Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2009 16:42 - Разсекретяват скандалното дело "Галерия"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 599 Коментари: 0 Гласове:
2



Информационното дело "Галерия", предизвикалото скандали в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и силен обществен интерес, ще бъде разсекретено, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Днес, при срещата си с предложения от правителството за председател на ДАНС Цветлин Йовчев, премиерът му е разпоредил след официалното си встъпване в длъжност да предприеме необходимите действия по разсекретяване на делото на основание чл. 35, ал. 4 от Закона за защита на класифицираната информация.

Делото "Галерия" бе образувано по повод изтичането на класифицирана информация към интернет сайта "Опасните" и по него са били подслушвани журналисти от почти всички медии и депутати.

Информационното дело "Галерия" е било започнато в ДАНС заради изтичане на класифицирана информация, съобщи на 1 октомври 2008 г. тогавашният депутат от БСП Татяна Дончева.

Делото било свързано с определени действия на ДАНС за профилактиране на организирани престъпници, разработката, според Дончева, била "очевидно тенденциозна". "Галерия" имала за цел основно да проследи контактите на журналисти с хора от политически среди и спецслужбите.

Вместо да тръгнат от това каква класифицирана информация е изтекла, кой я е съхранявал, кой е работел по тази проблематика и с кой е имал връзки, и как чрез тези връзки се е стигнало до публичност на тази информация, те тръгнали по обратния път.

Дончева смяташе, че на някакви хора в ДАНС им е трябвал контрол върху медиите и това е бил благовидният повод да се образува формално правилна преписка, "за да се завира в нея всичко, без за това да има ефективен контрол".

Вероятно това не е направено несъзнателно поради липса на професионален опит или заблуда, а е извършено съзнателно, за да бъдат уличени едни лица вместо други, посочи навремето Дончева.

Проверявана е била фирмената регистрация на журналисти и издатели, изисквани са били разпечатки на телефонните им разговори, както и разпечатки на телефонните разговори на депутати.

Случаят бе приключен с това, че ръководството на ДАНС прие изводите на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и призна, че разработката "Галерия" "се отклонява от първоначално поставените цели". Редица неща останаха премълчани и неизяснени.

В разгара на скандала зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков беше уволнен без да бъдат посочени мотиви. По-късно говорителят на ДАНС обясни, че отстраняването му било заради участие в подписка срещу народния представител от БСП Татяна Дончева.


Тагове:   данс,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996560
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031