Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2009 17:15 - КЗП спря вноса на 73 вида опасни детски дрехи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 721 Коментари: 0 Гласове:
1



73 вида опасни вносни бебешки и детски рокли няма да бъдат допуснати на българския пазар, след като председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров издаде заповед, с която забранява те да се реализират в търговската мрежа у нас. Дрехите от памучно трико са изработени за деца до 7 години. Опасността при тях е свързана с над 180 милиметровите връзки в областта на врата, каквито са забранени за деца до тази възраст от европейски стандарт. Директивата, която е транспонирана и в нашето законодателство, въвежда забрана облеклата, предназначени за малки деца, да бъдат проектирани, изработени или снабдени с връзки, функционални или декоративни шнурове в качулката или областта на врата. Наличието на такива връзки създава сериозни рискове да се увият около вратлето на детето и да предизвикат задушаване.

Рокличките могат да бъдат различени, освен по връзките на деколтето, също и по ластичетата в същата област и на ръкавите. Те се предлагат в две разцветки. Единият модел рокличка е решен изцяло в жълто, като отпред има илюстрация на момиченце, около което са разположени цветя и пеперуда. Върху част от изрисуваните фигури са пришити цветни пайети. На лицевата част на синьо-бялия модел рокля са бродирани цветя и е избродиран надпис „Daisy”. В долната част, малко под кръста, са залепени сини цветчета.

Контролният орган е реагирал бързо, благодарение на изградената отлична координация и взаимодействие с Агенция „Митници”, която е подала уведомление към КЗП за вноса на въпросните текстилни продукти. Инспекторите на институцията, призвана да защитава правата на потребителите, мигновено са извършили проверка, при която търговецът не е разполагал със задължителните документи, удостоверяващи съответствието на тези стоки с нормативно установените изисквания за безопасност.

Успоредно със забраната бебешките и детски рокли да се продават у нас, КЗП също така уведоми регионалните си дирекции за опасните дрехи с цел да се следи пазара и за бъдещи евентуални техни появи. Контролният орган информира и неправителствените организации и Националното сдружение на общините за по-ефективната защита на потребителите от опасните стоки. Изпратено е и уведомление до европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки на пазара на Общността – РАПЕКС, за да бъдат защитени и всички потребители в съюза на Стария континент.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044495
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930