Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2009 22:49 - Аятолах Хаменей призова към спиране на протестите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей с нетърпящ възражения тон поиска прекратяване на протестите срещу оспорваните от опозицията резултати от президентските избори в страната и даде пълната си подкрепа за преизбрания президент Махмуд Ахмадинеджад, съобщиха осведомителните агенции в петък.

image

Снимка: е-вестник

Протестите са неприемливи, това е предизвикателство към демокрацията, каза Хаменей в реч в университета в Техеран след петъчната молитва. Той предупреди демонстрантите, които от седмица протестират срещу преизбирането на Ахмадинеджад, че грешат, ако си мислят, че могат по този начин да окажат предизвикат промяна.

"Резултатът от изборите идва от урните, а не от улиците", каза Хаменей..

"Грешите, ако си мислите, че уличните протести са инструмент за оказване на натиск", заяви духовният водач и посочи, че опозицията ще носи отговорността за последиците. В същото време той призова всички страни да се въздържат от насилие.

Хаменей застана с целия си авторитет зад Ахмадинеджад и даде да се разбере, че смята изборите за легитимни. "Народът избра своя президент", посочи той, като изключи възможността от каквито и да е измами в изборите на 12 юни, особено предвид разликата от 11 милиона гласа. "Как могат 11 милиона гласа да бъдат подменени", попита Хаменей.

Според него изборният процес е бил прозрачен, но "врагове" и чужди медии, притежавани от "зли ционисти", са искали да подкопаят легитимността на вота, като са заявили още преди него, че той ще е съпроводен от измами. "Враговете ни искат да кажат на народа, че не трябва да вярва в държавата", отбеляза Хаменей. По думите му западни сили са свалили усмихнатите си маски и са показали истинската си враждебност към Иран по време на изборите, като британското правителство, според него, било най-злото от всички.

Хаменей посочи, че изборите са били политическо земетресение, което е "освежило" Ислямската република и показало на света, че религиозната демокрация е истинска трета алтернатива.

Правителството използва допълнителни автобуси, за да може повече хора да чуят обръщението на Хаменей, отбелязва Би Би Си. Иранската телевизия излъчи на живо проповедта му. Десетки хиляди хора можеха да бъдат видени в университета и в центъра на Техеран.

70-годишният аятолах има последната дума по всички политически решения и според конституцията стои над закона. На неговото одобрение подлежи и избора на президент. Той е главнокомандващ на армията с численост 520 000 души, както и на 125-хилядния Корпус на гвардейците на ислямската революция (Пасдаран) и на наброяващата около милион Религиозната милиция от доброволци "басидж".



Тагове:   Иран,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051095
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930