Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 23:34 - България иска да получава газ от "Син поток"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
2



"Булгаргаз" е поискала от "Газпром" с новия договор за доставки да й бъде разрешено получаването на руски газ и от други източници, в случай че Украйна спре доставките за Европа. Това съобщи изпълнителният директор на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) Галина Тошева, чието дъщерно дружество е газовата компания, пред журналисти във Велинград. Тя посочи като възможен източник газопровода "Син поток" за доставки на синьо гориво от Русия по дъното на Черно море за Турция. Преди два месеца държавният газов монополист предложи на "Газпром" проектодоговора и бяха създадени работни групи за преговори.Тошева обясни, че до момента "Газпром" не е отговорил на българското предложение. БЕХ ще започне преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за отпускане на заем от 250 млн. евро за разширение на капацитета на хранилището в Чирен, каза още Тошева. През следващата седмица ръководството на холдинга ще вземе решение за подписване на мандатно писмо от "Булгартрансгаз" с банката. БЕХ ще е гарант по кредита. Очаква се до края на годината да бъде подписано заемното споразумение. Тогава ще е готово предпроектното проучване, което ще бъде разработено от чешката "Моравске нафтове доли", която беше избрана за консултант.След разширение на хранилището от него ще могат да се изтеглят до 10 млн. куб.м газ дневно вместо сегашните до 4.2 млн. Така ще гарантираме доставките в случаи на газова криза, коментира тя.

В понеделник БЕХ подписа меморандуми с италианската "Едисон" и гръцката ДЕП за новата газова връзка Димитровград - Комотини и с гръцката ДЕПФА за използване на доставки от терминала в Ревитуса, недалеч от Атина. Трите компании искат с отпуснатите 45 млн. евро от ЕС по плана за възстановяване да бъде финансирано строителството и доставката на оборудването. За изграждането на връзката, която ще е с капацитет 3-5 млрд. куб.м газ годишно, ще бъдат използвани доставки от газопровода Турция - Гърция - Италия. Стойността на проекта е 120 млн. евро.



Русия и Германия ще създават съвместна енергийна агенция

"Успешната реализация на газопровода "Северен поток" качествено ще засили енергийната сигурност на Европа, затова изграждането му е от стратегическо значение не само за Русия и Германия, но и за целия континент." Това заяви в четвъртък руският президент Дмитрий Медведев след консултации с германския канцлер Ангела Меркел в рамките на традиционния руско-германски форум, известен като "Петербургски диалог", който тази година се проведе в замъка "Обершлайсхайм" недалеч от Мюнхен.

Медведев обяви, че за да стартира, проектът "Северен поток" сега се нуждае единствено от одобрението на Швеция, през чиито води в Балтийско море трябва да премине, и призова Стокхолм да ускори разглеждането на този въпрос в името на европейската енергийна сигурност. От своя страна Меркел обяви, че не вижда противоречие между "Северен поток" и подкрепяния от Брюксел тръбопровод "Набуко".

Двамата лидери също така обсъдиха укрепването на икономическите връзки между Москва и Берлин в условията на рецесията, и в частност плановете на руската банка Сбербанк и канадската "Магна" да закупят 55-процентов дял от германския автомобилен гигант "Опел". В хода на консултациите официалните делегации на двете държави подписаха редица рамкови споразумения за засилване на сътрудничеството в различни области, сред които и договор за създаване на руско-германска енергийна агенция.
ЕС въвежда мерки за защита от газови кризи

Европейската комисия обяви в официално съобщение, че е приела нови правила за газовата сигурност, които да позволят на страните членки ефективно да се справят с евентуални кризи в доставките на синьо гориво в бъдеще. Пакетът от предложения предвижда всички държави от ЕС да си осигурят резерви от природен газ, достатъчни да покриват липсата му от основен доставчик за най-малко 60 дни. Ще бъде въведена и т.нар. клауза "Газпром", която ще задължи европейските страни да информират Брюксел за всички свои газови споразумения с трети държави, а компаниите - за всички договори, сключени за повече от една година с доставчици извън съюза. В случай че ЕС престане да получава над 10% от внасяното отвън синьо гориво, Еврокомисията ще има правото да обяви извънредно положение, а страните членки ще трябва да си помагат взаимно, като гарантират безпрепятствено транспортиране на газ през територията си. Освен това до края на септември 2010 г. всички членове на ЕС ще трябва да изготвят планове за диферсификация на мрежите си и за реакция при извънредна ситуация. Новите правила предстои да бъдат одобрени от Европарламента и отделните страни членки.
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995067
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031