Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2009 08:15 - Иран: Имало е нередности на изборите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0



Съветът на пазителите призна, че в 50 града са подадени повече гласове, отколкото са регистрираните избиратели, а това поставя под съмнение около 3 млн гласа image

Само в събота най-малко 10 души са били убити и над 100 - ранени при сблъсъците


Влиятелният Съвет на пазителите в Иран обяви, че е имало известни нередности на президентските избори на 12 юни, които бяха последвани от протести и кървави безредици.

Съветът на пазителите призна, че в 50 града са подадени повече гласове, отколкото са регистрираните избиратели. Говорителят на Съвета каза пред иранската телевизия, че това поставя под съмнение около 3 милиона гласа, но още не е ясно, дали те са решаващи за изборните резултати.

Съветът на пазителите се състои от шестима духовници, назначени от върховния водач, и шестима юристи, избрани от съдебната власт и одобрени от парламента. В момента в него доминират консерваторите. Той има правомощие да тълкува конституцията на Иран и да надзирава изборите, президента, парламента и Съвета на мъдреците, който назначава върховния водач.

Разглежда кандидатурите за изборите и има право да дисквалифицира всеки, за когото прецени, че не е достатъчно религиозен или че по друг начин не отговаря на неговите изисквания за ислямските ценности. Съветът на пазителите се оглавява от аятолах Ахмад Джанати, който е твърд поддръжник на Ахмадинеджад.

Според официални съобщения при сблъскванията в събота между силите за сигурност и протестиращи в Техеран са

убити най-малко 10 души, а над 100 са ранени.

Мир Хосейн Мусави, който не успя да се пребори с президента Махмуд Ахмадинеджад в президентските избори, заяви вчера, че иранците имат право да протестират срещу фалшифицирането на изборите. Той прикани привържениците се да продължат протестите, но да демонстрират сдържаност.

"Ваше право е да протестирате срещу лъжите и измамата. Днес страната скърби... за убитите в протестите. Призовавам ви да запазите спокойствие", се казва в изявление на Мусави, поместено в неговия уебсайт. Той осъжда масовите арести и изразява надежда, че въоръжените сили ще избягват причиняването на "невъзвратими поражения".

В неделя в Техеран бе по-спокойно, но в много части на града имаше по-малки протести, чуваха се скандирания и викове: "Аллах е велик", името на опозиционния лидер Мусави и "Смърт на диктатора!", предават информационните агенции. Очевидци съобщиха за откъслечна предупредителна стрелба от страна на силите за сигурност.

Няколко посолства в Техеран са получилиа електронни писма с искане да дадат убежище на протестиращи,

но няма нито една конкретна молба от представители на иранската опозиция.

"Няколко електронни писма с искане да отворим врати за протестиращи бяха изпратени от Швеция вчера до посолството ни в Иран, но те не са много на брой", каза пред АФП директорката на пресслужбата на шведското външно министерство. Предоставянето на убежище изисква политическо решение и засега ние не можем да приемаме бежанци в нашето посолство, добави тя.

В Париж френското външно министерство съобщи, че френското посолство също е получило електронни писма от частни лица, но исканията не са потвърдени на място.

Говорител на австрийското министерство на външните работи каза, че всеки ранен ще получи първа помощ в посолството на Австрия в Техеран, но досега такъв случай не е имало.

Италианското външно министерство нареди на посолството на Италия в Техеран да окаже хуманитарна помощ на ранени демонстранти в Техеран. Външният министър Франко Фратини ще разисква в сряда в Стокхолм с колегите си от Европейския съюз предложение за координация на евентуална помощ за ранени в Техеран.
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2243811


Тагове:   Иран,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930