Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2009 22:28 - МВР показа демоверсия на новите паспорти
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
0



Демоверсията на паспортите с биометрични данни бе представена във вторник в Института за специална техника на МВР. Системата за издаване на новите документи ще заработи от ноември тази година, а процедурата по снемането на биометричните данни ще отнема между три и пет минути, обясни вътрешният министър Михаил Миков. Той демонстративно даде пръстови отпечатъци, които вече са вкарани в системата.

Подмяната на сегашните документи не е задължителна, тя може да бъде направена след изтичане на валидността на сегашния паспорт. Новият ще струва 40 лева, личната карта - 18, а шофьорската книжка – 35 лв. Запазват се бързите и експресните поръчки.

Биометрични данни ще съдържат само новите задгранични паспорти, както и удостоверенията за временно пребиваване на чужденци у нас, които ще бъдат издавани под формата на лични карти. Шофьорската книжка и личната карта няма да имат биометрични данни.

Без електронен носител ще бъдат документите със срок на валидност под една година.

След издаването на паспорта се минава през качествен контрол на документа, като се сравняват данните, попълнени в него.

Новите документи, които се въвеждат съгласно директива на ЕК, ще се издават в 30 областни полицейски дирекции в страната, а всички районни управления ще бъдат оборудвани със система за биометрия, поясни Миков и добави, че през следващата година ще се подменят около 2.8 милиона документа.

С над десет вида защита са снабдени новите документи, което предотвратява възможността за злоупотреба с личните данни на гражданите.

До представянето на образците се стигна след множество проблеми около избора на фирма изпълнител. Конкурсът бе спиран, анулиран и пращан в съда от недоволни участници в него. Първоначално той бе определен за декември 2007 г., след това обаче бе пренасочен за средата на следващата година. Последва нова процедура през есента на 2008 г., за да се стигне по подписване на договор със "Сименс - България" ЕООД в началото на април т.г.

Веднага след това обаче Върховният административен съд (ВАС) спря изпълнението му, тъй като три от отпадналите фирми – Bundesdruckerei (Германия), Allami Nuomda Nurt (Унгария) и Sagem (Франция) – заведоха жалби срещу декласирането си.

След като даде пръстови отпечатъци, министър Миков заяви, че ВАС е пуснал договора със "Сименс" в изпълнение. Офертата на "Сименс" надхвърля 116 милиона евро. Останалите компании обаче твърдяха, че техните оферти са били доста по-приемливи.

Проблемите около избора на фирма изпълнител и забавеното въвеждане на паспортите с чип можеха да доведат до сериозни санкции от ЕК. Сега обаче Миков се похвали, че няма да има наказателни процедури.  /Медиапул



Тагове:   нови паспорти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030270
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930