Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 19:17 - Меглена Кунева: Част от препоръките в доклада са бързи и лесни за изпълнение
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
0



Едно от най-добрите неща в този доклад е отчетливият език и ясното очертаване на всички субекти у нас, от които се очаква реакция. Това заяви еврокомисар Меглена Кунева след публикуването на доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Информацията съобщи БТА.

Това са правителството, Висшият съдебен съвет, Прокуратурата, Върховният касационен съд, парламентът, комисията за незаконно придобитото имущество, неправителственият сектор, Националната следствена служба, Държавната агенция за национална сигурност, уточни тя.

Наред с констатациите докладът съдържа политически и технически препоръки, като техническите са много бързи и лесни за изпълнение, смята Кунева.

Според нея, "ако бъдат отделени техническите препоръки, с други думи онези, които могат веднага да бъдат приложени, ще успеем доста бързо, в рамките на месец-два, да постигнем сериозно подобряване на ситуацията".

Въпреки че законът позволява конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност, още с откриването на следствието за пране на пари, практиката показва, че това се прави едва няколко месеца след началото на следствието или при започване на съдебното преследване. Oт това се губи практическият ефект, заяви тя.

България трябва да улесни проверките по случаи на необяснимо забогатяване чрез законово изискване да бъдат регистрирани активни или пасивни кредити в данъчната декларация, подчерта Кунева. Освен това с интегрирането в ДАНС, агенцията по финансово разузнаване загуби правото да извършва проверки на място по докладвани съмнителни финансови транзакции. По думите й, този законодателен проблем трябва да бъде решен спешно.

Техническите препоръки никак не са малко, те са около 40 на сто от всички. Ако веднага бъдат адресирани, а това е възможно, това ще означава че само след месец - два можем да имаме наистина променена към по-добро картина. Освен това ще бъде показана и въпросната политическа воля, за която става дума в доклада, подчерта еврокомисарят.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044121
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930