Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 20:15 - Последният работен ден на 40-то Народно събрание*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
0



40-то Народно събрание бе официално закрито в четвъртък. Основна характеристика и постижение на неговия мандат според управляващите е именно тяхната тройна коалиция като пример за търсене на съгласие и компромис и мъдро разпределяне на властта между повече политически сили. Според опозицията обаче тройната коалиция е превърнала парламента в най-големия партиен обръч, в страната властват корупцията и мафията, а хората никога не са били толкова разочаровани от своята държава.

image

Коалиционността – водещ управленски модел

"Тази коалиция не беше популярна, но беше необходима и резултатите го показват еднозначно", каза премиерът Сергей Станишев по време на заключителното тържествено заседание на парламента и отбеляза, че партньорите в управляващата коалиция са проявили политическа зрялост и са поели политическата отговорност.

Няма безгрешни правителства, но грешките, които допуснахме, се отстраняват своевременно, затова проявата на положителните резултати не закъсня, посочи Станишев и изрази опасения от "опитите страната да бъде върната назад към реваншизма, безогледна приватизация, към саморазправа с политическите опоненти по площадите".

Според председателя на парламентарната група на левицата Ангел Найденов в този парламент е положено началото на нещо, което ще бъде предизвикателство и в бъдеще - да се търсят разумни коалиции в името на страната и стабилността. "Коалиционната култура в 40-то Народно събрание ще бъде пример за следващите парламенти, пример за търсене на съгласие и компромис", заяви той.

И според заместник-председателят на ДПС Лютви Местан вече коалиционността се е утвърдила като водещ управленски модел, а политическата зрялост на една или друга партия оттук нататък ще се изразява и в нагласата за коалиране, което предполага да се осмислиш не като месия, не като единствено възможния спасител, а като един от възможните участници в една или друга управляваща конфигурация.

"Мандатът на ДПС успя, защото беше прозряна неоспоримата истина за мъдростта на избирателя, който по-добре от нас видя, че реформите изискват властта да се разпредели между повече политически сили, отбеляза заместникът на Доган.

Мандат на сделките и търговията

"Това Народно събрание и правителство произведоха Ахмед Доган - инструментът, който разпределя порциите на финансите, който посочва решението на всичките ви проблеми, господа от БСП", каза лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той заяви, че именно заради корупцията и "властващата в страната ни мафия", България е загубила доверието и репутацията си пред европейските институции, българите са най-бедните, най-болните, най-необразованите и най-отчаяните европейци, които не вярват на съдебната система и полицията и, по думите му, никога през последните 20 години не са били толкова разочаровани от своята държава и общество.

Костов отбеляза, че институциите са безсилни да се справят с търговията с гласове и контролирания вот, заради което "всички чакат неизбежното - възпроизвеждане в още по-плашещи мащаби на корумпирани депутати". От името на ДСБ той се обърна към залата с думите: "Ако сте купили дори само един глас, за да ви избрат в Народното събрание, значи сте корумпиран политик".

Народното събрание приключва мандата си така, както и започна - със сделки и с търговия, каза Йордан Бакалов от името на ПГ на ОДС.

Тройната коалиция превърна парламента в най-големия партиен обръч и в последния момент този обръч беше стегнат около вратовете на българските избирателии, каза Бакалов и отбеляза, че "ако някой си мисли, че е бацил в политиката - и за това има лекарство".
---------------------------------------------------------
*Заглавието е променено


Тагове:   НС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046957
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930