Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 19:34 - Немският оръжеен лобист Шрайбер екстрадиран от Канада в Германия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
0



Известният германски оръжеен търговец и лобист Карлхайнц Шрайбер, ключова фигура в аферата с "черните каси" на Християндемократическия съюз (ХДС), беше арестуван днес сутринта при пристигането си на летището в Мюнхен, след като беше екстрадиран от Канада. Краят на близо 10-годишната съдебна битка за връщането на Шрайбер в Германия дойде изненадващо в неделя вечерта, когато канадският министър на правосъдието Робърт Никълсън обяви, че 75-годишният германец с канадско гражданство ще бъде предаден на германското правосъдие, пише Дневник онлайн.

В последните години Шрайбер използваше всички юридически възможности, за да осуети екстрадацията си в Германия. Лобистът беше арестуван в Канада през 1999 г. въз основа на германска заповед за арест. Лобистът създаде и специална страница в интернет - www.karlheinzschreiber.ca - в която представяше своята гледна точка срещу "лъжите и безсмислиците" по негов адрес.

Шрайбер избяга от федералната република през 1995 г. и първоначално се укри в Швейцария. През март 1999 г. той се премести в Канада, но няколко месеца по-късно беше задържан в Торонто. През септември обаче беше пуснат на свобода срещу гаранция от 1.2 млн. канадски долара.

Карлхайнц Шрайбер ще бъде съден по обвинения в данъчни измами и подкупване на висши политици. Според прокуратурата в Аугсбург той е получил близо 15 млн. евро от индустриалния гигант "Тисен" (Thyssen), за да подпомогне оръжейни проекти. От средата на 80-те години до 1995 г. с помощта на фирми фантоми той е прехвърлил парите в швейцарски сметки, откъдето е разпределял подкупи за висши индустриалци и политици. Един милион марки са предадени в куфар на бившия ковчежник на ХДС Валтер Лайслер Кийп. Сумата после влиза в касите на партията. Някогашният държавен секретар в министерството на отбраната Холгер Пфалс пък е получил от Шрайбер близо 3.8 млн. марки, за да съдейства за доставката на 36 бронетранспортьора "Фукс" за Саудитска Арабия.

Силен отзвук в обществото предизвика и разкритието през 2000 г., че Шрайбер е направил директно дарение от 100 000 марки за ХДС. Скандалът доведе до оставката на тогавашния партиен лидер и председател на парламентарната група на християндемократите Волфганг Шойбле, който днес е вътрешен министър. Обстоятелствата около дарението и днес не са напълно ясни, но развихрилата се афера с "черните каси" на християндемократите опетни реномето на партията, а и лично на "канцлера обединител" Хелмут Кол.

Самият Шрайбер, който до последния момент се опитваше да предотврати екстрадацията си, нарече решението на канадските власти политически мотивирано. Според в. "Тагесшпигел" лобистът е изпратил писмо до канадския премиер Стивън Харпър с копие и до германския канцлер Ангела Меркел, в което изразява опасение, че в родината не го чака справедлив, а политически процес. "В Германия през есента има парламентарни избори. С моя случай социалдемократите биха спечелили за трети пореден път", обяснявал издирваният. Завръщането му в Германия би отприщило "огромен цирк" и би довело до обхватно разследване, в което биха се включили Кол и всички други. Замисълът зад всичко това според Шрайбер бил да се спечелят изборите. От кого обаче Шрайбер не посочва.

Случаят повлече и политическата върхушка в Канада. До края на годината разследваща комисия в Отава трябва да публикува доклада си по повод обвиненията в корупция срещу бившия премиер Браян Мълроуни. Политикът, който управляваше страната от 1983 до 1993 г., публично призна, че е взел от Шрайбер 225 000 канадски долара, но уточни, че това е станало, след като е напуснал поста. Първоначално канадските власти възнамеряваха да не екстрадират германеца, докато проверката не приключи.

През 2004 г., след 5 години издирване по аферата, Холгер Пфалс беше арестуван в Париж. Година по-късно бившият държавен секретар във военното министерство призна пред съда в Аугсбург, че полулучил през 1991-1992 г. 3.8 млн. марки от Шрайбер, за да съдейства за доставката на 36 бронетранспортьора "Фукс" от фондовете на Бундесвера за Саудитска Арабия. Политикът от баварския Християнсоциален съюз, близък до някогашния премиер Франц-Йозеф Щраус, обаче твърди, че в брой е взел само 873 000 марки. "Те ми бяха дадени за обща лобистка работа, а не конкретно за сделката с БТР-ите", разказа Пфалс. През август 2005 г. той беше осъден на 2 години и 3 месеца лишаване от свобода , но месец по-късно беше освободен, тъй като 13-те месеца и половина, прекарани в следствения арест, бяха зачетени като ефективен затвор.

По случая "Шрайбер" германското правосъдие води няколко дела. През юли 2002 г. в Аугсбург бяха осъдени двама бивши мениджъри от "Тисен", защото са присвоили част от подкупите, които концернът е дал за военна поръчка. Юрген Масман отиде в затвора за 5 години, а съучастникът му Винфрид Хаащерт - за 2 години и 4 чесеца. Според прокуратурата двамата с помощта на Шрайбер са прехвърлили по свои сметки съответно 11.1 и 1.4 млн. марки. Основната улика в процеса бяха два бележника от 1991 и 1993 г., които разследващите органи конфискуваха в къщата на лобиста през 1995 г.

Отново Областният съд в Аугсбург (специализиран в тежките дела за корупция) разглежда и делото срещу най-големия син на легендарния баварски политик Франц-Йозеф Щраус. Макс Щраус беше обвинен в данъчни престъпления, извършени чрез имотна схема в Канада. Фамилията Щраус решава да купи от Шрайбер терен в Канада, но сделката се проваля. Като компенсания оръжейният търговец плаща на Макс Щраус 2.6 млн. евро, но последният "забравя" да ги декларира в родината си. Парите от компенсацията са трансферирани към скрита банкова сметка в Швейцария, носеща емблематичното име "Максуел".

Прокуратурата и областният съд в Аугсбург се славят като едни от най-добрите юридически органи в Германия, занимаващи се с преследването на тежката организирана престъпност и корупцията. Именно там бяха осъдени през 2008 г. германските съучастници на групата "Николов - Стойков" за измамата по САПАРД, както и бизнесменът от Петрич Коце Маца.


Тагове:   оръжие,   лобист,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039042
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930