. Тогавашният министър Богомил Бонев пък използва ситуацията, за да се освободи от един от най-големите си противници в МВР.

Веднага след като Босилков бе освободен като директор на полицията, премиерът Костов го взе в политическия си кабинет, направи го личен съветник по националната сигурност и му даде възможността да следи отблизо МВР и спецслужбите. Така го съхрани и използвайки скандала с подслушвателните на Филчев, Костов пожертва Божидар Попов и отново извади на преден план Босилков.

Йосич като Милосавлевич

В комисията са постъпили данни, че от Гранична полиция не са задействали системата СКРЕЧ, която може да установи движението на определено лице през граница, дали то е издирвано и има ли забрана да напуска страната. На 28 януари 2000 година от австрийските служби изпращат сигнал, че Сретен Йосич се подвизава в България с фалшива самоличност под името Марко Милосавлевич, както и с още десетина имена. Едва пет месеца по-късно от Гранична полиция отговарят на австрийците, че действително са засекли лице с името Милосавлевич многократно да влиза, пребивава и излиза от страната. Въпреки това същото лице е продължило движението си през границата под това име и още няколко други самоличности.

Любопитното в случая е и друго. Далеч преди Йосич да бъде засечен от австрийските власти в България вече е била адресно регистрирана съпругата му, заедно с трите им деца. Това е било някъде през 1998 г. и тя също е пребивавала у нас под фалшиво име – Вера Милосавлевич, а въпросният Марко и е идвал на гости на адрес бул. “Христо Ботев” в София. По-късно под друга самоличност Йосич се регистрира на същия адрес, където две години по-късно е бил засечен от холандските власти и е организирана операцията по задържането и екстрадирането му. Данните показват, че в до 2002 г. Йосич е влизал с 14 различни имена в България. При ареста му у него са открити паспорт на името на Марко Милосавлевич, както и служебна карта на Държавана сигурност.

Твърденията на председателя на комисията Христо Бисеров, че Бойко Борисов не е участвал в операцията около задържането на Сретен Йосич, бяха опровергани от Мария Капон. “Няма как, когато има една такава операция, да не знае и да не носи отговорност. Не е възможно без неговото знание да е проведена и без участието му в оперативната работа”, бе категорична тя.

Капон обаче не пожела да коментира изнесените данни от Бисеров за изречението, което се съдържа в разработката “Лале” – “Бойко взе парите”, както и продължението му, което според източници на “Всеки ден” е: “.. до варненеца нищо не е стигнало”. Според информация на “Всеки ден” става дума за бившия главен прокурор Никола Филчев.

“Аз категорично смятам, че Борисов носи отговорност като главен секретар на МВР по онова време. В това дело има редица СРС-та и не бих извадила от контекста по този начин думите. За това смятам, че делото трябва да се разсекрети, за да е ясно каква е връзката и какво е станало. Въпреки грифа “Секретно” е възможно да се разсекрети и е общозначимо и полезно”, заяви Капон. Тя отново отбеляза, че е много важно да бъде разпитан Славчо Босилков.

“Надявам се да получим подкрепата на Иван Костов и Атанас Атанасов, за да разберем за това, какво точно се е случило. Защото не става въпрос само за Сретен Йосич, но изникват и други имена и това е плод на една политика, която е водена в периода 2000 – 2001 година”, твърди Капон.

Искат разсекретяване на делото “Лале”

От своя страна председателят на комисията Христо Бисеров също потвърди, че по времето на Иван Костов сръбският престъпен бос е пребивавал необезпокоявано в България. Бисеров също настоя делото “Лале”, което е основният източник за работа на комисията, да се разсекрети, защото само така ще се изяснят отговорите на много въпроси.

Депутатът от ДПС отново повтори и виждането си, че няма конкретни данни за прякото участие на Бойко Борисов в работата по издирването, залавянето и екстрадирането на Йосич от България в Холандия през 2002 г. Бисеров обяви, че ще поиска да бъде удължен срокът на работа на анкетната комисия. Искането ще бъде внесено днес следобед или най-късно утре.

Според Бисеров удължаването срока на работа на комисията се изисква от необходимостта от разсекретяването на имената, под които Йосич се е подвизавал в страната. Така ще може да се определи как са действали службите, преди и след подаването на информация от Интерпол. Според Бисеров само така ще се прекратят всякакви спекулации за това дали е имало или не покровителстване над наркотрафиканта от българските служби. Депутатът бе убеден, че няма никакви пречки комисията да продължи своята работа.

Атанасов: Смущаващо е, че ДАНС нямат информация за Йосич

“Независимо, че ние не участваме в комисията „Йосич”, имаме пълната информация какво е постъпило там. Има много интересни неща, като някои от тях са смущаващи”, коментира депутатът от ДСБ и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов. Според него от ДАНС към комисията е изпратена информация, че до момента на задържането на Сретен Йосич в бившата НСС няма никаква информация за това лице. От МВР е изпратена информация, че за пръв път е образувано дело през май 2002 година, когато у нас е дошъл градският прокурор на Амстердам с искане Йосич да бъде задържан.

„Няма да коментирам информацията от МВР, защото задачата на Михаил Миков не е свързана с делата и документите, които съществуват в МВР. Той има съвсем друга международна задача за осигуряването на тази операция. Но обстоятелството, че в ДАНС няма нито един лист за Сретен Йосич, е смущаващо”, каза още Атанасов. По думите му е невъзможно един чужденец да пребивава продължително на територията на страната и да няма събрана информация да него. „ДАНС, който е контраразузнаването, може би трябва да се поинтересува от международните контакти на вътрешния министър Михаил Миков за цялата тази история”, каза депутатът.

„Защото, ако някой твърди, че върху Йосич е по ставян политически чадър, това се прави по друг начин. Аз съм разследвал такива случаи и много добре знам как се организират такива операции”, каза Атанасов. Той обясни, че в такъв случай се образува фиктивно дело, за да може лицето да бъде предпазено от интереса на другите служби. Според Атанасов в ДАНС или прикриват съществуващи документи, или другата хипотеза е, че Йосич не е пребивавал продължително в България. Атанасов допълни, че всички обстоятелства говорят, че има злонамерена операция за злепоставяне на България.

Според него Мария Капон е действала като “агент-провокатор на БСП”. “Съжалявам, че трябва да го кажа директно. Мисля, че хората отдавна са се сетили за това обстоятелство. Тя има задачата да атакува ДСБ или Синята коалиция, докато Бойко Борисов ще бъде атакуван от ДПС и БСП начело с Христо Бисеров”, отбеляза Атанасов.

“Отдавам комунистическо-милиционерската риторика на г-н Атанасов на неговата изнервеност. Явно я успокоява с популярна литература за световната конспирация”, заяви в отговор на думите му Мария Капон. Според нея, не би трябвало Атанасов да се крие зад гърба на Синята коалиция, тъй като в нея има хора, които нямат нищо общо с управлението на Иван Костов. “Не е почтено истината за миналото да бъде потулвана от предизборни лозунги”, категорична е депутатката.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025222
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930