Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2009 22:26 - Социолози гадаят с кого ще играе ББ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 905 Коментари: 0 Гласове:
0



Разиграването на коалиционни варианти става тема №1 за всенародна употреба дни преди приближаване на изборите. Социолози, политолози, политици и обикновени политикани подхвърлят всякакви комбинации- все в цивилизованото приложение на “тука има – тука нема”. Разбира се, любопитството се подхранва с гадаене на намеренията на Бойко Борисов и кого ще покани той за бъдещия кабинет - червените или сините. Тази дилема вместо да се прояснява, потъва в още по-гъста социологическа мъгла…, пише в анализ журналистката Валерия Йонкова в електронното издание "Всеки ден".

Коалицията ГЕРБ-БСП (не)възможна?

Никога и при никакви обстоятелства няма да направим коалиция с БСП, закле се още в далечното от изборите време Борисов, и въпреки това никой не изглежда напълно убеден в думите му. Особено след като вече е почти ясна невъзможността на ГЕРБ да спечели убедителна победа и да състави самостоятелно правителство. Между 25 и 32% варират прогнозите за представянето на партията на парламентарните избори.

Борисов ще бъде принуден от БСП да направи коалиция с тях, е мотивът, който подкрепя тезата за обединението ГЕРБ-БСП.

Като гледам как върви кампанията, всякакви коалиции стават все по-невъзможни. Много са сложни координациите след изборите, но в края на краищата в момента всеки играе за победа и за мен това е честно. Ние също играем за победа, а не мислим за това с кого ще се коалираме, заяви пред “Всеки ден” членът на ИБ на БСП Антон Кутев. Ние винаги сме отхвърляли идеята да се коалираме с ГЕРБ и всяка коалиция става все по-невъзможна с течение на времето, съдейки по изострянето на тона на кампанията, добави той. Кутев се аргументира с това, че БСП и ГЕРБ са в двата противоположни края на спектъра.

Тъй като над 58% искали повече социални елементи в политиката, а и ГЕРБ няма да състави правителство, дори при коалиция с десните, наесен ни чакат нови избори, предположи Центърът за анализи и маркетинг. Според техни данни 28% - преобладаващо червени, искали коалиция ГЕРБ-БСП. Коалиция ГЕРБ-БСП няма да има, обяви пък Цветозар Томов. Такава коалиция би подменила вота на избирателите, които не желаят такава комбинация, твърди той.

Според агенция “Скан” обаче коалицията БСП-ГЕРБ не бива да бъде подценявана. На пръв поглед е абсурдно, тъй като политическите опоненти са изградили предизборните си кампании върху отрицанието на опонента, но с оглед задаващата се трайна политическа нестабилност и очакваното задълбочаване на икономическата криза в страната, абсурдът може да не е чак толкова невъзможен, смятат социолозите от “Скан”.

“Знаем какви проблеми създава коалицията на управлението у нас. Всички видяхме това през последните години. Затова убеждаваме българите да дадат доверието си на една партия. Ако не управлява добре, да дойде друга. Това е демокрацията”, заяви преди дни самият Борисов.

ГЕРБ към сините: Я си премерете силите сами, пък после ще видим

Сякаш по-мотивирана стои дясноцентристката коалиция ГЕРБ –Синята коалиция, но и тя минава през всякакви хитроумни зигзаги. След изборите ще направим коалиция със СДС и ДСБ, обеща Бойко Борисов още преди да се случи обединението на десните в Синята коалиция. Той обаче ги остави да се състезават сами на изборите и отказа дори идеята за общи мажоритарни кандидати.

Според Агенция “Скан” коалицията между ГЕРБ и Синята коалиция се ползва с най-широко доверие и е предпочитан вариант от обществото. Мотивът е, че в този десен съюз хората виждат алтернатива за излизане от кризата, справяне с корупцията, възстановяване на финасирането от европейските фондове и доверието към България. Но обединението на двете политически сили няма да бъде достатъчно. Прогнозните резултати показват, че за ГЕРБ биха гласували 32%, а за Синята коалиция – 8,7%.

В следващото правителство няма да има коалиция между ГЕРБ и Синята коалиция, защото лидерът на ГЕРБ вече не желае такъв съюз, хвърли в размисъл избирателите преди два дни социологът Юрий Асланов. Обяснението му е, че лидерът на ГЕРБ си давал сметка, че съюз с Костов ще му донесе повече негативи, отколкото позитиви лично за него и за партията му.

Между сините в последно време също се шушукаше, че Борисов и Костов може и да не направят коалиция, но с чисто личностни обяснения. Как си представяте Костов да тича след Бойко и да следва инструкциите му. Егото му никога няма да го допусне, разпалено коментират хора от “Раковски” 134. Коментарът обаче има и обратна страна – номерата на Командира няма да минат пред Бойко. Той е умен и съобразителен и няма да допусне да бъде изигран и на грам.

Борисов отрече пред “Всеки ден” каквито и да било предварителни разговори за коалиции. Той заяви, че не мисли за други партии, защото си има своя. На въпрос дали ГЕРБ ще мисли след резултатите от изборите, Борисов отговори: “Хората, които гласуват, трябва да мислят. Аз знам за кого ще гласувам, така че нямам такъв проблем. Но хората трябва да си преценят и да знаят, че има ли коалиции, има размита отговорност.”

ЛИДЕР и “Атака”: Ние сме балансьорът

Ако играта кои са основните играчи е не съвсем ясна, още по-сложно е да се открие кой ще бъде балансьорът за следващото правителство. Това ще бъде и най-важната роля, защото тя ще определи и какво ще бъде то.

В последните дни преди изборите такива заявки дадоха от ЛИДЕР и “Атака”. Те дори решиха, че могат да изместят непоклатимият балансьор ДПС. Социологическите прогнози дават на партията на Ковачки около 6 % резултат, а на “Атака” – около 9 %. Що се отнася до НДСВ, изненадите предстоят.

“Възможно е следващият балансьор да е “Атака”, а не ДПС”, заяви самоуверено Волен Сидеров. Той предположи, че “Атака” ще задмине по гласове партията на Доган за следващия парламент. Сидеров отиде и още по-далече, като заяви, че “Атака може и да бие БСП.

“Ние може да сме балансьорът в следващия парламент”, заяви ден след евроизборите скандалният бизнесмен, създателят на ЛИДЕР Христо Ковачки. Наскоро пък несъстоялият се евродепутат Емил Кошлуков заяви, че в името на националните интереси ще преговаря, ако се наложи и с ДПС. “Ако националните интереси го налагат, ще преговаряме и с ДПС, аз съм български политик, заяви Кошлуков.

НДСВ също не се отписа от участие в следващо правителство, след като опровергаха обвиненията на сините , че са получили преливане на гласове от ДПС за евроизборите. НДСВ се вижда като участник в следващия парламент и на партията много й отива ролята на балансьор”, каза зам.-председателят на партията проф. Огнян Герджиков. НДСВ обаче бяха обявени за несъстоятелен партньор от социалиста Антон Кутев.
“Неведнъж съм обявявал НДСВ за ненадежден партньор още по време на мандата. Според мен НДСВ така и не се научи през този мандат на коалиционна култура. Но това си е техен проблем. Аз мисля, че това им се отрази по-лошо, отколкото на всички останали”, убеден е Кутев. Той заяви, че същото е мнението му и за съюза БСП – ДПС. Кутев обясни, че в Силистра например отношенията между двете партии са изключително изострени и всеки си играе за своя отбор.

Ако до момента все пак има въпросителни кои партии твърдо ще влязат в парламента, отговорът ще дойде точно след седмица. Печелившите участници в коалиционната лотария тепърва ще се предлагат.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028605
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930