Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2009 17:38 - В Брюксел Станишев поиска еврокомисар по енергетиката
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
0



Пристигайки в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет, министър-председателят Сергей Станишев поиска за България поста на еврокомисар по енергетиката.

Станишев, цитиран от правителствената информационна служба, казал, че на този етап страната ни не мисли за име на новия си еврокомисар, а държи да получи съществен портфейл, какъвто е например енергетиката.

Както е известно, ресор на сегашния български еврокомисар Меглена Кунева е защитата на потребителите. Мандатът на настоящата Европейска комисия изтича в края на октомври. Следващото българско правителство ще трябва да предложи своя кандидатура за член на новата еврокомисия, като тя обаче ще трябва да бъде одобрена и от следващия председател на комисията.

Кандидатурата на сегашния председател Жозе Мануел Барозу се очаква да бъде обсъдена тази вечер от лидерите на страните членки. Преди началото на Европейския съвет според съобщението на правителствения пресцентър Сергей Станишев е заявил подкрепа за кандидатурата на Барозу за втори мандат.

"Той винаги е подпомагал членството на България в ЕС", изтъкнал като основен мотив за подкрепата българският премиер.

В момента европейски комисар по енергетиката е латвиецът Андрис Пиебалгс, известен с твърдото си противопоставяне на опитите на Русия да наложи своите интереси в европейската енергийна политика.

Отсега може със сигурност да се прогнозира, че е много малко вероятно постът на еврокомисар по енергетиката да бъде предоставен на страна като България, която е почти изцяло зависима от руските енергийни доставки и се изявява като активен застъпник на нови руски енергийни проекти.

При пристигането си в Брюксел Сергей Станишев коментира искането на холандския министър по европейските въпроси за налагане на България на предпазна клауза с думите, че "реформите в България вървят в правилната посока и се прави всичко необходимо, за отстраняването на слабостите, посочени от европейските ни партньори".



Тагове:   брюксел,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040712
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930