Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 08:54 - БГ политици превзеха Фейсбук
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2194 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Българските политици обичат Facebooк, пише електронното издание "Всеки ден". В най-популярната и най-подредената мрежа за социални контакти, която има около половин милион бг потребители, нашите политици имат както лични профили, така и фен-групи. И тях българите ползват, за да задоволяват непреодолимата си страст към политиканстване, да изплачат личната си болка, да се изразходват емоционално като “плюят” наред, да публикуват някое похвално слово за любимеца си в знак на вечна вярност.

Във фен-групата на лидера на ДПС Ахмед Доган са регистрирани малко над 1 500 поддръжници (не всички от които с турски имена, макар че не липсват и постове на турски). На общата “стена”, на която всеки от тях може да помести посланието си, любопитният интернет-воайор може да намери забавление за часове наред. Страстен почитател на Сокола го сравнява с Кемал Ататюрк и го обявява за български герой. Друг подхваща възхвалата и продължава реда на сравнения с Елефтериос Венизелос и Стефан Стамболов, и завършва с пожеланието: “Бъди мъдър и демократичен, какъвто е Ахмед Доган!”.

Лидерът на движението е успял да провокира и създаването на най-различни “групи по интереси”. Най-много поддръжници за момента са се обединили около каузата “Да пратим Ахмед Доган в пенсия!”. Други са привлечени от мотото “Ахмед Доган се самозабрави” или пък “НЕ на намесата на Ахмед Доган и ДПС в управлението на България!”. Нашата проверка показа, че към настоящия момент регистрираните в групата “Ахмед Доган – Месия” са само шестима.

Не изостава в интернет състезанието по популярност и бившият премиер Сергей Станишев, който обаче си има личен профил, където е ад-нал почти 2 000 приятели – да му завиди човек на комуникативността и на свободното време. По-интересни май са групите, свързани с лидера на БСП. Там народният гений е намерил широко поле за изява. Каузите са най-разнородни, но крайното послание май е едно и също – “Да намерим заедно работа на другаря Сергей Дмитриевич Станишев”, “Искам Сергей Станишев в затвор…по възможност турски, тъкмо му е свикнал”, “Станишев – бързо или мъчително?”, “Станишев – върви си с мир”, както и класическото “Обзалагам се, че мога да намеря 10 000 души, които не харесват Станишев!” (9 117 члена към 12.30 ч. на 4 август 2009 г.)

Достойно място във Facebook е отредено и на лидера на ДСБ Иван Костов. Каузи всякакви, мнения – най-различни. Едни са се обединили около идеята “Иван Костов премиер!”, а други са си харесали “Иван Костов ме продаде за 1 лев!!!”.

Съпредседателят на Синята коалиция се очертава като един от отличниците по поддръжници във фен-групата си – над 5 000 души, които не един или два път влизат в люти словесни битки, обсъждайки идола си. “Никога няма да ти изменя. Винаги съм била и ще бъда с теб”, откровеничи млада почитателка. Малко по-надолу друг потребител гордо се изправя в негова защита: “Това е страница на почитатели на Иван Костов. Не е мястото да се оплакваш от проблемите си, нито да плюеш Костов. Ние тук си го харесваме. Намери си някоя страница, свързана с “корупцията в ЕС”, или против Костов!”

Другото лице на “сините” - Мартин Димитров има още да наваксва, за да догони ветерана Костов. Лидерът на СДС засега има едва 777 фенове, но пък явно ги възприема като нещо повече от поддръжници, защото е споделил с тях сърцераздирателни сватбени снимки и фотографии с благоверната и бебето им. Не липсва и подробна информация за изказванията на Димитров, появи в ТВ и радиопредавания, интервюта.

Фен-клуб (със 600 члена) си има и неуморният лидер на “Ред, законност и справедливост” Яне Янев. За разлика от останалите политици обаче той отделя от ценното си време, за да общува виртуално с почитателите си, да отговори на въпросите им, да успокои тревогите им, да даде обяснение за едно или друго политическо решение.

На опашката се нарежда железният, несломимият Волен Сидеров, който е събрал…78 поддръжници във виртуалното пространство. Явно лидерът на “Атака” предпочита директното общуване със симпатизантите си.

Може би не сте изненадани, че бившият столичен кмет и настоящ премиер Бойко Борисов активно присъства и в интернет социалната мрежа Facebook. Той е силно любен и мразен в това пространство, което доказват четирите страници за Борисов в социалната мрежа. Наред с личния блог на Бойко Борисов, тук има и блогове на негови почитатели и противници. Към личния блог на премиера са се присъединили 4 593 почитатели. Те не са само жени. Почти поравно са разделени почитателите от двата пола. И почти всички те са млади хора и такива на възраст не по-голяма от 40-45 години. Следващата по численост във Facebook е групата “Не желая Бойко за премиер”. 3079 души са подкрепили този призив в социалната мрежа. Групата “Да подкрепим Бойко за разсекретяване на досиетата” има 355 привърженици, а “Да спрем кампанията срещу Бойко Борисов” – 156.

Facebook доказва своите възможности за разнообразна и забавна информация, като предлага и следните страници: “Бойко Борисов – вервам му 100 дни”, “Бате Бойко – наркотрафикант и мафиот”, “Долу позьора и столичен кмет Бойко Борисов”, “Да не допускаме смешници като Бойко да съсипват България”, “Анти Бойко Борисов”, “Фенклуб на Бойко Борисов” и т.н. Във Facebook има и зачатъци на страница с вицове за премиера. Но освен създателя на страницата, там няма никой, а и вицове за Борисов няма. Но затова пък възторжена почитателка от Нова Загора публикува цяло стихотворение с изричната уговорка, че го посвещава на Бойко Борисов:

В ДВОРА НА КАРАДЖАТА

Земята го прибра и гроб му стана.
А тука го родиха на тревата
две борчета - два сини ятагана.
И моят вик: - Къде е Караджата?
Защото още има по земята -
коне, зацвилили за мъжки колене,
ками, заплакали за мъжки длани,
глави, презрели свойте рамене,
и страшни думи, в нощи изковани.
Защото не умира Караджата.

Първият в правителството се оказва и първи във Facebook, което не може да се каже за членовете на новото българско правителство. Симеон Дянков, Николай Младенов, Румяна Желева, Вежди Рашидов и Божидар Димитров имат свои профили в социалната мрежа. По всичко личи, че групата на финансовия министър е една от най-“старите” във Facebook и по-важното – че е създадена далеч преди дори да има някакви индикации, че служителят на Световната банка може и да стане български министър. 18-те приятели на Симеон Дянков обсъждат сериозни теми – за демокрацията, реформите, финансовото управление.

Новият министър на отбраната - Николай Младенов, конкурира по брой на приятелите в социалната мрежа досегашния премиер Сергей Станишев. Младенов има 1796 приятели, като най-много сред тях са представителките на нежния пол. Дипломат номер едно - Румяна Желева, има 680 приятели в своя Facebook. Външният министър също е създала своя профил доста преди да стане член на правителството, става ясно от социалната мрежа. Още като евродепутат в предишния си мандат Желева се е “сдобила” с немалко млади приятели във Facebook.

Значително по-нови са профилите на и за Божидар Димитров във Facebook. Бившият директор на Националния исторически музей и настоящ министър без портфейл с ресор “Българите в чужбина”, си има лична страница във Facebook. Тя има 175 приятели. Значително повече са обаче привържениците на втората страница, свързана с Божидар Димитров във Facebook – “Българите в чужбина не искат Божидар Димитров”. 541 наши сънародници по света и у нас се обявяват против избора на директора на НИМ за министър. Естествено, има и група на неговите поддръжници – “Българите в чужбина имат нужда от Божидар Димитров” – те са 280, свидетелства Facebook.

Две са само страниците на министъра на културата Вежди Рашидов във Facebook. Има личен блог на скулптура-министър и един на негови привърженици – “Да подкрепим Вежди”. 276 са приятелите, които го подкрепят в новото му поприще като оглавяващ българската култура.

Останалите членове на правителството са “безмълвни” във Facebook. Нямат блогове, нямат лични страници във виртуалното пространство. Поне засега. Остава да видим и прочетем кога и те ще започнат да използват комуникационната сила на интернет.




Гласувай:
5



1. анонимен - президента
18.06.2010 16:08
оставка не забавно иска българският на род
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035016
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930