Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 21:48 - Парламент на новите лица
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 899 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За първи път от 2001 г. насам на повечето депутатски банки ще седнат неизвестни хора, дебютанти в политиката. Във вторник от ЦИК дадоха данни за разпределението на пропорционалните места в парламента по региони и партии. От тях може да се види кои ще са най-вероятните бъдещи народни представители. Най-сериозни промени се очакват в листите на първата политическа сила ГЕРБ след сформирането на правителството.

Естествено най-много са непознатите лица сред депутатите на Бойко Борисов. ГЕРБ вкарва 90 депутати от многомандатните райони. Един от тях е рапърът Тодор Йосифов от Бургас, прочут като Маниака. Партията на Борисов успя да измъкне един мандат от ДПС в Кърджали и оттам ще влезе скулпторът Вежди Рашидов. Поне временно в Народното събрание ще присъстват, защото е възможно някои да минат в изпълнителната власт, познатите Лъчезар Иванов, Стоян Мавродиев, Йорданка Фандъкова, Владислав Горанов, Искра Фидосева. Други известни политици са мажоритарно избраните Цветан Цветанов, Красимир Велчев, Моника Панайотова, Божидар Димитров.

Макар парламентарната група на левицата да се стопи наполовина в 41-ия парламент, основните лица от БСП - министри и членове на ръководството, отново са на политическата сцена. Причината е, че при подредбата на листите те бяха сложени за водачи. Така в парламента ще влязат секретарят на изпълнителното бюро по медийната политика Антон Кутев и главният редактор на в. "Дума" Ивелин Николов. Депутати стават премиерският съветник по икономическите въпроси Драгомир Стойнев, общинският съветник в София Петър Курумбашев, шефът на предизборния щаб на БСП Евгений Узунов и говорителят на партията Корнелия Нинова. Сред новите представители на БСП е и председателят на младежкото движение на партията на Цветелин Кънчев "Евророма" - Милена Христова. За сметка на това не влезе друг коалиционен партньор на БСП - лидерът на "Рома" Тома Томов, който беше втори във Враца, но там левицата взема само един мандат. В 41-ия парламент ще отсъства и друг емблематичен партньор на социалистите - председателят на Комунистическата партия в България Александър Паунов. Под въпрос е и влизането в парламента на Александър Радославов - лидер на Движението за социален хуманизъм.

Извън парламента остават бизнесменът Петър Кънев и Атанас Папаризов, вече изпаднал от Европарламента, а сега левицата не успя да се пребори за трети мандат в Пловдив-град, който щеше да бъде за него.

В редиците на ДПС няма особени изненади извън отпадането изцяло от листите на някои досегашни народни представители като Росен Владимиров и Фидел Беев. По-любопитни нови фигури са бившият зам.-министър на бедствията Делян Пеевски, на регионалното развитие - Искра Михайлова, областният управител на София-област Емил Иванов (известен като "владетелят на Своге").

Петима депутати в "Синята коалиция" са от ДСБ - Иван Костов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев, Иван Иванов и Асен Агов, а деветима са от СДС. От синята партия влизат досегашните депутати Мартин Димитров, Йордан Бакалов, Ваньо Шарков и Лъчезар Тошев. Новите представители на десницата и на СДС са Димо Гяуров, Мариана Даракчиева, Любомир Иванов, Цветан Костов, Кирчо Димитров. В групата е и Венцислав Върбанов от земеделците. Не успя да се класира шефът на контраразузнаването в кабинета на Иван Костов Атанас Атанасов.

В новия парламент няма да влязат и Димитър Абаджиев, Мария Капон, Елеонора Николова, които в предишния попаднаха чрез ОДС и ДСБ, а после станаха независими, след което се присъединиха към Яне Янев. Тримата бяха кандидати в листите на РЗС. Отпада и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който в последния момент се закачи за Янев.

Нови двама журналисти ще попълнят редиците на "Атака" - Калина Крумова от СКАТ и Венцислав Лаков - зам. главен редактор на в. "Атака".  /Дневник


Тагове:   НС,


Гласувай:
0



1. анонимен - Жалко...
08.07.2009 10:29
Ген. Атанас Атанасов свърши много от най-важната, най-тежка работа и жалко е, че именно той не влиза в парламента. Асен Агов няма неговия потенциал, но ирония на ...избори 2009г. Жалко, губим всички!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049055
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930