Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 14:00 - Правителството одобри Цветлин Йовчев за шеф на ДАНС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството одобри Цветлин Йовчев за председател на ДАНС и ще предложи на президента да издаде указ за назначаването му. Йовчев ще наследи Петко Сертов, който подаде оставка и заминава на дипломатическа служба в Солун.

Малко по-рано в сряда говорителят на ДАНС Зоя Димитрова опроверга твърденията, че агенцията и по специално досегашният й шеф Сертов са загубили доверието на партньорските служби. Няма такова нещо, няма подобно официално становище, заяви Димитрова пред Нова телевизия.

"Ние работихме много активно с американските и европейските служби. Неотдавна дори получихме благодарствено писмо от една европейска служба лично до директора на ДАНС", заяви Димитрова.

Именно загубата на международно доверие бе един от основните аргументи, с който бе обяснена смяната на Петко Сертов. Два дни преди да стане официално ясно, че той подава оставка, председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов заяви, че на Сертов му е било отказано посещение в САЩ, защото американските партньори също са загубили доверие в него.

По този повод Зоя Димитрова заяви, че визитата не е отменена по изтъкнатите от Костов съображения, а заради технически причини.

Говорителят на ДАНС е на мнение, че министър-председателят ще се лиши от "един голям властови ресурс, ако агенцията бъде разформирована, или бъде обезсмислена откъм съдържание".

От ГЕРБ нееднократно декларираха намерението си да променят почти изцяло функциите на ДАНС, която ще се ограничи до контраразузнавателна дейност и борба с тероризма, а организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта ще се станат приоритет на МВР.

В заключение Зоя Димитрова призна, че е имало опити за натиск върху ДАНС от страна на всички политически сили - и управляващите, и опозицията.

Някъде между интервюто на говорителя на ДАНС и решението на правителството за Цветлин Йовчев се обади и съветникът Алексей Петров. "Заради повишения интерес лично към мен и от уважение към вас медиите, както и разбира се към цялата българска общественост, си позволявам да заявя, че се чувствам силно мотивиран за изпълнение на ангажиментите си към българските институции". Коментарът му е пред БГНЕС, откъдето са го попитали "как се чувства". Петров не е коментирал дали ще остане на поста си.



Тагове:   ДАНС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039168
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930