Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2009 22:34 - През екопроекти са наливани пари в общини на ДПС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 874 Коментари: 1 Гласове:
0



През неприоритетни екологични проекти, одобрявани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), от държавния бюджет са наливани милиони левове в общини, ползващи се с политически протекции и преференции към смесените региони. Това съобщиха в понеделник министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред Нова телевизия и заместничката й Ивелина Василева пред журналисти в Бургас.

ПУДООС има собствен бюджет и решенията за одобряване на финансиране на общински проекти се вземат на заседание под председателството на екоминистъра. Преди оглавяването на ведомството от Джевдет Чакъров, предприятието редовно се отчиташе, но в последните 4 години дейността му тъне в пълна мъгла. Проверка и отчет на ПУДООС за 2008 г. сочат, че са раздавани огромни пари за неприоритетни проекти през последните четири години. “Ясно е какви са били съображенията за това. Предимно политически и преференции към смесените райони”, каза Ивелина Василева. Тя даде за пример как за велосипедна алея в планинското село Гела, което е с малко жители, са били дадени 400 хил. лв.

В момента в ПУДООС няма нито един лев, а в същото време предприятието сключило договори за 150 млн. лв., които сега трябва да разплаща договори на строители и изпълнители на обществени поръчки, съобщи Нона Караджова.

Тя пък посочи като драстичен пример за необосновано по никакъв начин вземане на решения в МОСВ отпускането на 1.6 млн. лв. за изготвяне на проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води за кърджалийското с. Бойно, в което живеят 350 жители. Това означава, че ако този проект се реализира, за канализация и пречиствателна станция, никому ненужна в тоя район, ще се отделят не по-малко от 10 млн. лв., каза Караджова.

Друг случай е даването на 43 млн. лв. също за пречиствателна станция в село Люляково, което според подадените документи има 3 хил. жители, но новото ръководство на МОСВ подозира, че данните са подправени. В същото време Ямбол със 78 хил. население остава без такова съоръжение.

През ПУДООС минавали и проекти на малки общини, които по принцип, ако са били читави, е трябвало да се пренасочват за финансиране от европейските фондове по програмата за развитие на селските региони. Те обаче се финансирали през предприятието или минавали по оперативната програма “Околна среда“ (ОПОС), изяждайки ресурса за големите градове, които според ангажиментите на страната ни като член на ЕС приоритетно трябва да имат пречиствателни станции и да им се реши проблемът с отпадъците.

Именно заради това и понеже откри драстично надписване на водни проекти по ОПОС, одобрявани от екоминистерството, Брюксел поиска преразглеждането им. Така 1.6 млрд. евро остават блокирани неизвестно докога, тъй като предишните критерии за одобряването на проектите били тотално сбъркани и сегашното ръководство на МОСВ ще изготвя нови, които трябва да се съгласуват с ЕК.

“Ситуацията е плачевна, а батакът е огромен”, коментира Василева. “Просто няма сфера, в която нещата да са изчистени, да липсват проблеми или да няма изоставане спрямо ангажиментите, които страната ни е поела към ЕС“, допълни тя.

Караджова индиректно разкритикува и бившото ръководство на Министерство на финансите, което не координирало и контролирало както трябва работата на ековедомство и министерствата, отговарящи за оперативните програми “Транспорт“ и “Регионално развитие“, които са другите проблеми програми. По думите на екоминистъра трите програми се финансират от едни и същи европейски фондове и е било нужно синхронизиране на работата. Според нея заради проблеми с изготвянето на одитната оценка на ОПОС, може да се наложи страната ни да връща преведените авансови плащания от страна на ЕС за проекти по тази програма.

Пак заради странни решения за одобряване на проекти ще бъде спряна реализацията на някои проекти по предприсъединителната програма ИСПА. Ще се направи преглед и ще се определи от кои проекти сами ще се откажем, за да няма санкции от страна на Брюксел, каза още Нона Караджова.

Тя посочи и, че са похарчени без никаква нужда 707 млн. лв., а в същото време не са изградени регионалните депа за битови отпадъци, които струват 600 млн. лв. Държавата обаче нищо не е предприела за решаването на проблемите с боклуците, в резултат на което наесен се очаква да бъде открита наказателна процедура срещу България. Пред хипотезата общините да возят сметта си десетки километри до лицензирани сметища, новото ръководство на МОСВ предпочита да остави старите сметища да работят, въпреки заплахата за глоби. “Безумно е това разхождане на боклуците и няма да се подходи по този начин”, обясни Василева.

Министерството ще насочи капацитета си в ускоряване на строежа на 23-те регионални депа и даване на приоритет на изграждането на онези съоръжения, които обхващат повече жители. Така санкциите от ЕС ще са по-малки, посочи Караджова. Проблемът и начините за разрешаването му ще се обсъдят на 6 август с представителите на дирекция "Регионално развитие" на ЕК.

Караджова заяви още ще се предприемат незабавни одити в МОСВ и там, където има злоупотреби, ще се тръгне по съответния законов ред за търсене на отговорност. “Над хиляда разрешителни, които се издават от министерството, са или неразгледани като заявления, или забавени страхотно във времето, което е сигнал за безотговорност или за корупция. Ще проверим“, закани се още екоминистърът.



Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



1. анонимен - Където и да разровиш ще замирише,
04.08.2009 08:18
не, ЩЕ ВОНИ на корупция, липса на професионализъм, безхаберие, лични облаги, с няколко думи - добре планирани и реализирани престъпления със съмнения за много добра организация. Вони на разлагащ се социализъм !
Господи, защо си наказал България с такива управници, всички пряко или косвено отгледани и отхранени от Партията майка, непогрешимата БСП , достойна дъщеря на непрежалимата БКП ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039785
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930