Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2009 22:43 - Станишев разшири кръга на желаните ресори за еврокомисар
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът Сергей Станишев разшири в петък кръга от ресорите, към които България има претенции за включване в портфолиото на следващия ни еврокомисар. Ден по-рано той заяви, че държи страната ни да получи съществен портфейл, какъвто е например енергетиката.

Във видеоконферентна връзка от Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет, Станишев каза в петък, че "България има основания за много ресори". Той даде за пример икономическите и в частност енергетиката, както и поста еврокомисар по разширяването.

Претенциите към енергийния ресор Станишев аргументира с активното участие на България в изграждането на общата европейска енергийна политика, въпреки че редица европейски представители и медии гледат на София като активен проводник на руските енергийни интереси в момент, когато ЕС търси начини да намали енергийната зависимост от Москва.

Станишев отбеляза като плюс за България проведения през пролетта енергиен форум под егидата на президента Първанов. Тогава бяха лансирани различни инициативи, които да дадат на страната ключова роля в енергийната карта на Европа, включително и превръщането ни в "енергиен Давос".

"Нашата страна в последните години се утвърди в областта на разработването на обща европейска политика в енергетиката като един активен партньор със свой принос, позиции. Ние сме в постоянна комуникация и с ЕК и със страните членки по реализацията на стратегически проекти за ЕС като газопроводите "Набуко", "Южен поток" и нефтопровода "Бургас-Александруполис", поясни Сергей Станишев.

Той пропусна да спомене, че последните два проекта са по-скоро приоритетни за Русия.

За поста еврокомисар по разширяването пък Станишев се аргументира с това, че страната ни е придобила опит покрай влизането си в ЕС - минавайки по един много труден път на реформи, на вътрешно преструктуриране.

Опитът на ЕС с България обаче е по-скоро негативен и дори сега има спорове дали ЕС е трябвало да приема България и Румъния, които не са били достатъчно подготвени за членството си към момента на присъединяването. А откакто влезе в ЕС през 2007 г., България стана нарицателно за корупция и некомпетентност, което се доказва и от наложените безпрцедентни финансови санкции и продължаващия мониторинг.

Процедурата по номинирането на кандидати и формирането на ЕК ще започне на по-късен етап, след като стане ясна институционалната рамка - дали ще бъде приет Договора от Лисабон.

"Тепърва предстоят разговорите, но ние сме индикирали редица сфери, където смятаме, че имаме достатъчен капацитет, знания, опит и можем да бъдем полезни на ЕС", добави още Станишев.

Според него Меглена Кунева е успешен комисар, но той не се съмнява, че можем да излъчим и други силни кандидати.

Премиерът коментира и подкрепата, която получи Жозе-Мануел Дурао Барозу за втори мандат като председател на ЕК. Според него Барозу е най-подходящата личност, която да остане начело на Комисията и през следващите пет години.

"Той нееднократно е подкрепял каузи, които са в интерес на България, започвайки от присъединяването на страната ни към ЕС – в момент, когато е имало силна политическа съпротива за разширяването на Съюза. Имаме основание да подкрепим неговата кандидатура", заяви Станишев.

Неговата позиция е в разрез със становището на Партията на европейските социалисти (ПЕС), в чиято група участват евродепутатите, излъчени от БСП.

Не е изключено подкрепата, която българските социалисти дават за Барозу в момент, когато той отчаяно търси начини да си набави допълнителни гласове от ПЕС или от другите групи извън поддържащата го дясна политическа фракция ЕНП, да е резултат на компромиси и снизходителност, обещани от досегашния шеф на Еврокомисията.

Знаците за това не закъсняха. Станишев съобщи още, че очаква решение на ЕК за отпускането на още 300 млн. евро компенсация за спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй". По думите му председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е заявил ангажимента си да бъде съюзник на България в убеждаването на останалите държави членки, а в бюджета на ЕС има възможност за отпускане на средствата.

Самият Барозу, цитиран от Ройтерс, е заявил, че България има "силни доводи" да получи по-голяма компенсация за затварянето на двата ядрени реактора.

В медийната си изява от Брюксел Станишев не пропусна да отбележи, че в икономическо и финансово отношение България е в по-добро положение от други страни членки на ЕС. По думите му, ако се налага, България може да проведе бързи преговори с Международния валутен фонд за предпазно споразумение, но въпросът бил да се "справим сами".



Тагове:   брюксел,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043552
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930