Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2009 09:01 - Интервю с отец Боян Саръев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
1



Интервю на агенция Фокус с отец Боян Саръев

image

Отец Боян Саръев, снимка: bulpress


Отец Саръев, разкажете повече за празника Преображение Господне. С какво го свързва църквата, какво се прави на този ден?

Шест дни след като Господ Исус Христос открил на учениците си, че той - синът човешки, трябва много да пострада, за да бъде отхвърлен от старейшините първосвещеници, да бъде убит и на третия ден да възкръсне, взел със себе си Петър, Яков и Йоан на планината Тавор, за да се помоли и там им показал своята слава чрез преображението си. Предизвестието за страданието и смъртта на Учителя, силно обезпокоило, натъжило, даже отчаяло учениците му. Светите Евангелисти разказват, че Апостол Петър започнал да убеждава Спасителя, че той няма да бъде с него. За да утеши учениците си, Исус Христос успял да им покаже славата си, за да разберат показал части от божието царство. Той се преобразил пред тримата от тях. Лицето на Христос светнало, както казва Евангелист Матей, като слънце, дрехите му станали абсолютно бели като сняг. С това Господ Исус Христос разкрил не само славата си, но показал, че той преобразява душите и телата. Около преобразилият се Христос се явили в слава Мойсей и Илия и говорили с него за смъртта му. Това е в общи линии Евангелското събитие, което чества Светата Православна църква на 6 август - Преображение господне. Църквата чества преобразяването на Исус Христос - от човек, той се преобразил в богочовек, за да може да покаже своята слава на учениците си, за да не се отчайват те в деня, когато ще бъде заловен и убит и когато възкръсне да знаят, че доброволно се предава на спасението на човешкия род. Това празнува Православната църква.

image

Какви са забраните, които налага църквата по отношение на храната например? В момента сме в период на пости.

Преображение господне е в състава на Богородичния пост. Естествено не се блажи, употребява се на същия ден постна храна, но Светата православна църква по църковно снизхождение е отредила в този ден да се яде риба. Характерното, което е за този празник е, че по време на богослуженията се освещават грозд и плодове. Характерно е гроздето, защото тогава е първоберката на зелените сортове грозде, което също символизира, че както гроздето се преобразява в зрял плод, така Господ Исус Христос се преобразява.

Колко са храмовете, които носят името Преображение Господне в България?

Нямам представа колко са храмовете с това име. Знам, че имаме манастир във Велико Търново „Преображение Господне”.

Кои са най-големите църковни празници през месец август?

Най–големите празници са Преображение Господне и след това Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Но в по–широк смисъл на думата „празник”, църквата всеки ден има своите празници, където празнува в памет и прослава на определени светии.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051689
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930