Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 14:03 - Рискът от война в Европа не е немислим след руско-грузинския конфликт
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
0



Пазарите се възстановиха от първоначалния шок в резултат на миналогодишната война между Русия и Грузия, но изводът от краткотрайния конфликт остава валиден: рискът от война в Европа вече не е толкова немислим, както беше преди, се посочва в анализ на Ройтерс, пише Mediapool.

През август 2008 г. руските фондови пазари загубиха около една четвърт от стойността си, докато разходите за обслужване на дълга на пазара на кредитни суапи нарасна при засилване на регионалния риск.

Войната повлия на пазарите, защото избухването й беше неочаквано. Инвеститори и анализатори преди това бяха приели за даденост, че рискът от конфликти в тази част на Европа е близък до нула.

Това бързо бе опровергано след избухването на боевете в оспорвания сепаратистки район Южна Осетия, което от своя страна предизвика незабавна преоценка за целия регион.

Вниманието се фокусира върху страни като Украйна, където в района на Крим има рускоезично население и база на руския Черноморски флот, както и върху други съседни "замразени конфликти", наследени след разпада на бившия Съветски съюз.

Тук попада Приднестровието, населената предимно с рускоезично население област в Молдова, която обаче е обявила независимост от Кишинев, както и арменскоезичният Нагорни Карабах – сепаратистки район в Азебрайджан.

"Войната дойде като изненада за повечето хора и насочи вниманието към други потенциални конфликти", коментира Анна Уолкър, анализатор от "Риск контрол". Войната привлече вниманието към страни със значимо руско население, дори в Централноазиатски страни като Казахстан.

Година след военния конфликт, съвпаднал с размаха на световната финансова криза, страните от региона се оказаха по-засегнати от останалите. Пазарите обаче се възстановиха и сега те се вълнуват повече от западналите икономики, отколкото от геополитически напрежения.

Когато те се тревожат за политическия риск, то е по-скоро заради социални вълнения, трудови спорове или политически риск, свързан с по-голямата криза, а не с конвенционални конфликти.

Когато миналия месец избухна спор около Черноморския флот, придружен с експулсиране на дипломати и задържане на руски военни кораби от страна на украинските власти, пазарът не реагира по никакъв начин.

Първоначалната реакция на руско-грузинската война бе много силна, но сега пазарите следят други неща, посочва Майкъл Ганске от отдела за нововъзникващи пазари в лондонската "Комерцбанк".

Това се случва заради икономическите проблеми, с които се сблъскват много от страните в региона, който е много по-сериозно засегнат от финансовата криза в сравнение с други райони.

Инвеститорите в Украйна миналия месец се занимаваха с неща като преструктурирането на дълга на държавната компания "Нафтогаз" и с въпроса дали МВФ ще продължи да финансира разбитата икономика на страната.

Регионалният пазар на имоти и повечето валути остават значително по-отслабени в сравнение с периода преди грузинския конфликт.

Анализатори посочват, че първосигналната реакция на миналогодишната война е била силно преувеличена, тъй като е имало очаквания конфликтът да ескалира и Русия да предприеме сходни действия в Крим или в други зони.

Сабине Фрейзър от Междунардната кризисна група посочва, че "Русия иска да държи някои от тези зони нестабилни, но това не е същото като военна интервенция".

Новата американска администрация се опитва да натиска бутона "рестарт" в отношенията с Москва, което би редуцирало риска от бъдещи конфликти. В същото време бързата победа на Москва срещу Грузия накара други страни да се въздържат от действия, които биха раздразнили могъщия съсед.

Това прави инвеститорите по-спокойни, че новото прозападно правителство в Молдова няма да предизвика конфликт във връзка с Принднестровието.

Много анализатори считат, че опасността е намаляла и поради факта, че Русия е отслабена икономически заради понижението на петролните цени и растящата безработица. Други обаче не изключват възможността Кремъл да провокира външен военен конфликт, за да отклони вниманието от вътрешните проблеми.

В момента малцина биха заявили, че бъдещи войни са невъзможни. Предпочитаният период за тях е летният, тъй като по-добрите атмосферни условия са по-благоприятни за военни действия. Ако до септември-октомври не избухне някакъв конфликт, с голяма доза сигурност може да се твърди, че такъв няма да има до края на годината.



Тагове:   конфликт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999336
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031