Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2009 10:09 - Елена Йончева: Пиратите "дъвчат" откупите си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди три дни журналистката Елена Йончева и операторът Николай Стойков се завърнаха от леговището на сомалийските пирати в Ейл, където снимаха филм за тях. Екипът следеше отблизо и преговорите за освобождаване на екипажа на "Маласпина касъл". Корабът с капитан Дарин Матеев и още 15 български моряци беше отвлечен в началото на април. На 10 май екипажът бе освободен, след като бе платен откуп от около 2 млн. долара. Пиратите обръщат парите в килограми наркотична трева, разказва Елена Йончева пред в. "Стандарт".

image

-Елена, кои бяха най-инфарктните моменти в Сомалия?

- Първо, много трудно се влиза на тази територия. Хората, които управляват това парче земя Пунтленд - автономна област в Сомалия, не искат там да идват журналисти по няколко причини. Първо, нивото на отвличане на репортери е много голямо. Второ, те не искат въобще да се говори за проблема с пиратството. Считат, че се уронва престижът на Пунтленд. От моя гледна точка изглежда абсурдно, защото това е най-големият проблем там, поне за нас, европейците. Ние положихме страшно много усилия, за да получим разрешение да влезем в Пунтленд.

- От кого се издава то?

- От така наречения министър на сигурността. Проблемът е, че попаднахме на една територия, на която не знаеш с кого трябва да преговаряш. И как да стигнеш до нужните хора, как физически да направиш контакт с тях. Освен това ни бе трудно да намерим охрана. А бе важно за успешната работа и успешното ни завръщане. На територията на Пунтленд действат стотици кланове и групировки, които имат своите военизирани структури. И всяка една от тях може да бъде наета. Проблемът бе на кого точно да се доверим, защото от това зависеха успешните снимки. Преди да тръгна за Сомалия, аз разговарях с доста журналисти, които са били там. Поддържах връзка и с двама, които са били отвлечени - испанец и французин. Те ми разказаха своя опит - кой ги е отвлякъл, как са ги предали, защо... И всичко това ми помогна - кого да избягвам, към кого да се ориентирам.

- Колко човека ви охраняваха?

- Когато работехме в града - осем. Когато попаднахме в това селище Ейл, което се явява център на пиратството в Сомалия - десет души. Точно там бе отвлеченият кораб "Маласпина касъл" с българския екипаж. Ние сме първите европейски журналисти, които са влезли там. Ейл се намира на 5 часа път с джип в труднопроходима местност. Освен охраната имахме и трима души от местния клан Мусаи Иса. Това ти осигурява известна защита, защото вероятността да стрелят по теб или да упражнят насилие е по-малка. Просто в твоето обкръжение се намират техни хора, част от техните семейства.
- Къде спяхте?

- Различно. В Ейл нощувахме на земята в нещо като къща. Не сме изпитвали някакви битови проблеми. Ядяхме риба и ориз. Най-големият проблем бе високата температура - 40 градуса. Много влажно бе, а това доста изтощава. И много прашно. Операторът трябваше постоянно да почиства камерата. Освен това винаги си под стрес - всяко излизане бе свързано със смяна на маршрути, с избягване на някакви коли, които охраната ни казваше, че ни следват. При това - въоръжени. Понякога хвърляха камъни срещу нас. Снимахме на един пазар, където продаваха оръжие. Продавачите извадиха оръжие. Същото направи и нашата охрана.

- И вие?

- Ами чудехме се какво става. Непрекъснато има стресови ситуации, които се натрупват.

- Направила си две интервюта с пирати. Що за хора са те?

- Единият три пъти е правил неуспешни опити да превземе кораб, горкият. Другият бе много суров. Начинът му на държание бе рязко и предизвикателно.

- Показа ли си лицето?

- Не, защото той е действащ, активен пират. Лицето му бе покрито с кърпа, виждаха се само очите. Той е отвлякъл над 40 кораба. Преди два дни бе получил поредния откуп.

- Убивал ли е хора?

- Не. Те по принцип не се занимават с такава дейност, тази екстра не влиза в арсенала им. Но вероятно, ако окажеш съпротива и застрашиш живота им, едва ли ще се поколебаят да действат по-радикално. Както впрочем на нас ни се случи в Ейл. Буквално на три метра от колата ни започнаха да стрелят. В един момент се чудехме дали няма да обърнат калашниците към нас.

- Какво ти разказа пиратът?

- Едно от нещата, които ме изненада, е, че те нямат толкова точна информация за корабите, които отвличат. Мислех, че имат данни къде са застраховани, за колко. От разговорите ми с хората разбрах, че това не е съвсем така. Те просто отиват на лов за кораби. И заради това на няколко пъти са бъркали и са се опитвали да превземат на абордаж военни съдове. Това ги обрича естествено на пълен провал. Другата изненада за мен бе, че те не са богати хора. Ние имаме информация, че вземат по два-три милиона долара на кораб. Но те са много хора. 50 процента взема инвеститорът, този, който подготвя удара. Първоначално той дава 40 000 долара, а прибира милион и нещо. Другите 50 на сто се разпределят между 20-25 души. От един удар пиратът се завръща с 50 000 до 80 000 долара. От 5000 до 8000 долара пък вземат тези, които охраняват кораба, докато се плати откупът.

- Това не са малко пари!

- Големи са за нас, европейците. Предполагах, че и за тях сумата е огромна. Оказа се, че не е така. Те харчат страшно много пари за наркотици. Най-голямата изненада за мен бе, че нямат усет за стойността на парите. Ако дадеш на някого 100 долара, все едно му даваш 5 стотинки. Сърдят се! Това е нищо за тях, въпреки бедността, в която живеят. Стойността на парите я измерват с количеството наркотик, който можеш да си купиш. Става дума за трева, която наричат "кат". Тя е етиопска и кенийска. Счита се за слаб наркотик. Тревата е изключително безвкусна и се дъвче. И действа като афродизиак. На вечер за нея те са способни да похарчат, за себе си и за компанията, с която са, 1000 долара. Един килограм "кат" струва 20 долара. Те издъвкват няколко кила и купуват за цялата тайфа.
И всъщност тези 50 000, които вземат за няколко месеца, буквално ги издъвкват. Купуват си къща. Аз ходих в пиратски дом. Хубаво, ама спят на пода. Тоест те нямат потребност от удобства. Модерно е да си купят джип - най-често "Тойота Ленд круизър", къща и евентуално жена. Имат по три-четири съпруги. За всяка трябва да има къща и злато.

- Как става нападението над корабите?

- Пиратите ги вземат на абордаж за 10 и 15 минути. Действат под прикритието на рибари. Навлизат и до 200 мили в открито море. Тогава използват кораби майки. От тях излизат с моторна лодка, хвърлят куките... Имат калашници и картечници. От кораба, като видят, че е атакуван, изпращат SOS до всички съдове, които са в региона. Те обаче не могат да реагират толкова бързо. Въпреки това миналата седмица имаше два опита за отвличане на кораби и военните ги спасиха. И арестуваха пиратите.

- Как получават парите за откупа?

- Хвърлят се в морето от въздуха. Интересно е, че имат цяла улица със сарафи. Защото те получават долари и трябва да ги обменят в тяхната си валута. Та пред чейндж бюрата седят едни хора с еднометрови чували с пари. Пиратите идват при тях, дават им доларите. И в замяна на това получават чувала с местна валута.

- Има ли корупция във властта на Сомалия?

- Само ще ви кажа, че президентът на Сомалия е от селището Ейл. И цялата му охрана е от същия клан. Според мои източници бодигардовете му са бивши пирати.

- Стигнахме до президента на Сомалия... Какво мислиш за нашата политическа ситуация преди изборите?

- О, не ме питай за това. Аз доста време не съм била в България.
- Кой ще спечели изборите? Какво ще бъде бъдещото правителство?

- Ще има приемственост и ще бъде добро.

- Ще се прави ли по-широка коалиция?

- Правителството ще бъде все така добро. Аз нямах интернет даже в Сомалия, така че нямам информация за кампанията тук.


Тагове:   Сомалия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996249
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031