Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2009 20:51 - Пламен Орешарски: Споразумение с МВФ е недопустимо
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 561 Коментари: 0 Гласове:
0



След като няколко месеца финансовият министър Пламен Орешарски обясняваше, че споразумение с МВФ не е необходимо, по време на предизборна обиколка в Бургас в сряда, той директно заяви, че такова е недопустимо. Причината е, че при разговори с директорите във фонда Марек Белка и Джон Липски за възможностите за заем е разбрал, че страната ще трябва да отговаря на неприемливи изисквания от страна на фонда. Орешарски се е срещнал с тях по време на пролетната среща МВФ и Световната банка във Вашингтон. След завръщането му обаче и той и самото министерство отрекоха да са водени каквито и да било разговори, касаещи споразумение между България и фонда. Експертите и политическите фигури в министерството обясняваха как разговорите са били общи и за конкретни условия не е ставало дума. Досега за предпазно споразумение настояваха и представители на бизнеса, и икономически анализатори в България.

Допълнителен аргумент на министъра срещу заем от МВФ е нуждата от пълна координация с Европейската комисия. "Дирекцията на комисаря по икономическите въпроси Хоакин Алмуня и на самия фонд вече оцениха високо водената политика, а притесненията им са свързани с това дали тя ще продължи до края на годината", посочи Орешарски. В тази връзка Еврокомисията ще има конкретни въпроси към новото правителство, ако то реши да потърси споразумение с фонда. Такова обаче не е необходимо и заради международно признатия факт, че България е сред малкото страни, които имат шанс да изпълнят фискалните си цели. Другите две са Люксембург и Дания, заяви Орешарски.

Ако все пак се стигне до споразумение, то щяло да вкара България в групата на неплатежоспособните държави. "Това веднага се отчита като много лош сигнал и логично ще доведе до намаляване на и без това свитите инвестиционни потоци", твърди финансовият министър. За публичните финанси също ще има отрицателни последствия, тъй като ще се наложи свиване на публичните разходи, включително и на заплатите в обществения сектор, както стана в Румъния, Унгария и Латвия.

Въпреки липсата на необходимост от споразумение с фонда според Орешарски от финансовото министерство бавят публикуването на данните за изпълнението на бюджета за май. Досегашната практика на ведомството е да пуска отчетите в последния ден на месеца с данни за предходния, но това не беше направено и в сряда. От отчета за април, който е последният оповестен, пролича, че разходите на кабинета нарастват спрямо миналата година и са 22% по-високи от първите четири месеца на 2008 г., докато приходите падат с повече от 5%. В два поредни месеца - февруари и март дори сметките на държавата приключваха с дефицит, но като цяло излишъкът се запази заради голямата му стойност през януари. В същото време опозицията твърди, че назрява голям дефицит заради поетите вече ангажименти от кабинета и те ще се видят почти веднага след изборите.
Марек Белка видя риск в отрасловата ни структура.

Съсредоточаването на огромна част от българската икономика и индустрия в строителството и особено на туристическа инфраструктура и банковите кредити за това е една от основните слабости на България, коментира директорът на европейския департамент на МВФ Марек Белка. В интервю за полската медия PNP той открива много прилики между българската и латвийската икономики и добавя, че една от силните страни на Полша е голямата диверсификация на производствата и широката индустриална база. Противното - хомогенна индустрия винаги е била проблем по време на криза и даде за пример строителството, туризма и банковия сектор като водещи в БВП преди кризата.


Тагове:   криза,   мвф,   Орешарски,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040529
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930