Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2009 10:02 - Нова газова криза до седмица?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
0



Възможно е още следващата седмица да се стигне до нова газова криза за Европа, съобщава Investor.bg, като анализира официално изявление на ръководителя на службата за социално-икономическо развитие към президента на Украйна Роман Жуковский по телеканала „Интер”, предаде агенция Блиц.
  Жуковский съобщава, че в случай че Русия спре доставките на газ за Украйна поради неплатени сметки, то Украйна ще спре транзита за Европа. Това практически може да стане още другата седмица, защото тогава е срокът за плащане от Украйна на потребения през май руски газ.

Жуковский обяснява, че газопреносната система на Украйна технически предвижда движение на газа в различни посоки за собствено снабдяване и транзит. В тази връзка съветникът на украинския президент уточнява, че когато обемът на газа в газохранилищата им падне под 20 млрд, куб. м (а сега е 17 млрд. куб. м) и същевременно подаването на руски газ за Украйна бъде спряно, то Украйна няма да може да черпи газ от собствените си газохранилища, при положение че транзитът за Европа продължава да се осъществява.

А до спиране на газа за Украйна може да се стигне, ако Нафтогаз не заплати на Газпром в началото на юни, т.е. през следващата седмица, ползвания през май газ.
За разлика от европейските потребители, които плащат предварително за синьото гориво, то Украйна по принцип се издължава за получени вече количества.
Според клауза от сключения през януари договор между двете компании, ако има известно забавяне на плащанията (дори с един-два дни), то се преминава от следващия месец към предплащане в началото на месеца. В случая обаче, след като Украйна сега среща сериозни трудности при заплащането на вече ползвани за съответния месец количества, предплащането би било още по-трудно за нея и тя ще спре природния газ за Европа, за да подсигури собственото си снабдяване.
През последните дни руският премиер Владимир Путин и ръководството на Газпром призоваха ЕС да помогне финансово на Украйна за плащане на газа, но председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че засега това не може да стане.


Тагове:   криза,   природен газ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051968
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930