Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2009 12:57 - 64 години от пускането на първата атомна бомба над Хирошима
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 4719 Коментари: 0 Гласове:
0



Днес се навършват 64 години от деня, в който САЩ извърши най-голямото престъпление в историята на човечеството, след като извърши атомни бомбардировки над японските градове Хирошима (между 90 и 140 000 жертви) и Нагасаки (между 60 000 и 80 000 жертви). Атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки е военна операция, проведена от ВВС на САЩ, срещу японските градове Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 година, по време на Втората световна война.

image

Паметникът на загиналите в Хирошима

В утрото на 6 август 1945 година, американския бомбардировач B-29 „Енола Гей“ (с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „Little Boy“ (в превод от английски език - „малчуган“). Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

imageСъединените щати, ползвайки се с поддръжката на Великобритания и Канада, проектират и построяват първите атомни бомби в рамките на така наречения Манхатънски проект. Първоначално проекта бил започнат по инициатива на учени — бежанци от Европа (в това число — Алберт Айнщайн) и американски учени, които се съмняват, че Нацистка Германия също разработва проект за атомна бомба (както по-късно става ясно, германската програма не е толкова мащабна и напреднала както американската). Проект „Манхатън“, в пика на своето развите, е разработван от около 130 000 души, от 30 учреждения в САЩ, и струва приблизително 2 милиарда щатски долара (приблизително 22 млрд. долара в днешни дни), което го прави един от най-крупните и скъпи изследователски програми в историята.

Първата ядрена бомба, наричана просто с наименованието „Устройство“ (на английски: Gadget), била взривена в рамките на изпитанията на „Тринити“ (на английски: Trinity в превод - св. Троица) близо до Аламогордо в щат Ню Мексико, на 16 юли 1945 година. В Хирошима и Нагасаки били взривени втората и третата ядерни бомби, което и до днешни дни се явява единственото бойно използване на ядрено оръжие.

imageКомитет по избиране на целите, които да бъдат подложени на бомбардиране, разположен в Лос Аламос, предлага като възможни цели градовете Киото, Хирошима, Йокохама и арсенала в Кокура. Комитетът отхвърля идеята за използване на ядрени бомби само срещу военни цели, тъй като при сравнително малка цел, която не е обкръжена от обширен населен район съществува голяма вероятност от пропуск. Психологическият ефект върху населението на Япония бил важен за членовете на комитета. Също така стигат до заключението, че първата използвана бомба трябва да е достатъчна за международното признание на оръжието. Членовете изтъкват, че в Киото (интелектуален център на страната), населението „най-добре ще оцени значението на оръжието“. Хирошима е избрана по-късно като цел, най-вече поради големия брой жители и поради факта, че там са разположени важни военни центрове, а и града е обкръжен от хълмове, което ще „фокусира“ ефекта от бомбата.

imageВ дните преди бомбардировката населението на Хирошима е приблизително 255,000 жители. Хирошима била основна цел (резервни били Кокура и Нагасаки) на първата американска мисия за атомно бомбардиране на 6 август 1945 година. В бомбардировача B-29 Enola Gay, предназначен за изпълнение на задачата, командир и пилот бил командира на 509-та обединена ескадрила полковник Пол Тибетс. Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се отправят в посока южна Япония. Била обявена тревога, направено е радио-обръщение в много градове, включително Хирошима. Самолетите приближавали към крайбрежието на много голяма височина. Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че броя на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решават да не прехващат такова малко формирование с цел икономия на гориво и самолети. По радиото било предадено стандартно съобщение, че е разумно населението да се отправи към бомбоубежищата, „ако врага атакува, но това не се очаква“. Не е проведено каквото и да е проучване на самолетите.

imageТрите самолета B-29, нанасящи удара, били: Енола Гей (главен самолет, кръстен на майката на полковник Тибетс), „The Great Artiste“ (носещ измервателни прибори) и неназован тогава B-29 (по-късно кръстен „Necessary Evil“, в превод от английски -„необходимото зло“), носещ фотоапаратура. В 08:15 часа местно време „Enola Gay“ хвърля ядрената бомба, назована „малчуган“ в центъра на Хирошима. Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, с взривен еквивалент на около 13 килотона тротил (бомбата, произведена от уран-235 се считала за немного ефективна). На място загиват около 70—80,000 души. Около 2000 човека (още 800—1000 умират по-късно) били японски американци, учещи преди войната и оказали се в невъзможност да напуснат страната по време на военните действия. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.

Град Нагасаки е едно от най-големите пристанища в Южна Япония и е от голямо значение във войната поради широко вариращата си промишлена дейност, включително производството на снаряжението, военната екипировка на кораби и други военни материали. Нагасаки никога не е подлаган на голяма бомбардировка преди експлозията на ядрената бомба. На 1 август 1945г. много бомби със силен експлозив са хвърлени върху града. Няколко от тези бомби опустошават корабостроителници и области в югоизточната част на града, включително сградите на известната фирма Мицубиши Мотърс. Шест бомби попадат на територията на Медицинския комплекс в Нагасаки, като три от тях са директно върху сградата.

imageНа сутринта на 9 август 1945г. американски стратегически бомбардировач - B-29 „Суперфортрес“ - на борда на който е 393-ти ескадрон, командван от майор Чарлз Суини, пуска втората бомба. Товарът на бомбардировача е ядрена бомба (с кодово наименование „Дебелака“), чиято първостепенната цел е град Кокура, а второстепенната е Нагасаки. Пристигайки над Кокура, с половин час закъснение, лошите метеорологични условия (70% облачност) не позволяват изпълнението на атаката. След три обиколки над града и поради намаляване на количеството гориво, бомбардировачите се насочват към второстепенната цел - Нагасаки, където в 11:01ч. е извършена бомбардировката.

imageИзчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките, или стремежа да бъде преувеличен броя на жертвите от японска страна, в зависимост от политическите намерения. Счита се че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството от жертвите са от цивилното население. Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни. /БЛИЦ
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036493
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930