Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 13:52 - Хакнаха Facebook и Twitter
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 983 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 11.08.2009 23:12


В четвъртък двете най-популярни социални мрежи в интернет - Twitter и Facebook бяха атакувани от хакери. Разгорещено се обсъжда хипотезата, че атаката е част от координирана кампания срещу двете мрежи, съобщи Ройтерс.
Нападението ядоса милиони хора, като им попречи да се занимават с ежедневните забавни дейности в двата сайта, които играят все по-централна роля в живота им.

Инцидентът също така извади на показ уязвимостта на бързоразвиващите се сайтове на социални мрежи, величани като мощни политически инструменти за борба с цензурата и авторитаризма.
Twitter, в който хората публикуват кратки съобщения до 140 знака се превърна в основна форма за комуникация в Иран по време на протестите и затягането на режима, които последваха националните избори на страната през юни.

Според един от ръководните кадри на Facebook атаката в четвъртък е била насочена срещу грузински блогър, който има профили във всички засегнати сайтове.
По-рано вчера съоснователят на Twitter , Биз Стоун коментира в блог в сайта, че компанията предпочита да не спекулира относно мотивите за атаката, която ги изведе от строя за няколко часа в четвъртък. "Twitter работи в близко сътрудничество с други компании, засегнати от тази единна и както изглежда координирана атака,” каза Стоун.

Членовете на Facebook, най-голямата социална интернет мрежа в света с повече от 250 милиона активни потребители имаха проблеми със забавяне във влизането в сайта и публикациите на профилите си. Също както при Twitter, от Facebook съобщиха, че проблемите са възникнали от така наречената атака тип отказ от обслужване.

След като достъпът до Twitter беше възстановен, много от потребителите на сайта публикуваха кратки съобщения, в които се оплакваха от смущенията. “Сега вече знам, че съм пристрастена към Twitter ...беше ми кофти цял ден" пише потребителката hotlilNINA.

В интернет се носят слухове, че и други сайтове, включително Google, са станали обект на атака , след като по-малко известния сайт LiveJournal съобщи, че е бил нападнат в четвъртък. Засега, тези слухове остават непотвърдени.

В е-мейл изявления Google съобщи, че с цел разследване на инцидента си сътрудничи със сайтове, които не ползват системата на Google, но са били засегнати от атаката. "Системите на Google предотвратиха по-сериозно въздействие върху нашите услуги." Твърди изявлението.

Спекулациите относно мотивите за атаките варират от политически причини, през създаване на хаос, та чак до рекет – умножават се криминалните групи, които заплашват да спъват работата на популярни уеб сайтове, ако откажат да им платят определени такси.
През юли вълна от подобни атаки възпрепятства достъпа до няколко високоправителствени американски и южнокорейски уебсайта. Според южнокорейска агенция за сигурност има възможност зад атаките да стои Северна Корея.

Постоянно растящата известност на Twitter го превръща в мишена за хакери, твърди Стийв Гибсън, президент на фирмата за изследвания на сигурността в интернет Gibson Research Corp. Според данни на comScore, броят на уникални посетители в Twitter в световен мащаб е достигнал 44.5 милиона през юни: миналата година тази бройка е била 15 пъти по-малко.

Според експерти по сигурността една и съща група стои зад проблемите в Twitter, Facebook и другите сайтове, като хакерите усъвършенстват способността си да атакуват много сайтове наведнъж.
Въпреки че има начини уебсайтовете да се предпазят от подобни атаки, защитните мерки излизат скъпо, докато за хакерите нападенията са сравнително лесни и евтини.

Мрежата Twitter съобщи в блога си по-късно в четвъртък, че сайтът отново е на линия, въпреки че докато се възстанови напълно някои потребители могат да страдат от по-лошо обслужване.
Много от потребителите на Twitter не останаха впечатлени от инцидента. "Просто дребна неприятност. Спомнете си, че Twitter непрекъснато имаше проблеми през 2007 и 2008," пише Робърт Скобъл, коментатор на технологичната индустрия, с 93,000 "последователи” в Twitter, относно период, в който стремително растящия трафик в Twitter понякога водеше до нарушения в услугата. /БЛИЦ


Тагове:   социална мрежа,


Гласувай:
5



1. cefulesteven - Ще направя малък оф-топик. Забе...
08.08.2009 14:10
Ще направя малък оф-топик. Забелязал съм, че около големи политически стресове, работата в интернет, става по-трудна. При митингът който имаше сблъсъци между полиция и протестиращи, около газовата криза, много други подобни случаи. Може да е параноично, но имам съмнения, че специално в България, има хора от най-високо ниво, които притеснени от обмена на информация, задействат необходимите лостове.

Иначе, за платени юзъри - провокиращи или развалящи дискусии, тъй наречените, виртуални булдози, след толкова години сърфиране, вече ми е абсолютно ясно, че ги има.

цитирай
2. reporter - cefulesteven,
08.08.2009 14:13
Абсолютно си прав, имам чувството че времето на социализЪма не е отишло в историята
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043642
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930